Tadeusz M 16.07.2004 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2004 Chcę zastosować ogrzewanie podłogowe i wylewka będzie miała 7cm. Co sądzicie o pomyśle żeby nie stosować podkładu z chudego betonu tylko : piasek, folia ,styropian, folia, ogrzewanie, wylewka zbrojona siatką pogrubiona do 10cm. Chudy beton ma rozłożyć obciążenia ale to samo zrobi styropian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janzar 16.07.2004 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2004 Chcę zastosować ogrzewanie podłogowe i wylewka będzie miała 7cm. Co sądzicie o pomyśle żeby nie stosować podkładu z chudego betonu tylko : piasek, folia ,styropian, folia, ogrzewanie, wylewka zbrojona siatką pogrubiona do 10cm. Chudy beton ma rozłożyć obciążenia ale to samo zrobi styropian. bezwzględnie nie wolno rezygnowac z podładu betonowego jako warstwy stabilizacyjnej ubity piasek grunt,beton ,papa termo,folia, styropian,folia ogrzewanie w jastrychu a w nim plastyfikator--włokno polipropylenowe--itd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 17.07.2004 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2004 nie eksperymentuj na rzeczach ważnych i kluczowych; może troche zaoszczędzisz ale konsekwencja mogą być poważne!!!zrób chudy beton i to o grubości 10 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lucky Strike 17.07.2004 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2004 Słusznie, papieru toaletowego też nie stosuj.Jak się wysuszy to się wykruszy. Typowo polskie podejście do zagadnienia.Wszysko można, jeśli wyjdzie taaanieeej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tadeusz M 19.07.2004 17:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2004 Dałem 10cm "chudego betonu" B15 bo słabszego pompa nie podaje. Ale nadal nie wiem dlaczego nie można dać na ubity piasek : folia,styropian, pogrubiona i zbrojona wylewka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lucky Strike 30.07.2004 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2004 Dałem 10cm "chudego betonu" B15 bo słabszego pompa nie podaje. Ale nadal nie wiem dlaczego nie można dać na ubity piasek : folia,styropian, pogrubiona i zbrojona wylewka Ja też nie wiem. Mogłeś spróbować dać tylko na piasek, i napisać jak wyszło. A teraz same minusy, bo już się nie dowiemy i jeszcze może przepłaciłeś (zgroza). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janzar 30.07.2004 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2004 Dałem 10cm "chudego betonu" B15 bo słabszego pompa nie podaje. Ale nadal nie wiem dlaczego nie można dać na ubity piasek : folia,styropian, pogrubiona i zbrojona wylewka a o przenikaniu wilgoci kapilarnej z gruntu kolega słyszał ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 31.07.2004 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2004 Dałem 10cm "chudego betonu" B15 bo słabszego pompa nie podaje. Ale nadal nie wiem dlaczego nie można dać na ubity piasek : folia,styropian, pogrubiona i zbrojona wylewka a o przenikaniu wilgoci kapilarnej z gruntu kolega słyszał ? janzar, aby odciąć wilgoć Tadeusz daje folie ... On pyta o beton ... Tadeusz beton jest dawany na wszelki wypadek ... gdyby okazało sie ze warstwa piasku pod wpływem wilgoci czy wysusznia, zmieni położenie czyli inaczej "piasek siądzie" beton daje sie tak... dla asekuracji i dla świętego spokoju - rozumiesz ? Dałem 10cm "chudego betonu" B15 bo słabszego pompa nie podaje. acha beton o marce B15 nie nazywa sie "chudy beton" - to beton pełnowartościowy a "chudy" to znaczy - ubogi w dawce cementu ... pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tadeusz M 31.07.2004 16:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2004 Ja wiem że chudy to nie B15 ale cholerna pompa uznaje dopiero od b15 a chudszego nie chciała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tadeusz M 31.07.2004 16:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2004 Ale nadal nie wiem czy wylewka 10cm zbrojona by nie wystarczyła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ROBINSON 31.07.2004 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2004 brzoza miał racje tu chodzi o asekuracje w przypadky "siadania " podsypki i nigdy tak nie ubijesz, ze nie siadzie ci trochę , jeżeli dasz chudy beton i wylejesz płytę to wszelkie ruchy troche płyta zamortyzuje. Jak nie dałbyś podkładu z chudziaka podłoga na 100% popękałaby. U mnie dawałem chudziak i zostawiłem stan zero na zimę. Wiosną były widoczne pęknięcia wzdłuż ściany fundamentowej na podkładzie (czyli troszkę siadł) a piasek był porzeciez zagęszczany warstwowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janzar 01.08.2004 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2004 Dałem 10cm "chudego betonu" B15 bo słabszego pompa nie podaje. Ale nadal nie wiem dlaczego nie można dać na ubity piasek : folia,styropian, pogrubiona i zbrojona wylewka a o przenikaniu wilgoci kapilarnej z gruntu kolega słyszał ? janzar, aby odciąć wilgoć Tadeusz daje folie ... On pyta o beton ... Tadeusz beton jest dawany na wszelki wypadek ... gdyby okazało sie ze warstwa piasku pod wpływem wilgoci czy wysusznia, zmieni położenie czyli inaczej "piasek siądzie" beton daje sie tak... dla asekuracji i dla świętego spokoju - rozumiesz ? Dałem 10cm "chudego betonu" B15 bo słabszego pompa nie podaje. acha beton o marce B15 nie nazywa sie "chudy beton" - to beton pełnowartościowy a "chudy" to znaczy - ubogi w dawce cementu ... pozdro folię w zaden sposób nie można traktować jako izolacji przeciw wilgociowej,gdyż ulegnie ona przerwaniu i przetarciu na całej powierzchni-ziarna piacu i żwiru o gr 2 mm są 10 większe niż folia 0,2 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.08.2004 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2004 Ale nadal nie wiem czy wylewka 10cm zbrojona by nie wystarczyła? moze powiem tak - jest ktos na forum - kto ma tak zrobione jako "fuszerke" a warstwa betonu nie jest zbrojona ... mimo ze nic sie z tym nie dzieje bedzie to skuwac i robic od nowa ... o ile Tadeusz nie boisz sie ryzyka, że nie "siądzie" podsypka to uważam, że w małym pomieszczeniu ( po zdylatowaniu od ścian ) mógłyś tak eksperymentować duze raczej odradzam janzar ... ja przed połozeniem folii starannie zamiatam piasek i "stabilizuje" posadzke mleczkiem cementowym nie obawiam sie przetarcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts