Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie ścian od wewnatrz - o czym trzeba pamiętać ?

snk

Recommended Posts

Witam,

Idę z zamiarem zaadoptowania strychu. Skosy ocieplone podwójną warstwą wełny, ale co ze ścianami ? Ściany są grubości dwóch cegieł ( przedwojenne budownictwo ). Na wiosne planuje docieplenie zewnetrzne na 15 styro o lambdzie 038. Czy to nie będzie za mało, aby ciepło nie uciekało ( na strychu ma być sypialnia ) ? Myślałem o ociepleniu dodatkowym od wewnatrz, np. wełna na stelażu, czy warto i o czym muszę pamiętać stawiając taką konstrukcję ?

Witam,

Idę z zamiarem zaadoptowania strychu. Skosy ocieplone podwójną warstwą wełny, ale co ze ścianami ? Ściany są grubości dwóch cegieł ( przedwojenne budownictwo ). Na wiosne planuje docieplenie zewnetrzne na 15 styro o lambdzie 038. Czy to nie będzie za mało, aby ciepło nie uciekało ( na strychu ma być sypialnia ) ? Myślałem o ociepleniu dodatkowym od wewnatrz, np. wełna na stelażu, czy warto i o czym muszę pamiętać stawiając taką konstrukcję ?

Mam dla CIebie złą wiadomosc. Nawet jak dasz 50cm styropianu na sciany to......ciepło będzie uciekało. Tylko wolniej niz przy 15cm.

Przy grubsztm ociepleniu dostarczysz mniej ciepla do pomieszczenia. Ale tez przegroda jest cieplejsza (od srodka) co daje wiekszy komfort. Kiepsko sie spi pod sciana ktora jest zimna.

Nikt tu niestety nie ma magicznej kuli w ktorej widac ile chcesz wydawac na ogrzewanie oraz jaki miec komfort termiczny (czyli jaka temperatury tej przegrody od srodka).

Ale z dobrych rzeczy sa to sprawy policzalne. Projekt da Ci odpowiedz ile bedzie potrzeba wydawac na ogrzewanie oraz jakie bedziesz miał temperatury tej sciany na poddaszu.

Proponuje wiec wykonac projekt pracy wraz zobliczeniami a nie decydować na zasadzie "Zdzisiek dał 10cm i jest zadowolony".

Dzieki za opinie!

A zakładajac, ze audyt był, ustalono, że nalezy ocieplic sciane od wewnatrz, to jak to ma wygladac? Stelaż z profili, czytałem o dwóch cm przerwy od ściany, aby była szczelina, czy folie paroprzepuszczalna zakladac ? Wyczytałem, że szczelina musi być, aby wełna nie "łykała" skroplin tworzących się, ale jak ma byc tez styropian na zewnatrz to taka sama jest zasada?

Dzieki za opinie!

A zakładajac, ze audyt był, ustalono, że nalezy ocieplic sciane od wewnatrz, to jak to ma wygladac? Stelaż z profili, czytałem o dwóch cm przerwy od ściany, aby była szczelina, czy folie paroprzepuszczalna zakladac ? Wyczytałem, że szczelina musi być, aby wełna nie "łykała" skroplin tworzących się, ale jak ma byc tez styropian na zewnatrz to taka sama jest zasada?

Na te wszystkie pytania wlasnie by Ci ten audyty/projekt odpowiedział!

Przerwa miedzy sciana a welna bez sensu. Jak para wodna bedzie tam miała warunki do wykroplenia to sie wykropli i splynie po scianie w doł.

Czy te warunki beda znowu mieały miejsca - znowu

projekt.

Jesli tak to welna i tak ta wilgoć "chwyci" od spodu. A jak nie chwyci to i tak tam zostanie. Jesli welna zas jest umiejscowiona ze moze łapac wilgoć to musi być wentulowana. W skosach masz welne, a potem albo szczeline pod deskowaniem albo membrane paroprzepuszczalna wlasnie po to zeby welna mogla wyschnac. Jak zas zabezpieczysz ją folia i karton gipsem, a z drugiej strony lita sciana to tej wody sie nie pozbedziesz. Przez sciane nie przelezie, przez folie i karton gips rowniez.

Znajac tyle danych co podałes ja bym obstawiał ciut lepsze lub grubsze ocieplenie sciany ze styropianu, jesli chcesz zeby by bylo cieplej.

Duzo wazniejsze by tu bylo dobre i szczelne poloczenie ocieplenia skosu z welny z ociepleniem sciany ze styropinu. Tu najczesciej w praktyce wystepuja duze błędy wykonawcze ktore skutkuja duzymi stratami ciepla.