Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budynek na zgloszenie a dzialalnosc gospodarcza

5th

Recommended Posts

Witam Panstwa to moj pierwszy post na tej stronie. Pisze z telefonu wiec przepraszam za bledy. Posiadam budynek gospodarczy ktory ma ponad 100lat. Chcialem w nim prowadzic dzialalnosc gospodarcza a mianowicie salon fryzjerski. Ale nie wiem jak ugrysc ten temat. W mojej opinie nie oplaca sie go remontowac. Dach do wymiany fundamety to kamienie i wapno itd. . Wiec zostaje mi zburzenie i postawienie nowego. Myslalem o zrobienie budyku o konstrukcji szkieletowej do 35m2 na fundametach tych co sa. Budynek zglaszam jako nowy czy jako remont starego?

Ale nie wiem jak ugrysc ten temat.

Proponuje zlecić komuś opracowanie dokumentacji projektowej na rozbiórkę tego co jest i postawienie nowego budynku. A to czy to pójdzie na pozwolenie czy na zgłoszenie to wtórna sprawa. Zacząć od warunków lub wypisu z miejscowego planu itd.

- projekt rozbiórki + projekt budynku ( z uwzględnieniem działalności gospodarczej )

- tak jak pisze jajmar, należałoby wystąpić z wnioskiem o wydanie WZ_Warunków Zabudowy lub Wypisu i Wyrysu z PM_Planu Miejscowego ( o ile taki jest uchwalony dla danego terenu ). Z WZ ( lub zapisów PM ) wynika np. czy na danej działce może być realizowany obiekt usługowy.

- Zgłoszenie / Pozwolenie na Budowę - jest tylko i wyłącznie trybem postępowania administracyjnego.