Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynki wewnętrzne

Recommended Posts

Mojemu przyhjacielowi położyli dobrze iszybko tj w 1tydzień gipsowe z agregatu, gładkie jak dupcia niemowlaczka tylko pomalowac i szlus :-).

A u sąsiada na budowie kłada już 4 tydzień cementowo -wapienne(majster zaskoczył w długi wekkend majowy i 1 miesiąc nie trzeżwiał), jak to wygląda nie wiem.

U mnie będą gipsowe z maszynki, poza tym co sie oriętuje to odpada jakiekolwiek szpachlowanie przed malowaniem.

Dawid

My mamy gipsowe z agregatu i nie zamieniłabym ich na żadne inne.

Schną b. szybko, są równe i gładziutkie. Nie ma tych hektolitrów wody

w ścianach.

W domu jest zupełnie inny mikroklimat i nie było ani przez chwilę tego zapachu swieżych tynków w domu, jaki towarzyszy tynkom tradycyjnym,

Polecam!!

• 4 weeks później...
U mnie wykonane są wewnątrz tradycyjne tynki cementowo - wapienne (ściany z porothermu 44) ale występuje jeden problem (nie wiem na ile poważny), otóż tynk w licznych miejscach jest popękany. Czy wystąpił u kogoś podobny problem, jaka jest tego przyczyna i co z tym robić?

Łukasz, zależy jak popękane, jeśli tylko "pajęczynka", gładzie albo farba strukturalna powinny to pokryć i nic nie powinno odpaść. Jeśli masz już porządnych fachowców od gładzi i/lub malowania, niech to "obwąchają" (a faktycznie opukają, ewentualnie zrobią miejscami rewizje, żeby zobaczyć co się dzieje pod spodem).

Dariusz, jeśli zależy Ci na czasie i nerwach, znajdź dobrą ekipę i rób gipsowe. Mówię to po moich doświadczeniach (nie muszę wspominać, że bardzo złych :cry: ) z wymarzonymi cementowo-wapiennymi. Miały być na gładko ("spod filcu"), trwało to niemożliwie długo (10 tygodni - ok. 800 m kw., ekipa z agregatem :o :evil: ), kretyni pozalepiali mi ileś gniazdek elektrycznych, efekt na powierzchni jest zadowalający tylko miejscami, w wielu miejcach zapewne trzeba będzie skuwać (głuchy odgłos), itp. itd.

Gipsowy dałbym tylko w przypadku ściany z itonga lub silikatów. Byłbym pewny,że nigdzie nie jest grubiej jak 1cm. Jest parę dni w roku kiedy sa problemy z wentylowaniem pomieszczeń-murowana wilgoć. Dlatego na porotherm wolałem cementowo-wapienny. Nawet przy prostym murze gdzieniegdzie jest 3cm.Wygipsuję bądź pomaluję, jeszcze nie wiem-lekka fakturka ma swój urok.

Gips i jeszcze raz gips. Tylko coby sciany pod nim byly rowne.

Ktos pytal o cene. U mnie 550 m kw robili w 6 dni zaplacilem 20PLN 40 groszy za metr kwadratowy material i robocizna. Przyjechali zrobili i pojechali. Niestety nie dopilnowalem sprzatania jak nalezy i troche bialego zostalo na podlodze, a poniewaz mialem juz pape i na nia miala isc folia aby oddzielic styropian od papy, to posadzkarz psioczyl i skrobal.

Pozdrawiam

Jankes

Gość jary1

Popieram Jankesa (oraz innych sympatyków gipsu).

U mnie mury nie były idealne (miejscami tynk ma 2-3 cm) ale jak weźmiesz porządną ekipę i umówisz się na stałą cenę za metr to nie powinno być problemu.

Moi tynkarze to była NAJLEPSZA EKIPA NA CAŁEJ BUDOWIE.

Idealne ściany, super współpraca i niedrogo - ja dwa lata temu płaciłem 19 zł, niedawno robili tynk u teściów za 18 zł.

Służę kontaktem jak ktoś z okolicy...