dariusz kosk 16.07.2004 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2004 Mam dylemat jaki rodzaj tynku wybrać: gipsowy z agregatu, czy zwykły cementowo-wapienny. Dodam, że zalezy mi na czasie wykonania i szybkiej możliwości wprowadzenia się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 16.07.2004 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2004 poszperaj trochę po forum, było to juz wielokrotnie wałkowane.......a najszybciej to wykonasz regipsy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janusz 17.07.2004 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2004 dobrze czy szybko to ruznica dobrzeto nie to samo daj znac jak jestes zinteresowany dobrym roz2iazaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dryblasy 17.07.2004 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2004 Mojemu przyhjacielowi położyli dobrze iszybko tj w 1tydzień gipsowe z agregatu, gładkie jak dupcia niemowlaczka tylko pomalowac i szlus . A u sąsiada na budowie kłada już 4 tydzień cementowo -wapienne(majster zaskoczył w długi wekkend majowy i 1 miesiąc nie trzeżwiał), jak to wygląda nie wiem. U mnie będą gipsowe z maszynki, poza tym co sie oriętuje to odpada jakiekolwiek szpachlowanie przed malowaniem. Dawid Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 18.07.2004 04:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2004 My mamy gipsowe z agregatu i nie zamieniłabym ich na żadne inne.Schną b. szybko, są równe i gładziutkie. Nie ma tych hektolitrów wodyw ścianach.W domu jest zupełnie inny mikroklimat i nie było ani przez chwilę tego zapachu swieżych tynków w domu, jaki towarzyszy tynkom tradycyjnym,Polecam!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.08.2004 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2004 U mnie wykonane są wewnątrz tradycyjne tynki cementowo - wapienne (ściany z porothermu 44) ale występuje jeden problem (nie wiem na ile poważny), otóż tynk w licznych miejscach jest popękany. Czy wystąpił u kogoś podobny problem, jaka jest tego przyczyna i co z tym robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 12.08.2004 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2004 Łukasz, zależy jak popękane, jeśli tylko "pajęczynka", gładzie albo farba strukturalna powinny to pokryć i nic nie powinno odpaść. Jeśli masz już porządnych fachowców od gładzi i/lub malowania, niech to "obwąchają" (a faktycznie opukają, ewentualnie zrobią miejscami rewizje, żeby zobaczyć co się dzieje pod spodem). Dariusz, jeśli zależy Ci na czasie i nerwach, znajdź dobrą ekipę i rób gipsowe. Mówię to po moich doświadczeniach (nie muszę wspominać, że bardzo złych ) z wymarzonymi cementowo-wapiennymi. Miały być na gładko ("spod filcu"), trwało to niemożliwie długo (10 tygodni - ok. 800 m kw., ekipa z agregatem ), kretyni pozalepiali mi ileś gniazdek elektrycznych, efekt na powierzchni jest zadowalający tylko miejscami, w wielu miejcach zapewne trzeba będzie skuwać (głuchy odgłos), itp. itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ilona75 12.08.2004 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2004 A my mamy tynki tradycyjne cementowo-wapienne ekipa uwinęła się w 3 dni oczywiscie z agregatu i jestem bardzo zadowolona.Ale jak wiadomo zwykłe tynki potzrebują wiecej czasu na wyschnięcie. I tak decyzja należy do Ciebie!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibicwikla 12.08.2004 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2004 Gipsowy dałbym tylko w przypadku ściany z itonga lub silikatów. Byłbym pewny,że nigdzie nie jest grubiej jak 1cm. Jest parę dni w roku kiedy sa problemy z wentylowaniem pomieszczeń-murowana wilgoć. Dlatego na porotherm wolałem cementowo-wapienny. Nawet przy prostym murze gdzieniegdzie jest 3cm.Wygipsuję bądź pomaluję, jeszcze nie wiem-lekka fakturka ma swój urok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 12.08.2004 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2004 Łukasz ,u mnie też jest popękany a na dodatek w wielu miejscach odpada. Tylko, że u mnie generalnie są spartolone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbys 12.08.2004 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2004 Pzry pustaku U-220 wybrałem tradycyjne, pękniecia są sprawą oczywistą przy wysychaniu zaprawy cementowej.Poza tym przy ok.500 m2 ekipa uwinęła się w tydzień i są poziomy wszystkie w normie co bez profili metalowych jest chyba bardzo OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sarwa 12.08.2004 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2004 a koszty?da się obliczyć koszt materiałów powiedzmy na 100m2 oraz robociznętynków kładzionych z agregatu i tynków tradycyjnych?jaka to różnica? tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 12.08.2004 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2004 Mam gipsowe z agregatu. 555m2 wykonano w 5 dni. Ściany z YTONG-a, idealnie proste, a tynk nie przekroczył nigdzie 1 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkotek 12.08.2004 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2004 Miałem ten sam dylemat.Ostatecznie zdecydowałem się na gipsowe z agregatu, bo mój domek jest postawiony z bloczków gipsowych - tzw System R Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jankes 12.08.2004 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2004 Gips i jeszcze raz gips. Tylko coby sciany pod nim byly rowne. Ktos pytal o cene. U mnie 550 m kw robili w 6 dni zaplacilem 20PLN 40 groszy za metr kwadratowy material i robocizna. Przyjechali zrobili i pojechali. Niestety nie dopilnowalem sprzatania jak nalezy i troche bialego zostalo na podlodze, a poniewaz mialem juz pape i na nia miala isc folia aby oddzielic styropian od papy, to posadzkarz psioczyl i skrobal. PozdrawiamJankes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość jary1 13.08.2004 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2004 Popieram Jankesa (oraz innych sympatyków gipsu).U mnie mury nie były idealne (miejscami tynk ma 2-3 cm) ale jak weźmiesz porządną ekipę i umówisz się na stałą cenę za metr to nie powinno być problemu.Moi tynkarze to była NAJLEPSZA EKIPA NA CAŁEJ BUDOWIE. Idealne ściany, super współpraca i niedrogo - ja dwa lata temu płaciłem 19 zł, niedawno robili tynk u teściów za 18 zł. Służę kontaktem jak ktoś z okolicy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 13.08.2004 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2004 Budynek z Ytonga, tynki gipsowe z agregatu (20 zł/m2 robocizna + materiał) - tynki wyszły suuuuuuuper. Polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts