sicio 18.01.2016 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 (edytowane) WitamChciałbym się poradzić jaka będzie najlepsza opcja instalacji w domu.Piec Ogniwo Eko Plus 10kWKominek Maja 12kW z płaszczem wodnymKolektory płaskie do grzania wodyzbiornik 400Lzawór 4D co do ogrzania:dół ok 90m2 praktycznie po całości podłogówka(gęste rozmieszczenie jakbym kiedyś namyślił się na pompę ciepła)tylko w sypialni grzejnik bez podłogówki ok 16m2w łazience zawór rtl i grzejnik wiszący na ręcznikipodłogówka góra6 grzejników + termostatyw łazience zawór rtl podłogowe + grzejnik na recznik Na chwilę obecną rozwiązane to jest tak że z pieca wychodzimy na pompę CWU i zawór 4D, za zaworem 4D jest pion na dole osobno pokój i łazienka + rozdzielacz z pompą mieszającą na podłogówkęna górze rozdzielacz na grzejniki kominek jest wpięty między powrotem do 4D a pionem, z powrotu pompa pompuje w kominek wodę, z powrotu i zasilania kominka jest też połączenie z CWU. Czy takie rozwiązanie jest prawidłowe?Jak to spiąć z Ogniwo Eko Plus i jak to dobrze ustawić?Oczywiście przed i za kominkiem mam zawór aby odciąć kominek jak nie używam Edytowane 18 Stycznia 2016 przez sicio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 19.01.2016 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 Rozrysuj to jakoś. Powiedz tylko po co Ci do tego kominek z płaszczem wodnym ? To strasznie komplikuje instalacje i podnosi koszty jej wykonania, a pożytku z niego żadnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 20.01.2016 00:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 Chciałbym się poradzić jaka będzie najlepsza opcja instalacji w domu. Piec Ogniwo Eko Plus 10kW Kominek Maja 12kW z płaszczem wodnym Kolektory płaskie do grzania wody zbiornik 400L zawór 4D Tak z ciekawości,ile to wszystko powyższe kosztowało ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sicio 02.02.2016 12:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 Przepraszam za nieobecność. Podsyłam schemat, wszystkich zaworków nie rysowałem... Co do kosztów tych największych: Piec ok 7000 kominek ok 4000 (już wiem że było trzeba dać bez płaszcza) kolektory ok 1000 (mój koszt, reszta z dofinansowania) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts