agniesia 22.07.2004 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2004 Mi tez sie nie spodobal, bo nie pasuje do dachu. Lubie kamien, ale tutaj sie gryzie z dachowka. Moze zrob zdjecie calosci, to bedzie widac lepiej np. proporcje. Oczywisci moze sie podobac lub nie jest to sprawa gustu.Tylko nie rozumiem sformulowania"gryzie sie z dachowka".Kamien i dachowka jest laczona ze soba od wiekow i w takiej formie rowniez. Tak, ale... jak napisali Nurni i Slawek lepsza bylaby mnich-mniszka. W takim zestawieniu na tym konkretnym zdjeciu nie wyglada dobrze. Gdyby ZBYCH zrobil zdjecie calosciowe lub tak zeby zachowac proporcje moze mialabym inne zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 22.07.2004 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2004 a mnie się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 23.07.2004 21:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2004 Inwestor wyraził zgodę, więc publikuję dwa zdjęcia domu.Zaznaczam, że dom jest w trakcie budowy, więc nie widać jeszcze całego uroku. Ponieważ do niektórych nie dociera, że tu jest mowa o kominach i nikt ich nie prosi o wyrażanie opinii o całym domu - KASUJĘ ZDJĘCIA DOMU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 23.07.2004 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2004 Drogi Zbychu powiedz mi po co zainstalowany jest na przewodzie od kominka ten nieszczęsny producent sadzy " strażak " ??? Na pierwszy rzut oka widać że zmniejszył znacznie pole powierzchni wylotu komina dymowego, wg mnie jest tam zupełnie zbędny, będzie stawiał duży opór na wylocie co przyczyni się do znacznie szybszego odkładania sadzy wewnątrz komina. Dach piękny ale nikt nie pomyślał o możliwości kominikacji po nim, nachylenie dachu powyżej 25% - brak wymaganego dojścia do przewodów kominowych ponad dachem (ławy i stopnie kominiarskie) zgodnie z (Dz. U. Nr 75 z 2002 r. poz. 690) . A tak ogólnie to dopiero teraz widać jak te ładne kominy fajnie zgrywają się z tą kamienną ścianą. Pozdro...kominiarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paty 24.07.2004 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2004 Teraz widać że komin współgra z całością domu. Czy to ładne czy nie to kwestia gustu. Skoro inni wypowiadają się na ten temat to może i ja coś powiem od siebie. Wydaje mi się że inwestor "skleił" dom z kilku projektów o zupełnie innej architekturze. Elementy takie jak lukarny ( chyba tak się to nazywa) , bawole oczka są zupełnie do siebie niepasujace .Wydaje mi się również że to okno wchodzące w połać dachu na górze jak i nadole jest jekoś tak niesymetryczne i wcisnięte na siłę . Jakby ta wysunięta cześć domu była doklejona "potem" a że akurat było okno to tak wyszło. To są moje spostrzeżenia, byc może nie mam zmysłu architektonicznego i sie nie znam , ale takie jest moje odczucie. A dla właścicieli to jest na pewno najpiekniejszy dom.I niech tak zostanie.Pozdrawiam Paty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 24.07.2004 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2004 według mnie jest optycznie zbyt ciężki...... ale to rzecz gustu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 24.07.2004 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2004 teraz dopiero zobaczyłem zdjęcia całości..... no cóż, według mnie to jakaś pomyłka estetyczno architektoniczna.... tak jakby inwestor od początku mocno improwizował i co dwa dni zmieniał koncepcję..... zastosowanie bawolich oczek i lukarn , a w końcu połączenie bawolego oczka z lukarną, masywne, kontrastujące z dachem cztery (!!!!) masywne kominy, dach poszatkowany do granic mozliwości - wszystko to sprawia niestety wrażenie totalnego chaosu i przeładowania szczegółami....... ale oczywiście - jesli ktoś tak chce.......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 24.07.2004 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2004 i jeszcze dostrzegłem okno połaciowe, oprócz trzech innych rodzajów doświetlenia poddasza...... może to jakiś dom testowy, albo eksperymentalny ? ? ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxtorka 24.07.2004 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2004 Dla mnie za dużo się "dzieje" na tym dachu ( jedno wole oczko , drugie wole oczko , duża lukarna , okno połaciowe , cztery kominy , dach skomplikowany wielopołaciowy ) . Osobiście wolę dachy mniej urozmaicone co nie znaczy że preferuję stodółki .Dobrze że konsekwentnie wprowadzono piaskowiec na ściany , wygląda to fajnie ,dom nabiera charakteru .Taki dom widziałabym na wzgórzu wśród winnic albo kwietnych łąk , otoczony kamiennym murem . Pozdrawiam - Maxtorka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 24.07.2004 19:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2004 teraz dopiero zobaczyłem zdjęcia całości..... no cóż, według mnie to jakaś pomyłka estetyczno architektoniczna.... tak jakby inwestor od początku mocno improwizował i co dwa dni zmieniał koncepcję..... zastosowanie bawolich oczek i lukarn , a w końcu połączenie bawolego oczka z lukarną, masywne, kontrastujące z dachem cztery (!!!!) masywne kominy, dach poszatkowany do granic mozliwości - wszystko to sprawia niestety wrażenie totalnego chaosu i przeładowania szczegółami....... ale oczywiście - jesli ktoś tak chce.......... BOHO - jesteś architektem? Projekt tego domu wykonał architekt. Podobał się inwestorom, więc według tego projektu zbudowano im dom. Ten wątek dotyczy kominów, a nie krytyki projektu, czy wyglądu domu. Gdzie Wy widzicie w tym domu wole oko (czy też bawole oko, jak niektórzy wolą )??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 26.07.2004 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2004 OK ! bez oceny domu ! obłożenie kominów kamieniem, spowodowało, że odcinają się wyraźnie od dachu, fakt ten powoduje , że optycznie przytłaczają dach, co potęguje ich ilość, a także ilość innych elementów dachu............. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 26.07.2004 07:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2004 Drogi Zbychu powiedz mi po co zainstalowany jest na przewodzie od kominka ten nieszczęsny producent sadzy " strażak " ??? Drogi kominiarzu, nie znam odpowiedzi na Twoje pytanie, bo nie ja tego "strażaka" montowałem . Przyznam, że trochę mnie zdziwiła Twoja wypowiedź. Zawsze uważałem, że taka nasada kominowa jest właśnie po to, aby poprawić ciąg i generalnie ulepszyć komin, a tu proszę. Z wypowiedzi fachowca wynika co innego . To jak to jest z tymi nasadami kominowymi? Ja u siebie jeszcze nie mam, ale zamierzałem kupić. Jakie zatem rozwiązanie polecasz? Dach piękny ale nikt nie pomyślał o możliwości kominikacji po nim, nachylenie dachu powyżej 25% - brak wymaganego dojścia do przewodów kominowych ponad dachem (ławy i stopnie kominiarskie) zgodnie z (Dz. U. Nr 75 z 2002 r. poz. 690) . Łitam, co to dla kominiarza . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Honorata 26.07.2004 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2004 recz gustu a z tym sie nie dyskutuje, jezeli piaskowiec jest tez powtórzony na elewacji to zapewnie wyglada to estetycznie i harmonijnie, ja hołduje prostocie i ascetyzmowi, wiec moj dom bedzie utzrymany w tonacji szaro-grafitowej i podobnie komin-czym wykonczony, tego jeszcze nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Honorata 26.07.2004 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2004 o Jezu słodki, Zbych gdzie ty masz oczy, dopiero teraz zobaczylam zdjecia fasad, podobnego potwora architektonicznego dawno nie widzialam, jezeli pod caloscia podpisal sie jakis architekt to powyrywac mu ja.., ale bardziej podejrzewam tu radosna tworczosc inwestorow, tu cos dodac , tam przerobic, co to za łukowate okna w dachu-koszmar, budynek sprawia tak chotyczne wrazenie, okna , łamana fasada, przekombinowany dach, ze tym kominom nie opłaca sie poswiecic nawet 5 minut! sorry, ale martwia mnie takie architektoniczne potwory, a la serial argentynski, ktorych ciagle nie brakuje w naszym kraju, ja miłuję ład i spójnośc, fascynuja mnie domy skandynawskie -moja opinia, przeciez mi wolno! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 26.07.2004 15:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2004 o Jezu słodki, Zbych gdzie ty masz oczy, dopiero teraz zobaczylam zdjecia fasad, podobnego potwora architektonicznego dawno nie widzialam, jezeli pod caloscia podpisal sie jakis architekt to powyrywac mu ja.., ale bardziej podejrzewam tu radosna tworczosc inwestorow, tu cos dodac , tam przerobic, co to za łukowate okna w dachu-koszmar, budynek sprawia tak chotyczne wrazenie, okna , łamana fasada, przekombinowany dach, ze tym kominom nie opłaca sie poswiecic nawet 5 minut! sorry, ale martwia mnie takie architektoniczne potwory, a la serial argentynski, ktorych ciagle nie brakuje w naszym kraju, ja miłuję ład i spójnośc, fascynuja mnie domy skandynawskie -moja opinia, przeciez mi wolno! http://www.zbychdom.republika.pl/icon/morda_z%B3y.gif Zapewniam Cię Honorato, że oczy mam na miejscu! Jak sama łaskawie zauważyłaś w poprzednim poście, o gustach się nie dyskutuje . Ja nie prosiłem o komentarze na temat domu! Dom należy do jednego z forumowiczów. Nie pomyślałaś, że może mu być przykro?!! Ja się czuję temu winny i ponieważ do niektórych nie dociera, że tu jest mowa o kominach i nikt ich nie prosi o wyrażanie opinii o całym domu - KASUJĘ ZDJĘCIA DOMU Koniec tematu! P.S. Honorato - pokaż nam zdjęcia swojego domu. Zobaczymy, jak się będziesz czuła po negatywnych komentarzach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Honorata 26.07.2004 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2004 Zbych jaki ty obrażalski i niedotykalski, przykro nie przykro, jak się zamieszcza zdjęcia to chyba nie tylko po to żeby oczekiwać peanów na cześć, poza tym, pisałeś wczesniej o domu twoich klientów, a nie kogoś z forum, jasnowidzem nie jestem, nie zmieniam zdania co do domu, moze najwyzej powstrzymałambym się od jego wyrażenia, każdemu wolno wyrazić swoją opinię, wiec dlaczego mi tego bronisz, nikogo nie obrażam, poprostu projekt mi sie nie podoba, a komin jako taki choćby najładnijszy sam w przyrodzie nie występuje tylko jako całośc konkretnego domu zdjecia swojego domu załacze jesienią, wtedy poproszę forumowiczów o opinie, będa to jednak moje zdjęcia i kazdy bedzie wiedział kogo gust komentuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 26.07.2004 15:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2004 Zbych jaki ty obrażalski i niedotykalski Ja nie komentuję Twoich wrażeń estetycznych, ani co masz na miejscu, a co nie . przykro nie przykro, jak się zamieszcza zdjęcia to chyba nie tylko po to żeby oczekiwać peanów na cześć, poza tym, pisałeś wczesniej o domu twoich klientów, a nie kogoś z forum, jasnowidzem nie jestem, nie zmieniam zdania co do domu, moze najwyzej powstrzymałambym się od jego wyrażenia, każdemu wolno wyrazić swoją opinię, wiec dlaczego mi tego bronisz, nikogo nie obrażam, poprostu projekt mi sie nie podoba, a komin jako taki choćby najładnijszy sam w przyrodzie nie występuje tylko jako całośc konkretnego domu Zdjęcia domu były zamieszczone dla pokazania, jak kominy pasują do reszty domu, a nie po to, abyś komentowała czyjś gust. Jak byś nie zauważyła, to nie jest wątek pod tytułem "Oceńcie projekt", tylko wątek dotyczący kominów. Co do swojego zdania, to chyba już je dobitnie wyraziłaś... Nie będę z Tobą dywagował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arkadiusz Godlewski 26.07.2004 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2004 _ZBYCH_ ma rację. Nikt Was nie prosił o komentowanie projektu domu, tylko kominów. Mnie się podobają. Nie było mi dane zobaczyć całego domu, bo ZBYCH się wkurzył skasował zdjęcia. ZBYCH-u, a może na priva? Arek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 26.07.2004 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2004 Pewnie się narażę, ale mi się za bardzo nie podoba, jakiś taki strasznie wielki. Może jestem trochę skrzywiony bo nasz dom nie ma komina. Dom wieeelki, to i kilka wieeelkich kominów ma Poza tym ten komin ewidentnie spełnia w tym domu dwie funkcje , uzytkową i dekoracyjną, a jeżeli dekoracyjną to i został odpowiednio wyeksponowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 26.07.2004 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2004 Zbych jaki ty obrażalski i niedotykalski, przykro nie przykro, jak się zamieszcza zdjęcia to chyba nie tylko po to żeby oczekiwać peanów na cześć, poza tym, pisałeś wczesniej o domu twoich klientów, a nie kogoś z forum, jasnowidzem nie jestem, nie zmieniam zdania co do domu, moze najwyzej powstrzymałambym się od jego wyrażenia, Zdjęcia tego domu zostały zamieszczone w konkretnym celu, bynajmniej nie po to aby pokazać, w swoim mniemaniu, bezguście inwestora. każdemu wolno wyrazić swoją opinię, wiec dlaczego mi tego bronisz, nikogo nie obrażam, poprostu projekt mi sie nie podoba, ale nikt Ciebie o nią nie prosił. Czy jak pokazujesz swoje prawo jazdy np. policji, to oni od razu komentują Twoje zdjęcie w dokumencie ? Nie, bo nie po to dałaś im ten dokument Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts