Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

montować okna dachowe , czy nie ?

Recommended Posts

witam

mam taki mały dylemat. Dwa pokoje dziecięce na poddaszu (13,54 i 13,90m), jeden od strony pólnocy, drugi od południa. Pokoje maja wspólny szczyt domu z balkonem od wschodu i kazdy z podwójnymi drzwiami balkonowymi 220x150. Zleciłem architektowi aby zaprojektował po jednym oknie dachowym 78x118 w tych pokojach aby je doświetlić. Teraz jednak mam mieszane uczucia co do ich potrzeby . Zastanawiam sie czy nie wystarczy swiatlą tylko z tych drzwi balkonowych. Wiadomo okna dachowe to dodatkowy spory koszt i raczej same kłopoty. Co sądzicie ???

zależy od pokoju, na ile jest "głęboki"

Ja przy szerokości w szczycie 4 mg i głębokości 6 mb dodałem dwa dachowe i dzięki temu głębiej jest jasno

Przed remontem dachu była ciemna nora

Fakt, zamiast balkonu miałem 170/150 ale czy balkon wiele by zmienił - wątpię

Orientacja na północ

Hmmm.... ciągle mowie jak o swoim domu a już nie jest mój :(

Przed montażem warto być świadomym wszystkich wad i zalet posiadania okien dachowych. Sam posiadam 6, i powiem że więcej jest z nimi problemów niż pożytku, teraz zamontowałbym góra 2 okna. Poniżej lista wad i zalet:

- okna dachowe to dziury w dachu przez które ucieka ciepło, jaki jest sens izolowania dachu grubą warstwa wełny gdy na końcu robimy sobie w nim dziury?

- zimą zazwyczaj okna roszą wodą, przy ujemnych temperaturach pojawia się na nich lód,

- producenci okien zalecają montaż grzejników pod oknami, dzięki czemu ciepło szybciej ucieka z naszego domu,

- wiatr potrafi nawiać wody do środka okna, która później wlewa się do domu,

- dzięki oknom dachowym latem słońce robi z poddasza piekarnik,

- markiza ograniczająca ilość promieni słonecznych kosztuje konkretne pieniądze,

- ekonomicznie okna dachowe nie znajdują żadnego uzasadnienia,

- jedyny plus to, że rozświetlają trochę poddasze.

Podsumowując, moim zdaniem szkoda pieniędzy.

Okna doświetlają poddasze ... i to chyba tyle ... niestety, są najzimniejszym elementem w całym domu, brudzą się błyskawicznie, w lecie nagrzewają pomieszczenia, stanowią też najsłabszą barierę dla dźwięku ... ja ma 2 szyby, nie wiem jak z pakietami 3 szybowymi, te niestety kosztują konkretne pieniądze. Mam 5 okien, nie wyobrażam sobie ich braku, ze względu na funkcję doświetlającą. Mając jednak obecną wiedzę o tym że wychładzają pomieszczenie, rozważyłbym zakup 3 szybowych. Tylko że cena jednego przekracza 2000 zł (sic!)

Przede wszystkim to bardzo dobrze, że próbujesz rozpoznać temat zawczasu. My niestety tego nie zrobiliśmy i teraz mamy to, co mamy. A mamy trzy okna dachowe. Producent jest nieistotny, gdyż wydaje mi się, że u wszystkich jest tak samo. Dwa z nich znajdują się po stronie północnej, ostatnie - południowej. Po niespełna półtora roku użytkowania nasza (podkreślam, że jest to subiektywna ocena) opinia jest taka: okna północne - porażka, południowe do zaakceptowania, ale tylko z pakietem trzyszybowym lub wyższym (ocenę relacji cena-funkcjonalność pozostawiam samemu zainteresowanemu).

W projekcie miałem 4 okna dachowe, wywaliłem trzy. To jedno znajduje się w łazience gdzie jak wiadomo temperatura jest o wiele wyższa niż w innych pomieszczeniach, doświetla trochę łazienkę ale w zimie jest problem , mniej światła:) Okno trzy szybowe Uw 0,9.

117f65c1b9dfdc69gen.jpg

Jak zwykle w przypadku okien najważniejszy jest montaż.

Jeśli mnie ktoś zapyta czy je montować to odpowiem- nie. Przy dzisiejszych żarówkach ledowych pobierających po trzy waty to wolę zapłacić wyższy rachunek za prąd.

Edytowane przez Tomaszs131

W projekcie miałem 4 okna dachowe, wywaliłem trzy. To jedno znajduje się w łazience gdzie jak wiadomo temperatura jest o wiele wyższa niż w innych pomieszczeniach, doświetla trochę łazienkę ale w zimie jest problem , mniej światła:) Okno trzy szybowe Uw 0,9.

[ATTACH=CONFIG]343908[/ATTACH]

Jak zwykle w przypadku okien najważniejszy jest montaż.

Jeśli mnie ktoś zapyta czy je montować to odpowiem- nie. Przy dzisiejszych żarówkach ledowych pobierających po trzy waty to wolę zapłacić wyższy rachunek za prąd.

Tylko jaki nadzór budowlany Ci to klepnie ? Poddasze użytkowe bez okien ??

• 3 months później...
a co sądzicie o świetlikach ?

Witaj kordian1000,

Cieszę się, że wspomniałeś o świetlikach :D bo jak najbardziej mogą być alternatywą, kiedy nie ma chęci lub możliwości ze względów technicznych na zastosowanie okna.

Świetliki tunelowe za pomocą wysokorefleksyjnych właściwości tunelu naprawdę skutecznie doprowadzają światło do pomieszczeń. Można sprawdzić jak to będzie wyglądało w swoim budynku poprzez dostępny na stronie internetowej kalkulator natężenia oświetlenia - http://www.velux.pl/produkty/dachowe-swietliki-tunelowe/kalkulator-nat%C4%99%C5%BCenia-%C5%9Bwiat%C5%82a

Dodam, że produkt jest całkowicie szczęlny, dzięki nowej izolacji, a element sufitowy jeszcze lepiej rozprowadza światło w środku pomieszczenia.

No i daje to efekt niebanalny, jeśli komuś zależy na nowoczesnym i nowatorskim wnętrzu.

124099-01-XXL.jpg

Pozdrawiam,

Paweł

Doradca VELUX

- markiza ograniczająca ilość promieni słonecznych kosztuje konkretne pieniądze,.

Witaj marziel,

Wiem, że lista punktów w Twojej wypowiedzi była długa :yes:

Ale pozwolisz, że odniosę się akurat do jednego punktu, tego cytowanego wyżej, tak do rozważenia:

Manualna markiza do standardowego okna dachowego to koszt katalogowy nie przekraczający 263 zł brutto.

Dodatkowo w promocji, o której pisze Producent na swojej stronie- jest możliwość odzyskania z tej kwoty 50zł/szt.

Chyba to dobra cena, przy uzyskaniu temperatury nawet o 5 stopni mniej latem?

ps. Nie chciałbym zaraz być oskarżany o to, że wcinam się tu z reklamowaniem wybranego produktu. Raczej zależało mi, żeby pokazać, że czasami warto o pewne rzeczy dopytać-pogadać, bo przecież są różne rozwiązania, na każdą kieszeń i do każdej sytuacji.

Pozdrawiam wszystkich,

Paweł

Doradca VELUX