Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Darowizna siedliska czy przepisanie a następnie próba odrolnienia?

kp87

Recommended Posts

Witam wszystkich serdeczne.

Przeczytałem dostępne na forum materiały potrzebuję jednak pomocy u osób z odpowiednią wiedzą i doświadczeniem.

Do rzeczy: W mojej rodzinie mam ma status rolnika, posiada około 2h ziemi w dwóch działkach. Jedna z nich ma 0,8h i na tej dzałce (części wydzielonej z niej) chciałbym postawiać dom (działki nie ma w miejscowym planie zp).

Położenie działki na krańcu wsi: ma dobre sąsiedztwo, dostęp do mediów i drogi. Problemem jest jej klasa - 3b.

Po rozmowach w gminie i starostwie wyklarowały się dwie opcje:

1). Budowa siedliskowa na rodzica.

a) O Warunki zabudowy występuje mama.( W gminie twierdzą, żę na budowę siedliskową nie będzie problemu. )

b) po uzyskaniu warunków wydziela z całej działki (0,8h) mniejszą: 0,3 a

c) składa wniosek o pozwolenie na budowę , gmina potwierdza

d) powiedzmy stawiane są fundamenty

e) czy działka może zostać przepisana na mnie nie będącego rolnikiem bym mógł dokończyć budowę?

Tu pojawiają się pytania. Jako że dom chcę budować ja (nie jestem rolnikiem) w którymś momencie chciałbym aby działka została na mnie przepisana. Pytanie na którym etapie najwcześniej działka wraz z pozwoleniem mogła by (i czy w ogóle przed oddaniem dom ) mogłaby być na mnie przepisana.

Na pewno do stanu surowego potrzebowałbym kredyt na około 80tys. Nie mogę wziąć kredyt na działkę (budowę) która nie jest moja :)

2. Mniej prawdopodobny scenariusz z powodu dobrej klasy glaby oraz braku zwartej zabudowy.

- wydzielenie działki, przepisanie na mnie.

- wystąpienie o WZ

- oznaczenie z architektem części działki do odrolnienia

- złożenie wniosku o odrolnienie (nie wiadomi ile to trwa) któr zapewne musi być zatwierdzony (bądź odrzucony) przez ministerstwo

- po decyzji (która gdyby nie byłaodmowna) złożenie PnB

- kredyt na mnie, wszystko uregulowane

W moim rejonie gleby mają bardzo dobre klasy, większość nowych domów to siedliska. Dlatego martwię się o zbyt duże ryzyko czasu odrolnienia i ewentualną odmowę. Z drugiej strony nie wiem czy rodzice będą mogli przepisać na mnie budowę która dopiero wystartowała gdy ja nie jestem rolnikiem.

Przepraszam za ścianę tekstu :)

1). Budowa siedliskowa na rodzica.

a) O Warunki zabudowy występuje mama.( W gminie twierdzą, żę na budowę siedliskową nie będzie problemu. )

b) po uzyskaniu warunków wydziela z całej działki (0,8h) mniejszą: 0,3 a

c) składa wniosek o pozwolenie na budowę , gmina potwierdza

d) powiedzmy stawiane są fundamenty

e) czy działka może zostać przepisana na mnie nie będącego rolnikiem bym mógł dokończyć budowę?

My idziemy podobną drogą, ale efekt poznamy jak skończymy projekt ;)

Działka rolna z istniejącymi zabudowaniami. Możliwa zabudowa siedliskowa.

1. WZ na rodzica

2. Pozwolenie na rodzica

3. Przepisanie działki i pozwolenia na budowę

4. Budowa

Edit: żadne z nas nie jest rolnikiem.

My idziemy podobną drogą, ale efekt poznamy jak skończymy projekt ;)

Działka rolna z istniejącymi zabudowaniami. Możliwa zabudowa siedliskowa.

1. WZ na rodzica

2. Pozwolenie na rodzica

3. Przepisanie działki i pozwolenia na budowę

4. Budowa

Edit: żadne z nas nie jest rolnikiem.

Hej, dzięki wielkie za informację. Wygląda na to, że my będziemy praktycznie tak samo robić. Muszę jednak upewnić sięw gminie albo z prawnikiem, czy taki przepis siedliska (pozwolenia na budowę siedliska) nie będzie problemowy dla nierolnika. Czy wy swoje plany konsultowaliście?

Nie powinno być żadnego problemu. Owszem, do wydania pozwolenia na budowę siedliska na działce rolnej koniecznie trzeba być rolnikiem, mieć wymagany areał, itp. Ale tych wymogów nie ma przy przepisaniu pozwolenia na budowę.

Tylko jedna rzecz: my nie robimy podziału działki, więc nie wiem, czy podział nie wpływa na przykład na możliwość uzyskania pozwolenia czy ważność warunków zabudowy - to musisz się zorientować we własnym zakresie.

Nie powinno być żadnego problemu. Owszem, do wydania pozwolenia na budowę siedliska na działce rolnej koniecznie trzeba być rolnikiem, mieć wymagany areał, itp. Ale tych wymogów nie ma przy przepisaniu pozwolenia na budowę.

Tylko jedna rzecz: my nie robimy podziału działki, więc nie wiem, czy podział nie wpływa na przykład na możliwość uzyskania pozwolenia czy ważność warunków zabudowy - to musisz się zorientować we własnym zakresie.

Dzięki wielkie za informację. Z tego co się dowiadywałem w gminie z wydzieleniem już zgłoszenego domu (pozwolenia) nie powinno być kłopotu. Pozdrawiam i życzę owocnej budowy :)

To co piszą poprzednicy jest prawdą, bo taki tok załatwienia jest do przyjęcia i w zasadzie szeroko praktykowany - ale:

Położenie działki na krańcu wsi: ma dobre sąsiedztwo, dostęp do mediów i drogi. Problemem jest jej klasa - 3b.

A to zmienia postać rzeczy, bo ta ziemia (grunt) jest specjalnie chroniona.

Ta działka nie jest budowlana i wydanie WZiZT w takim przypadku (zabudowa zagrodowa) tego nie zmienia - działka (i grunt) dalej są rolniczymi.

Odrolnić, czyli przeznaczyć do innych celów niż rolnicze, może tylko minister.

Przypominam również o PB:

Art. 32.4.

2) złożył oświadczenie, pod rygorem odpowiedzialności karnej, o posiadanym prawie do dysponowania nieruchomością na cele budowlane.

A to tylko jeden z możliwych scenariuszy.

Ta działka nie jest budowlana i wydanie WZiZT w takim przypadku (zabudowa zagrodowa) tego nie zmienia - działka (i grunt) dalej są rolniczymi.

Odrolnić, czyli przeznaczyć do innych celów niż rolnicze, może tylko minister.

Oczywiście. Tylko tu niczego nie odralniasz, nawet gruntu pod domem. Całość dalej jest gruntem rolnym - na tym polega zabudowa siedliskowa/zagrodowa.

A prawo do dysponowania nieruchomością na cele budowlane jest - rodzic posiada działkę i jest rolnikiem zgodnie z ustawą o ustroju rolnym. W związku z tym - jeśli warunki zabudowy pozwolą - to można pozwolenie na budowę uzyskać.

A prawo do dysponowania nieruchomością na cele budowlane jest - rodzic posiada działkę i jest rolnikiem zgodnie z ustawą o ustroju rolnym. W związku z tym - jeśli warunki zabudowy pozwolą - to można pozwolenie na budowę uzyskać.

Tiaaaa.

Tyle, ze przy przepisaniu PnB na siebie, musi złożyć także takie (to) oświadczenie - dlatego zacytowałem ten przepis.

• 1 month później...

Witam,

minęły dwa miesiące, ciekawi mnie czy posunęliście się Państwo krok dalej lub czy pojawiły się jakieś nowe fakty.

Też jestem w takiej samej sytuacji tzn. planuję budowę domu na działce rolnej rodziców o powierzchni 1.7 ha na której znajdują się już budynki gospodarcze i dom tylko na razie nie podjąłem żadnych kroków poza zebraniem wniosków i mapek.

pytania jakie mi się na chwilę obecną nasuwają to:

- kto według prawa posiada status rolnika i gdzie można to potwierdzić (czy fakt posiadania ziemi rolnej z zabudową zagrodową/siedliskową o powierzchni 1,7 ha upoważnia do tytułu rolnika?)

- czy we wniosku o warunki zabudowy pisać o rozszerzeniu zabudowy zagrodowej (czy w takim przypadku warunki zabudowy będą uwzględniały tylko obszar na którym znajdują się już budynki?) czy pisać o warunkach zabudowy zagrodowej na całym obszarze działki?

- czy klasa ziemi (3b lub 4a) ma wpływ na warunki zabudowy zagrodowej (czy we wniosku konieczne jest zaznaczenie w którym miejscu na działce planuję budowę domu i jeśli tak to lepiej zaznaczyć planowany budynek na klasie 3 czy 4 czy nie ma to wpływu na decyzję?)

- czy lepiej najpierw starać się o decyzję w sprawie warunków zabudowy na całej działce (jak będą określone warunki zabudowy na całej działce to można później wyznaczyć z jej części drugą mniejszą działkę) czy lepiej na początku wyznaczyć drugą działkę (jaka minimalna powierzchnia) i tylko dla niej złożyć wniosek o warunki zabudowy?

- kiedy najszybciej można przepisać działkę z rodzica na mnie i czy jest to w ogóle możliwe jeśli nie jestem rolnikiem? (zakładając że rodzic uzyskał wcześniej pozwolenie na budowę)

jeszcze odbiegając od tematu czy jeśli na działce są też grunty klasy 4a można je odrolnić i przekształcić w grunty budowlane? czy jest to warte rozważenia?