realnyII 19.01.2016 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 Witam.W projektowanym aktualnie domu mam dach dwuspadowy o powierzchni 230m2, wyłożony będzie dachówką ceramiczną. W projekcie przewidziano wykonanie poszycia z pełnym deskowaniem i papą, a ocieplenie wełną mineralną od środka.Zastanawiam się jednak nad zmianą ocieplenia na nadkrokwiowe za pomocą płyt. Zyskam tym parę centymetrów w wysokości poddasza i oryginalny wygląd odsłoniętych krokwi.Martwi mnie jednak ewentualna cena takiego rozwiązania.Czy ktoś z Was robił kalkulację - porównanie kosztów "tradycyjnego" wykonania i ocieplenia dachu ( wełna, styropian) z kosztem zastosowania takich płyt?Czy moglibyście podzielić się swoimi doświadczeniami i opiniami z wykonania i użytkowania dachów w tej technologii ocieplenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marziel 19.01.2016 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?231048-Docieplenie-dachu-p%C5%82askiego-p%C5%82yty-thermano-5cm&p=6632755&viewfull=1#post6632755 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 19.01.2016 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 U mnie jest podobna technologia ocieplenia. To podobieństwo to użyty materiał izolacyjny i jednolita powierzchnia całego dachu bez mostków termicznych, których trudno uniknąć przy tradycyjnym ociepleniu. PozdrawiamCezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 21.01.2016 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Ciężko porównywać koszty wełny do płyt bo to nic nie da. Masz całkiem inny dach całkiem inny wygląd i wykończenie. Mam dach z thermano mam widoaczną więźbę itd. Ja szacujesz koszty to weź pod uwagę mocowanie kontrłat jeden wkręt kosztuje (w zależności od grubości płyt ) koło 3zł. U mnie przy 140 m2 dachu na wkręty poszło coś koło 4 tyś. Więźba tez droższa bo strugana suszona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts