Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż bramy garażowej - trudna sytuacja

Recommended Posts

No to moi architekci i budowlańcy uraczyli mnie dosyć niefajną sytuacją.

Mam ja sobie bramę garażową - 5m x 2,2m. Przynajmniej w projekcie. W projekcie też jest (wg projektanta) naniesione (ale tylko na jednym rysuneczku i to na elewacji), że garaż jest obniżony względem poziomu zero budynku o 17 cm. Obecnie nic nie jest obniżone niestety...

W garażu mam POTĘŻNĄ belkę wystającą ze stropu gdzieś 50 cm (o szerokości 40 cm chyba.... kolos, nie?). Belka ta jest oddalona od wewnętrznej ściany garażu o 214 cm. Czyli nijak tam nie zmieści się brama oraz napęd - trzeba to zrobić tak, żeby napęd byl zamontowany na belce...

Obecnie od dołu wspomnianej belki do chudziaka jest 243 cm, natomiast od nadproża do chudziaka 247 cm. Oczywistym jest, że nadproże musi być niżej, niż belka. Pytanie o ile?

W garażu nie robię ogrzewania, więc mogę manewrować wysokością wylewki. Chciałbym zmieścić bramę 220 cm w ten mój otwór.

Podsumowując:

- wysokość od belki do chudziaka 243

- wysokość od nadproża do chudziaka 247

- chcę bramę 220 cm wysoką.

Czy dam radę zmieścić taką bramę oraz wylać te min 10 cm wylewki (garaż)?

EDIT: poprawiłem wysokości, bo były pozamieniane.

Edytowane przez Ifarrg

Trzeba zastosować bramę z niskim prowadzeniem. Ale uwaga! Większość tego typu rozwiązań powoduje, ze brama po otwarciu "zostaje" w świetle wjazdu i nie uzyskujemy światła przejazdu takiego jak zamówiona wysokość bramy (zazwyczaj około 10cm mniej).

Ze znanych mi bram najniższe prowadzenie ma Normstahl Superior. Wersja ze sprężynami z tyłu wymaga tylko 12cm (z automatem) i zdaje się (nie mam pod ręką katalogu) otwiera się do pełnego światła wjazdu.

Czyli mając 247 do podciągu potrzebujesz 12 cm, zostaje 235cm. Możesz wziąć typową bramę h=225cm i pozostaje 10cm na posadzkę.

Dzieki za odpowiedź. Ale oczywiście musiałem pokręcić ...

Czyli nadprożę w danej chwili jest wyżej, niż belka o 4 cm, czyli żeby było niżej, potrzebuję 12 cm + 4. To daje mi 247-4-12=231. Przy bramie 225 zostaje już tylko 6 cm, a to stanowczo za mało... Brama może mieć max 220. Myślałem o wiśniowskim, bo normstahl jest jednak za drogi... Coś z tej marki a się wycisnąć?

Czy może lepiej wziąść 210 cm? Skoro i tak nie będzie możliwe otwarcie tej bramy na 220 cm...

Dzieki za odpowiedź. Ale oczywiście musiałem pokręcić ...

Czyli nadprożę w danej chwili jest wyżej, niż belka o 4 cm, czyli żeby było niżej, potrzebuję 12 cm + 4. To daje mi 247-4-12=231. Przy bramie 225 zostaje już tylko 6 cm, a to stanowczo za mało... Brama może mieć max 220. Myślałem o wiśniowskim, bo normstahl jest jednak za drogi... Coś z tej marki a się wycisnąć?

Czy może lepiej wziąść 210 cm? Skoro i tak nie będzie możliwe otwarcie tej bramy na 220 cm...

najniższe prowadzenie bwojtku ma wiśniowski 8 cm nadproże ale brama sprzedawana tylko z automatem ręcznie nie do otwarcia a nie pamiętam jak jest ze światłem wjazdu nie mam pod reka katalogu

jeśli jest brama niskim prowadzeniem na przykład pewnie każda firma ma niskie prowadzenie z silnikiem gdzieś wymagane około 13 lub 14 cm do się uzyskać pełnie światło wjazdu jeśli jest silnik

najniższe prowadzenie bwojtku ma...

"Uwielbiam" taki ton wypowiedzi. Moje jest "naj"!

Dla nadproża 8 cm też ma prowadzenie Krispol. Wymagany napęd. Światło przejazdu niższe o 11cm od teoretycznej wysokości bramy.

Tak jak napisał Bwojtek - najczęściej podwyższenie bramy kosztem niskiego nadproża kończy się zawodem, bo zwykle takie bramy nie "wyjeżdżają" w całości z otworu i dalej mamy mniej niż byśmy chcieli..

Dla nadproża 8 cm też ma prowadzenie Krispol. Wymagany napęd. Światło przejazdu niższe o 11cm od teoretycznej wysokości bramy.

Tak jak napisał Bwojtek - najczęściej podwyższenie bramy kosztem niskiego nadproża kończy się zawodem, bo zwykle takie bramy nie "wyjeżdżają" w całości z otworu i dalej mamy mniej niż byśmy chcieli..

wszystkich katalogów fin nie zna się dokładnie ja niezależnie od firmy wybrał bym wersje z prowadzeniem niskim gdzie nadproże wymagane jest koło 14 cm

lepszego wyjścia z tej sytuacji chyba nie ma

Dla nadproża 8 cm też ma prowadzenie Krispol. /QUOTE]

sory ze nie sprawdziłem faktycznie krispol tez ma 8 cm przepraszam ze wprowadziłem w błąd

No a jakie jest światło przejazdu dla przywołanego przez ciebie "najniższego" wiśniowskiego?

• 5 weeks później...