Ifarrg 19.01.2016 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 (edytowane) No to moi architekci i budowlańcy uraczyli mnie dosyć niefajną sytuacją. Mam ja sobie bramę garażową - 5m x 2,2m. Przynajmniej w projekcie. W projekcie też jest (wg projektanta) naniesione (ale tylko na jednym rysuneczku i to na elewacji), że garaż jest obniżony względem poziomu zero budynku o 17 cm. Obecnie nic nie jest obniżone niestety... W garażu mam POTĘŻNĄ belkę wystającą ze stropu gdzieś 50 cm (o szerokości 40 cm chyba.... kolos, nie?). Belka ta jest oddalona od wewnętrznej ściany garażu o 214 cm. Czyli nijak tam nie zmieści się brama oraz napęd - trzeba to zrobić tak, żeby napęd byl zamontowany na belce... Obecnie od dołu wspomnianej belki do chudziaka jest 243 cm, natomiast od nadproża do chudziaka 247 cm. Oczywistym jest, że nadproże musi być niżej, niż belka. Pytanie o ile? W garażu nie robię ogrzewania, więc mogę manewrować wysokością wylewki. Chciałbym zmieścić bramę 220 cm w ten mój otwór. Podsumowując: - wysokość od belki do chudziaka 243- wysokość od nadproża do chudziaka 247- chcę bramę 220 cm wysoką. Czy dam radę zmieścić taką bramę oraz wylać te min 10 cm wylewki (garaż)? EDIT: poprawiłem wysokości, bo były pozamieniane. Edytowane 20 Stycznia 2016 przez Ifarrg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 19.01.2016 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 Trzeba zastosować bramę z niskim prowadzeniem. Ale uwaga! Większość tego typu rozwiązań powoduje, ze brama po otwarciu "zostaje" w świetle wjazdu i nie uzyskujemy światła przejazdu takiego jak zamówiona wysokość bramy (zazwyczaj około 10cm mniej).Ze znanych mi bram najniższe prowadzenie ma Normstahl Superior. Wersja ze sprężynami z tyłu wymaga tylko 12cm (z automatem) i zdaje się (nie mam pod ręką katalogu) otwiera się do pełnego światła wjazdu.Czyli mając 247 do podciągu potrzebujesz 12 cm, zostaje 235cm. Możesz wziąć typową bramę h=225cm i pozostaje 10cm na posadzkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ifarrg 20.01.2016 10:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 Dzieki za odpowiedź. Ale oczywiście musiałem pokręcić ... - wysokość od belki do chudziaka 243- wysokość od nadproża do chudziaka 247- chcę bramę 220 cm wysoką. Czyli nadprożę w danej chwili jest wyżej, niż belka o 4 cm, czyli żeby było niżej, potrzebuję 12 cm + 4. To daje mi 247-4-12=231. Przy bramie 225 zostaje już tylko 6 cm, a to stanowczo za mało... Brama może mieć max 220. Myślałem o wiśniowskim, bo normstahl jest jednak za drogi... Coś z tej marki a się wycisnąć? Czy może lepiej wziąść 210 cm? Skoro i tak nie będzie możliwe otwarcie tej bramy na 220 cm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel2905 20.01.2016 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 Dzieki za odpowiedź. Ale oczywiście musiałem pokręcić ... - wysokość od belki do chudziaka 243 - wysokość od nadproża do chudziaka 247 - chcę bramę 220 cm wysoką. Czyli nadprożę w danej chwili jest wyżej, niż belka o 4 cm, czyli żeby było niżej, potrzebuję 12 cm + 4. To daje mi 247-4-12=231. Przy bramie 225 zostaje już tylko 6 cm, a to stanowczo za mało... Brama może mieć max 220. Myślałem o wiśniowskim, bo normstahl jest jednak za drogi... Coś z tej marki a się wycisnąć? Czy może lepiej wziąść 210 cm? Skoro i tak nie będzie możliwe otwarcie tej bramy na 220 cm... najniższe prowadzenie bwojtku ma wiśniowski 8 cm nadproże ale brama sprzedawana tylko z automatem ręcznie nie do otwarcia a nie pamiętam jak jest ze światłem wjazdu nie mam pod reka katalogu jeśli jest brama niskim prowadzeniem na przykład pewnie każda firma ma niskie prowadzenie z silnikiem gdzieś wymagane około 13 lub 14 cm do się uzyskać pełnie światło wjazdu jeśli jest silnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 20.01.2016 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 najniższe prowadzenie bwojtku ma wiśniowski 8 cm nadproże ale brama sprzedawana tylko z automatem ręcznie nie do otwarcia a nie pamiętam jak jest ze światłem wjazdu nie mam pod reka katalogu No to sprawdź i napisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 20.01.2016 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 najniższe prowadzenie bwojtku ma... "Uwielbiam" taki ton wypowiedzi. Moje jest "naj"! Dla nadproża 8 cm też ma prowadzenie Krispol. Wymagany napęd. Światło przejazdu niższe o 11cm od teoretycznej wysokości bramy. Tak jak napisał Bwojtek - najczęściej podwyższenie bramy kosztem niskiego nadproża kończy się zawodem, bo zwykle takie bramy nie "wyjeżdżają" w całości z otworu i dalej mamy mniej niż byśmy chcieli.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel2905 20.01.2016 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 "Uwielbiam" taki ton wypowiedzi. Moje jest "naj"! Dla nadproża 8 cm też ma prowadzenie Krispol. Wymagany napęd. Światło przejazdu niższe o 11cm od teoretycznej wysokości bramy. Tak jak napisał Bwojtek - najczęściej podwyższenie bramy kosztem niskiego nadproża kończy się zawodem, bo zwykle takie bramy nie "wyjeżdżają" w całości z otworu i dalej mamy mniej niż byśmy chcieli.. wszystkich katalogów fin nie zna się dokładnie ja niezależnie od firmy wybrał bym wersje z prowadzeniem niskim gdzie nadproże wymagane jest koło 14 cm lepszego wyjścia z tej sytuacji chyba nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel2905 20.01.2016 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 "Uwielbiam" taki ton wypowiedzi. Moje jest "naj"! Dla nadproża 8 cm też ma prowadzenie Krispol. /QUOTE] sory ze nie sprawdziłem faktycznie krispol tez ma 8 cm przepraszam ze wprowadziłem w błąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 20.01.2016 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 A moze novofrerm i jego novoport? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ifarrg 21.01.2016 13:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 A moze novofrerm i jego novoport? Pomyślałem, że to świetne rozwiązanie. Napisałem do firmy... "Witam, niestety maksymalna szerokość bramy przy napędzie bocznym Novoport to 300cm" Dupa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 24.01.2016 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2016 "Uwielbiam" taki ton wypowiedzi. Moje jest "naj"! Dla nadproża 8 cm też ma prowadzenie Krispol. /QUOTE] sory ze nie sprawdziłem faktycznie krispol tez ma 8 cm przepraszam ze wprowadziłem w błąd No a jakie jest światło przejazdu dla przywołanego przez ciebie "najniższego" wiśniowskiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ifarrg 24.02.2016 09:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 Małe sprostowanie - Novoporta da się zamontować do bram szerszych niz 300cm. Trzeba tylko mieć dobrego fachure, żeby brama była idealnie prosto. Napęd ma w karcie , że obsługuje bramy do 15 m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrollo74 24.02.2016 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 Beditom ma niskie prowadzenia dla silników 115mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts