Ifarrg 19.01.2016 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 (edytowane) Mam ja ci w garażu belkę nie byle jaką- Belka B4 na rysunku - szerokość belki 45 cm, wysokość 65... oraz drugą - Belka B3 na rysunku - o wymiarach - szerokość belki 24 cm, wysokość 65... ta belka dodatkowo jest podparta słupem. Na belkach stoją ściany z silikatu drążonego 24 cm, a na nich dach 4spadowy z dachówką betonową Efekt takiego belkowania wygląda jak na zdjęciu poniżę, czyli ma-sa-kry-cznie... Architekt powiedział, że nie dało się tego inaczej zaprojektować (a pytałem go, czy nie można było zrobić jakichś nadciągów, które schowałyby się w ścianach wyżej).... Mam wszystkie wyliczenia do tego projektu, ale się na nich nie znam niestety. Byłem za to w innych domach bardzo podobnych do mojego i nikt nie miał takich kolosów w garażu... Jakby tamtędy miały jeździć pociągi, a nie stać ściana... Moje pytanie brzmi - czy patrząc na rysunek oraz zdjęcie, a także mój opis jesteście w stanie powiedzieć, czy dało się to zaprojektować inaczej (nadciąg), albo chociaż zmniejszyć wysokość tych belek? Ew. mogę podesłać wyliczenia do projektu dla tych, którzy je zrozumieją (prv). Z góry dzięki za pomoc. Edit. Kurcze nie dałem rzutu parteru. Wstawiam teraz Edytowane 19 Stycznia 2016 przez Ifarrg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ifarrg 19.01.2016 19:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 Edytka poszła, bo było bez rysunku parteru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 19.01.2016 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 Edytka poszła, bo było bez rysunku parteru Dalej go nie ma. Wrzuć piętro/poddasze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ifarrg 19.01.2016 22:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 Hmmm, ale piętro stoi właśnie na tych belkach, co jest oczywiste Poza obrys budynku wystaje część garażu, natomiast nad wystającą częścią garażu jest dach. Ten rysunek, który wrzuciłem to właśnie strop między parterem a piętrem, ściana idzie od dołu belki B4, a potem przez całą belkę B3 no i dalej nad wieńcem... Zresztą rysunki parteru i piętra są w pierwszym poście mojego dziennika... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 19.01.2016 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 Hmmm, ale piętro stoi właśnie na tych belkach, co jest oczywiste Poza obrys budynku wystaje część garażu, natomiast nad wystającą częścią garażu jest dach. Ten rysunek, który wrzuciłem to właśnie strop między parterem a piętrem, ściana idzie od dołu belki B4, a potem przez całą belkę B3 no i dalej nad wieńcem... Zresztą rysunki parteru i piętra są w pierwszym poście mojego dziennika... Kolego jak jest wszytko oczywiste po to pytasz? Już pisałem że nie ma żadnego rysunku. Ktoś ma szperać i szukać bo ty szukasz dziury w całym? Niech szukają ja wysiadam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ifarrg 20.01.2016 06:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 OK, jajmar, może to i problem kliknąć link ze stopki, choć znam większe. W takim razie wrzucam pełne zdjęcia projektu tutaj. Jeśli możesz teraz zerknąć, będę wdzięczny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 20.01.2016 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 Podciąg i naciąg o tych samych wymiarach ma taką samą nośność. Nad stropem masz okna więc miejsce było. Tylko co z taka wiedze teraz zrobisz? Belki jak widać masz gotowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ifarrg 20.01.2016 08:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 Chcę mieć wiedzę, czy architekt mnie robił w konia, czy jest niedouczony ... Ja to, co mam w garażu uważam jako bubel, którego nigdy wcześniej nie widziałem u nikogo... I głupi byłem, że tego wczesniej nie skonsultowałem z większą ilością osób... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 20.01.2016 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 Bubel nie bubel, normalna konstrukcja. W czym to przeszkadza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 20.01.2016 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 Mam ja ci w garażu belkę nie byle jaką- Belka B4 na rysunku - szerokość belki 45 cm, wysokość 65... oraz drugą - Belka B3 na rysunku - o wymiarach - szerokość belki 24 cm, wysokość 65... ta belka dodatkowo jest podparta słupem. Na belkach stoją ściany z silikatu drążonego 24 cm, a na nich dach 4spadowy z dachówką betonową Efekt takiego belkowania wygląda jak na zdjęciu poniżę, czyli ma-sa-kry-cznie... Architekt powiedział, że nie dało się tego inaczej zaprojektować (a pytałem go, czy nie można było zrobić jakichś nadciągów, które schowałyby się w ścianach wyżej).... Mam wszystkie wyliczenia do tego projektu, ale się na nich nie znam niestety. Byłem za to w innych domach bardzo podobnych do mojego i nikt nie miał takich kolosów w garażu... Jakby tamtędy miały jeździć pociągi, a nie stać ściana... Moje pytanie brzmi - czy patrząc na rysunek oraz zdjęcie, a także mój opis jesteście w stanie powiedzieć, czy dało się to zaprojektować inaczej (nadciąg), albo chociaż zmniejszyć wysokość tych belek? Ew. mogę podesłać wyliczenia do projektu dla tych, którzy je zrozumieją (prv). Z góry dzięki za pomoc. Edit. Kurcze nie dałem rzutu parteru. Wstawiam teraz Szczerze mówiąc, belki jak w bunkrze. Wytrzymają każdy ciężar. Tylko po co one w ogóle. Mam podobną sytuację: nad salonem (40 mkw) są pokoje ze ścianami działowymi z porothermu a wyżej dach kopertowy z dachówką ceramiczną. W miejscach podpór dachu na stropie dane są podwójne belki stropowe (obok siebie). Strop Porotherm 19/62,5 (ceramiczny). Beton na stropie klasy B-30. Do tego żebra rozdzielcze w stropie, żeby zapobiec klawiszowaniu. Projekt domu to E-143. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szybkaosa 20.01.2016 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 (edytowane) Szczerze mówiąc, belki jak w bunkrze. Wytrzymają każdy ciężar. Tylko po co one w ogóle. Mam podobną sytuację: nad salonem (40 mkw) są pokoje ze ścianami działowymi z porothermu a wyżej dach kopertowy z dachówką ceramiczną. W miejscach podpór dachu na stropie dane są podwójne belki stropowe (obok siebie). Strop Porotherm 19/62,5 (ceramiczny). Beton na stropie klasy B-30. Do tego żebra rozdzielcze w stropie, żeby zapobiec klawiszowaniu. Projekt domu to E-143. Pozdrawiam. Nie wiesz po co te belki a zabierasz taki fachowy głos.... Jest subtelna różnica pomiędzy ścianką działową a ścianą konstrukcyjną stojącą na stropie. To raz. A po drugie: belka poprzeczna (równoległa do drzwi garażowych) ma wysokość około 50cm poniżej stropu, nie wiadomo czy było wystarczająco dużo miejsca by mogła być zrobiona jako nadciąg. Mam na myśli to, że ten daszek nad parterem musiałby być podniesiony o te 50cm do góry bo w miejscu murłaty byłaby kolizja. Po trzecie: pewnie, że można było to zaprojektować inaczej. A po czwarte, po co płakać nad rozlanym mlekiem. Przecież to tylko garaż. W czym one przeszkadzają, trzeba się cieszyć, że solidnie zaprojektowano i zrobiono. Edytowane 20 Stycznia 2016 przez szybkaosa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 20.01.2016 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 Nie wiesz po co te belki a zabierasz taki fachowy głos.... Jest subtelna różnica pomiędzy ścianką działową a ścianą konstrukcyjną stojącą na stropie. To raz. A po drugie: belka poprzeczna (równoległa do drzwi garażowych) ma wysokość około 50cm poniżej stropu, nie wiadomo czy było wystarczająco dużo miejsca by mogła być zrobiona jako nadciąg. Mam na myśli to, że ten daszek nad parterem musiałby być podniesiony o te 50cm do góry bo w miejscu murłaty byłaby kolizja. Po trzecie: pewnie, że można było to zaprojektować inaczej. A po czwarte, po co płakać nad rozlanym mlekiem. Przecież to tylko garaż. W czym one przeszkadzają, trzeba się cieszyć, że solidnie zaprojektowano i zrobiono. To po jakiego grzyba ten temat, skoro belki już są? Jak mu ktoś napisze, że źle, to co rozwali i zrobi od nowa. Zadający pytanie powinien zrobić rozpoznanie przed budową. A teraz to musztarda po obiedzie. A tak na marginesie to te belki są o wiele za duże. Podstawą nośności jest stal (dobrze rozłożona) oraz dobrej klasy beton i tyle. Wtedy można by było na pewno zrobić belki o wiele mniejsze. W moim domu mam jeden podciąg długości 11 metrów, na którym ciąży strop i dach. Belki z prętów fi 16 i beton B-30. Nie żałowałem na stal i klasę betonu, za to mam spokój. Nawet fundamenty zalałem B-30. Wiele osób się dziwiło, że drogo, że po co. Nie żałuję ani jednej wydanej złotówki. Mój spokój - bezcenny. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atelega 20.01.2016 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 To po jakiego grzyba ten temat, skoro belki już są? Jak mu ktoś napisze, że źle, to co rozwali i zrobi od nowa. Zadający pytanie powinien zrobić rozpoznanie przed budową. A teraz to musztarda po obiedzie. A tak na marginesie to te belki są o wiele za duże. Podstawą nośności jest stal (dobrze rozłożona) oraz dobrej klasy beton i tyle. Wtedy można by było na pewno zrobić belki o wiele mniejsze. W moim domu mam jeden podciąg długości 11 metrów, na którym ciąży strop i dach. Belki z prętów fi 16 i beton B-30. Nie żałowałem na stal i klasę betonu, za to mam spokój. Nawet fundamenty zalałem B-30. Wiele osób się dziwiło, że drogo, że po co. Nie żałuję ani jednej wydanej złotówki. Mój spokój - bezcenny. Pozdrawiam. 11 m bez podparcia w środku? Tak w ramach ciekawości dla żelbetu sensowne klasy betonu to B20-B30, powyżej nie ma już sensu rozpiętość belki to 562cm także wysokość mieści się w granicach rozsądności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 20.01.2016 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 11 m bez podparcia w środku? Tak w ramach ciekawości dla żelbetu sensowne klasy betonu to B20-B30, powyżej nie ma już sensu rozpiętość belki to 562cm także wysokość mieści się w granicach rozsądności Zobacz mój projekt E-143. Od frontu belka podparta na słupie, później biegnie nad oknem narożnym (bez słupka) i osiada na ścianie za oknem. Razem 11 metrów. Zobacz na moich zdjęciach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fruzin 20.01.2016 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 W mojej opinii to jeszcze docenisz, że masz w garażu te podciągi. Coś podwiesić - rower itp.Poczekaj na wymurowanie ścianek działowych i zmienisz zdanie. W polemikę wejdę tylko w dwóch kwestiach.1. Nośność podciągu i nadciągu nie jest taka sama. Tylko podciąg współpracuje z płytą stropową - przekrój teowy.2. O sensowności klasy betonu decyduje szereg czynników. Kolega powyżej za bardzo sprawę uogólnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 20.01.2016 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 11 m bez podparcia w środku? Tak w ramach ciekawości dla żelbetu sensowne klasy betonu to B20-B30, powyżej nie ma już sensu rozpiętość belki to 562cm także wysokość mieści się w granicach rozsądności Zdjęcia mojego domu mam na extradom (wpisz w google "w budowie E-143"). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ifarrg 20.01.2016 23:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 ...belka poprzeczna (równoległa do drzwi garażowych) ma wysokość około 50cm poniżej stropu, nie wiadomo czy było wystarczająco dużo miejsca by mogła być zrobiona jako nadciąg. Mam na myśli to, że ten daszek nad parterem musiałby być podniesiony o te 50cm do góry bo w miejscu murłaty byłaby kolizja. Tutaj masz rację - murłata leży bezpośrednio na stropie, a dach ma 30% nachylenia (MPZP) , podniesienie dachu nie wchodziło w grę, bo miałbym go w oknach... Po trzecie: pewnie, że można było to zaprojektować inaczej. Jak? Właśnie o to mi chodzi, że chciałbym wiedzieć, jak to można było zrobić z sensem... Choćby na przyszłość czy też dla innych ... A po czwarte, po co płakać nad rozlanym mlekiem. Przecież to tylko garaż. W czym one przeszkadzają, trzeba się cieszyć, że solidnie zaprojektowano i zrobiono. Owszem, jest mega solidnie. Aż za. A chodzi o to, że teraz mam problem ze zmieszczeniem bramy...10 cm mniejsza belka baaaaardzo by mi ułatwiła życie... I nie szpeciła tak garażu i pomieszczenia technicznego... i ponownie - może mój przypadek opisany spowoduje, że ktoś zrobi to inaczej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szybkaosa 21.01.2016 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Tutaj masz rację - murłata leży bezpośrednio na stropie, a dach ma 30% nachylenia (MPZP) , podniesienie dachu nie wchodziło w grę, bo miałbym go w oknach... Jak? Właśnie o to mi chodzi, że chciałbym wiedzieć, jak to można było zrobić z sensem... Choćby na przyszłość czy też dla innych ... Owszem, jest mega solidnie. Aż za. A chodzi o to, że teraz mam problem ze zmieszczeniem bramy...10 cm mniejsza belka baaaaardzo by mi ułatwiła życie... I nie szpeciła tak garażu i pomieszczenia technicznego... i ponownie - może mój przypadek opisany spowoduje, że ktoś zrobi to inaczej... Jak? Trzeba znać cały projekt arch. i wtedy można coś kombinować. Ale raczej nie na forum. Czyli w zasadzie winny jest architekt, bo nie skoordynował prac projektowych z konstruktorem i nie przewidział, że brama uchylna może się nie zmieścić na długości po otwarciu, znaczy się garaż od frontu min 10cm za krótki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 21.01.2016 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Tutaj masz rację - murłata leży bezpośrednio na stropie, a dach ma 30% nachylenia (MPZP) , podniesienie dachu nie wchodziło w grę, bo miałbym go w oknach... Jak? Właśnie o to mi chodzi, że chciałbym wiedzieć, jak to można było zrobić z sensem... Choćby na przyszłość czy też dla innych ... Owszem, jest mega solidnie. Aż za. A chodzi o to, że teraz mam problem ze zmieszczeniem bramy...10 cm mniejsza belka baaaaardzo by mi ułatwiła życie... I nie szpeciła tak garażu i pomieszczenia technicznego... i ponownie - może mój przypadek opisany spowoduje, że ktoś zrobi to inaczej... Kolego, a brałeś pod uwagę bramę garażową rolowaną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 21.01.2016 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Nie rozumiem o czym piszecie że murłata leży na stropie, to przecież przy okapie a belki są pod ścianami, tam spokojnie by się schowały, byle pod oknem sie zmieściły. Co do wyglądu garażu zawsze możesz podwiesić sufit i schować belki jak Cie tak to drażni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts