Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pod krokwie - płyty, czy mata z rolki ?

rydzadam

Recommended Posts

Mam skosy 45stopni, krokwie 18 i 20cm. Między krokwie ułożyłem już Rockwool-a Megarock, a przedtem - wkręciłem wieszaki grzybkowe wysunięte pod krokwie na 18cm. Przyszedł czas na drugą warstwę. Proszę Was o porady praktyczne, jaką wełnę ułożyć pod krokwiami/profilami. Nie chodzi mi tutaj o firmę, czy producenta, a raczej o typ wełny, bo mam zagwozdkę, z czym łatwiej sobie sam poradzę, mniej się narobię i jednocześnie będzie to miało ręce i nogi, czyli dobry współczynnik bez większych mostków cieplnych i przy okazji nie zbankrutuję. Profile na grzybkach będą w odstępach 50cm. Na nich oczywiście taśma 2-stronna i dobra folia. Pierwotnie chciałem płyty 18cm Rockwool-a, które docinałbym i układał między profilami i wąskie paski też pod profilami tak jak radzi producent, ale po pierwsze - więcej (chyba) odpadu, po drugie więcej również roboty. Może się mylę, dlatego też pytam praktyków. Opcja, ku której się coraz bardziej skłaniam to wełna szklana z rolki - przebić matę przez grzybki, zaciągnąć profilami i tyle, ale jak ona się zachowuje przyciśnięta profilami, czy da się to łatwo ogarnąć, czy nie ściska się na tyle, że jest w wielu miejscach po prostu cieńsza warstwa ? Czy ma to jakieś znaczenie "całościowo" w ilości ciepła, jaka ucieknie przez dach ? Reasumując - co radzicie pod krokwie o grubości (izolacji) 18cm ????? Edytowane przez rydzadam