Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak zamontować drzwi antywłamaniowe?

Gość sq3hmn

Recommended Posts

Gość sq3hmn

Witam serdecznie!

Czeka mnie montaż drzwi antywłamaniowych w mieszkaniu.

Drzwi takie wiem, że muszą być zainstalowane "na mokro" przy użyciu zaprawy. No właśnie jakiej zaprawy?

A propos jak rzadką zaprawę przygotować żeby dobrze dokładnie zalać futrynę i ile to będzie wiązało?

Na ile worków zaprawy muszę się przygotować?

Drugie pytanie otwór montażowy będzie większy od zalecanego o jakieś 5 cm łącznie z obu stron. W przypadku montażu na piankę nadbudował bym ściany przy użyciu regipsu.Czy w tym przypadku jest sens? Czy regips nie będzie wbrew pozorom osłabiał montażu zalewanego? Myślałem o wstawieniu większych podkładek na wysokości dybli, a następnie wykonać szalunek i całość zalewać zaprawą.

Jak powinienem rozwiązać to zadanie.

Jeśli ktoś proponuje autoryzowaną lub fachową ekipę to szczerze dziękuje!

Zaprosiłem na oględziny 2 autoryzowane ekipy z mojej okolicy i każdy mi odpowiedział Panie nikt nie montuje na mokro drzwi tak się nie robi.

Gdy pokazałem instrukcje montażu "no tak ale my tak nie montujemy bo tak jest drożej" więc ja dziękuję za takie "fachowe montaże"

Proszę o pilną poradę zadanie muszę zrobić w najbliższą sobotę!!

Marcin

Jak będziesz chciał zaprosić kolejną ekipę "na oględziny" to w zaproszeniu ujmij o co Ci chodzi - że szukasz betoniarzy.

Taka technologia jest niedzisiejsza. To wg mnie relikt przeszłości wynikający z norm, które dla drzwi kl. C wymagały betonowania. Dziś firmy robią drzwi pod kątem lepszej termiki a nie antywałamaniowości.

A jak rozrobić beton? dobra instrukcja powinna to zawierać. Ja nie wiem - ale miałem styczność z kilkoma magikami którzy się chwalili że potrafią.

Zapytaj w salonach z Gerdą - oni najdłużej pielęnowali tą tradycję.

Gość sq3hmn

Montować te drzwi na mokro trzeba z kilku powodów, po pierwsze bo instrukcja montażu, po drugie bo gwarancja.

Więc jednak wolałbym zrobić to zgodnie z wytycznymi... do tego dochodzi jeszcze temat ubezpieczenia, nie są zgodnie z instrukcją, nie mają klasy ubezpieczenie nie istniało.

W takim razie nadal liczę na podpowiedź. Jaka zaprawa?