Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nadbudowa (podniesienie nowego dachu) w kostce

karolina86z

Recommended Posts

Witam! Bardzo proszę o poradę.

Znalazłam dom na sprzedaż za niewielkie pieniądze, wspaniała lokalizacja, idealna działka, na której są też pomieszczenia gospodarcze - dwustanowiskowy garaż (b. duży), ładnie wykończony, pod jednym stanosiwskiem kanał, oprócz tego w innym miejscu komórka na materiały. Dom podpiwniczony, w piwnicy urządzony gabinet z łazienką (z racji wykonywanego zawodu to dla mnie już olbrzymi plus), reszta to pralnia z suszarnią, spiżarnia i pomieszczenie otwarte na podwórze ok. 30 m2. Dom to parterowa kostka, ok. 80 m2 (ale świetny rozkład pomieszczeń, nie przechodnie), z miejscem zagospodarowanym na klatkę schodową i tarasem ok. 100m2 (wyjście na taras z salonu), tuż za domem piękny plac zabaw, w pobliżu las, zalew, centrum miasta ok. 600 m. Wnętrze domu do remontu, podobnie jak zapewne instalacje, ale za to są nowe ogniomury, nowy dach, nowe elewacje (również na pomieszczeniach gospodarczych). Wszystko wygląda wspaniale, gdyby nie fakt, że dla mojej rodziny kostka jest za mała. Stąd pytanie, czy opłacalną inwestycją jest próba podniesienia strychu o ok. 1m, bez demontażu nowiutkiego dachu i jaki może być orientacyjny koszt takiej inwestycji? Czy może lepiej mienić dach na dwuspadowy? (dom oceniony pod kontem przebudowy, nadbudowy itp. - brak przeciwwskazań).

(tata twierdzi, że ma lewary, na których można podnieść dach, ale wolę zapytać bardziej doświadczone osoby na forum). Dodam, że byłam w urzędzie miasta dowiedzieć się, czy w tym rejonie takie prace są możliwe i wszystko jest OK. Architekt powiedział ok. 3000 zł za projekt, interesuje mnie teraz cena samego podniesienia o 1 m, z oknami i schodami (wycięcie jest zrobione).

Z góry dziękuję za odpowiedzi!