kaluza112 19.01.2016 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 Witam, Proszę o poradę, czy cena za ocieplenie, którą zaproponował mi wykonawca, nie jest zbyt wygórowana: kompletny system Termoorganika, styropian grafitowy 20cm frezowany, tynk silikonowy (o ile dobrze pamietam), cena 133zł za m2, 65 zł robocizna, reszta materiał. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SO-JER 19.01.2016 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 a wysoki ten budynek? duzo ma udziwnien? werandek wykuszy itp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaluza112 19.01.2016 20:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 (edytowane) standardowy domek z dachem dwuspadowym, żadnych wykuszy i udziwnień, wysokość około 8,40m. Elewacja ok. 200m2 nie licząc okien. Edytowane 19 Stycznia 2016 przez kaluza112 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 20.01.2016 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 gdzie to jest? To też czasem istotne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SO-JER 20.01.2016 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 Ekipa z polecenia? sprawdzal ktos ich kamera termowizyjna? cena lekko mówiąć unijna nie wiem jak wychodzi zużycie materiału ale ta oferta nie nalezy do najtanszych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 20.01.2016 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 (edytowane) nie az taka znowu unijna. Mi wychodzi przy aktualnych cenach 136 brutto/m2 w tynku silikonowym Caparola, z kolkowaniem z grafitowym 0,031, termodyblem, przyokiennymi, okapnikowymi etc. takie prawdziwe "na gotowo". Przy takiej samej konfiguracji ale "grafitowy termoorganika" galaxy 0,033 juz 129 brutto/m2. Przy czym to dla robot wyjazdowych, w tzw "wokół komina" pewnie z -15zl/m2 spoko mozna zrobic, wiec jak Ewbud pisal - lokalizacja ma znaczenie. a raczej odleglosc wykonawcy do miejsca wykonania. Wykonawca sie ceni, ale jezeli jest dobry i uzyje materialow wszystkich z TOP polki to nie jest to jakos specjalnie wygorowana cena... rozsadna. Przy czym imho Caparol>Termoorganika. Edytowane 20 Stycznia 2016 przez fighter1983 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaluza112 20.01.2016 18:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 Budowa znajduje się w województwie zachodniopomorskim, niedaleko Gorzówa Wlkp. Wykonawca prowadzi moją budowę od samego początku, miałem z nim podpisaną umowę do stanu surowego otwartego. Jak do tej pory wszystko jest w najlepszym porządku, wywiązuje się z terminów, na moje oko dobrze wykonuje swoją pracę. Widziałem jedną elewację robioną prze niego i wyglądało to solidnie choć przyznam, że nie słyszałem żeby ktoś GO badał kamerą termowizyjną. Wykonawca jest z tej samej miejscowości w której znajduje się budowa, zdecydowałem się na niego bo ma doba opinię w okolicy. Proszę Was o poradę odnośnie ceny nie dlatego że chcę ją zbijać do granic możliwości i mieć super materiały i dobre wykonawstwo za niewielką cenę, ale po prostu wydawało mi się dość dużo w ostatecznym rozrachunku. Przy okazji mam jeszcze jedno pytanie: czy ocieplając styropianem frezowanym, ilość meteriału liczy się biorąc pod uwagę całą powierzchnie zewnętrzną domu wraz z oknami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T0MII 20.01.2016 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 Jak ma być dobrze to musi kosztować.Ja za elewację robioną w 2015 roku płaciłem 52 zł m2 (sama robocizna). Do tego doliczany był cokół z tego co pamiętam 30 zł/mb. Okna liczone normalnie do powierzchni (jest przy nich jednak więcej roboty). Do tego jakaś kasa za montaż parapetów (około 20 zł za każdy parapet). 20 cm grafitu bez frezu (klej obwodowo + 3 placki), kołkowanie z zatyczkami styropianowymi, pianowanie połączeń płyt, przytarcie, zatopienie siatki (wiadomo narożniki + liswy apu - tu jak gadałem z jednym wykonawcą to przy listwach apu miał inną cenę) + jeszcze raz wyprawa z kleju, grunt + tynk mineralny (następnie przerwa technologiczna) i na to farba silikonowa x 2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaluza112 20.01.2016 21:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 TOMII, to orientacyjnie jaka cena Ci wyszła licząc za m.kw robocizna + materiał ? Będę musiał porozmawiać z wykonawcą o tym jaka byłaby różnica cenowa przy innym materiale bo chyba system Termoorganiki do najtańszych nie należy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 21.01.2016 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Budowa znajduje się w województwie zachodniopomorskim, niedaleko Gorzówa Wlkp. Wykonawca prowadzi moją budowę od samego początku, miałem z nim podpisaną umowę do stanu surowego otwartego. Jak do tej pory wszystko jest w najlepszym porządku, wywiązuje się z terminów, na moje oko dobrze wykonuje swoją pracę. Widziałem jedną elewację robioną prze niego i wyglądało to solidnie choć przyznam, że nie słyszałem żeby ktoś GO badał kamerą termowizyjną. Wykonawca jest z tej samej miejscowości w której znajduje się budowa, zdecydowałem się na niego bo ma doba opinię w okolicy. Proszę Was o poradę odnośnie ceny nie dlatego że chcę ją zbijać do granic możliwości i mieć super materiały i dobre wykonawstwo za niewielką cenę, ale po prostu wydawało mi się dość dużo w ostatecznym rozrachunku. Przy okazji mam jeszcze jedno pytanie: czy ocieplając styropianem frezowanym, ilość meteriału liczy się biorąc pod uwagę całą powierzchnie zewnętrzną domu wraz z oknami? no to jak na robote w tej samej miejscowosci to duzo. 45 netto/m2 wg mnie to juz bardzo dobra stawka na miejscu. Co do frezu przy 20cm - odpusc sobie. niewiele to da. A zwieksza Ci zuzycie materialu. Co do liczenia powierzchni : skoro masz podana cene m2 z materialem i robocizna - nie powinno Cie to wcale interesowac, ale ok skoro taki dociekliwy: materialy liczy sie bez otworow, ale przy styro frez spokojnie 10-14% zapasu trzeba - bo jest wiecej odpadu niz przy prostym. Natomiast liczac powierzchnie robocizny sa 2 standardy - zazwyczaj daje sie do wyboru inwestorowi, lub wybiera korzystniejsza opcje: 1 - powierzchnia bez wytracen otworow 2 - wytracamy WSZYSTKIE otwory z powierzchni, ale liczymy obrobke naroznikow wokol okien 1mb=1m2 z doswiadczenia - prawie zawsze lepiej wychodzi opcja 1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T0MII 21.01.2016 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Szczerze to nie wiem ile mi to wyszło - kosztowało ile miało kosztować. Zbierz kilka konkurencyjnych ofert i będziesz wszystko wiedział. Patrzyłem byle by za materiały jakoś nie przepłacić, ale drugi raz chyba wolał bym żeby materiały były po stronie wykonawcy. Majstry oczywiście mają podejście "Niech Inwestor kupi więcej, co by mi na pewno nie zbrakło", a ty potem latasz i zwracasz i ciężko rachunki prowadzić. U nas było to też o tyle skomplikowane że to co nie zużyte na jednym budynku szło na drugi budynek obok (budowa rodziców). Zdrowszy jest jednak układ jak płacisz za metr z materiałem. Nie boli Cię że odpad duży, że majster czegoś nie szanuje, że nie myśli o optymalizacji zużycia. W razie co to on po prostu mniej zarabia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 21.01.2016 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 " Majstry oczywiście mają podejście "Niech Inwestor kupi więcej, co by mi na pewno nie zbrakło", a ty potem latasz i zwracasz i ciężko rachunki prowadzić." Dobrze, że nie było u Ciebie jak z tą farbą w kabarecie jakimś - na 3 mieszkania by starczyło, a dla Inwestora niestety zabrakło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaluza112 21.01.2016 22:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Dzięki za porady, no to jak na robote w tej samej miejscowosci to duzo. 45 netto/m2 wg mnie to juz bardzo dobra stawka na miejscu. już samo to co piszesz o cenie powinno zapalić mi lampkę w głowie. Jutro prawdopodobnie będę rozmawiał z wykonawcą więc postaram się go wypytać o szczegóły, a poza tym poszukam innych firm z okolicy żeby mieć porównanie. Zdrowszy jest jednak układ jak płacisz za metr z materiałem. Nie boli Cię że odpad duży, że majster czegoś nie szanuje, że nie myśli o optymalizacji zużycia. U mnie wchodzi w grę tylko taka opcja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
norbbii 19.03.2017 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2017 Witam, Proszę o poradę, czy cena za ocieplenie, którą zaproponował mi wykonawca, nie jest zbyt wygórowana: kompletny system Termoorganika, styropian grafitowy 20cm frezowany, tynk silikonowy (o ile dobrze pamietam), cena 133zł za m2, 65 zł robocizna, reszta materiał. Pozdrawiam Wiem, ze troche pozno ale mnie wykonawca wycenil na 90 zl robocizna z materialem i 30zl sama robocizna, 20 cm styro grafitowe z tynkiem akrylowym. Dom okolo 250 m2 świetokrzyskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 20.03.2017 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2017 hm....coś tu chyba jest nie tak...sam styro to koszt ponad 40 zł...chyba, ze masz to wszystko w netto... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 20.03.2017 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2017 hm....coś tu chyba jest nie tak... sam styro to koszt ponad 40 zł... chyba, ze masz to wszystko w netto... produkt styropianopodobny, do tego tani klej, tynk akryl , siatka chinska no i tania robocizna no i tak wyszlo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr A 20.03.2017 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2017 łódzkie - 130 materiał z robocizną, sama robocizna 45 zł. W obu przypadkach plus 30 zł od parapetu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 22.03.2017 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 produkt styropianopodobny, do tego tani klej, tynk akryl , siatka chinska no i tania robocizna no i tak wyszlo jak widać na wszystko znajdą się Klienci.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qba30 22.03.2017 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 Mi jeden na śląsku zaśpiewał 180 zł/m2 netto. Styropian grafitowy 20 cm, tynk sylikonowyPóki co nie wiem czego mam się spodziewać od innych wykonawców, ale raczej przy tej grubości 20 cm odpuszczę sobie grafit...Zna ktoś kogoś godnego zaufania z okolic Katowic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 22.03.2017 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 Mi jeden na śląsku zaśpiewał 180 zł/m2 netto. Styropian grafitowy 20 cm, tynk sylikonowy Póki co nie wiem czego mam się spodziewać od innych wykonawców, ale raczej przy tej grubości 20 cm odpuszczę sobie grafit... Zna ktoś kogoś godnego zaufania z okolic Katowic? ze skrajności w skrajność 90-180 zł/m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts