szkut 19.01.2016 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 Witam, Posiadam kocioł marki StalMark model DUO-BOSS o mocy 19KW, sterownik ST-630H. Dom posiada około 154,1m2, zaś kubatura 490m3 (dane według projektu, który odnalazłem online, w rzeczywistości, dzięki drobnym przeróbkom kubatura, jak i powierzchnia troszkę większa; wydaję mi się, że nie więcej jak 30m2 powierzchni użytkowej). Zakupiłem latem 3 tony ekogroszku 29KJ jeżeli pamięć mnie nie myli to z Wesołej. Groszek jest składowany w garażu w workach po 25kg, garaż jest ogrzewany, groszek jest suchy. Jest to moja pierwsza zima - generalnie mój problem z piecem jest taki, że czas podtrzymywania niezależnie od różnych ustawień wynosi nie więcej niż 8 minut. Przetestowałem różne ustawienia, nie mniej jednak dokładnie wyniki spalania zapisuje od niedawana. Zawsze wsypuję 5 worków do podajnika do daje 125kg, i fajce na jednym ustawieniu do czasu opróżnienia podajnika po czym porównuje czas spalania. Najszybciej można ustawić na sterowniku przedmuch w podtrzymywaniu po 5 minutach - czasem mam wrażenie, że dmuchawa powoduje szybsze wychłodzenie pieca. /*----------1 USTAWIENIA----------*/ TRYB PRACY POMPY – priorytet bojler TEMPERATURA ZADANA CO – 55 TEMPERATURA ZADANA CWU – 38 (gdzie i tak piec nagrzewa wodę do 41/42) TEMPERATURA MINIMALNA OGRZEWANIA PODŁOGOWEGO – 32 TEMPERATURA MAKSYMALNA OGRZEWANIA PODŁOGOWEGO – 33 TEMPERATURA PODŁOGÓWKI NA ZABEZPIECZENIU (posiadam termostat na rurach do podłogówki tuż po zaworze 4drogowym, mam tam na oko ustawione 34 ZAWÓR 4 DROGOWY – skala od otwarty – 1 do 6 – zamknięty – mam ustawione na 3 TEMPERATURA ZAŁĄCZENIA POMP 53 HISTEZA CO – 3 HISTEZA CWU – 1 SIŁA NADMUCHU – 25 PRACA PODAWANIE – 5:15 PODTRZYMYWANIE PODAWANIE – 15 POTRZYMYWANIE WIATRAK CZAS PRACY – 200s PODTRZYMYWANIE WIATRAK CZAS ZAŁĄCZENIA – 7:30 ILOŚĆ WĘGLA – 125kg DODATKOWE SPALANIE W DRUGIEJ KOMORZE – brak SPIEKI / POPIÓŁ – spieki małe i średnie, liczne, pół na pół DODATKOWE DZWICZKI OD KOMORY POPIELNIKA - zamknięte CZAS SPALANIA – od wtorku 10 rano do soboty 10 rano, w tym przerwy w paleniu środa, czwartek po 5h. Co daje: 4x24h – 2x5h = 96h – 10h = 84h palenia. /*----------2 USTAWIENIA----------*/ TRYB PRACY POMPY – priorytet bojler TEMPERATURA ZADANA CO – 53 TEMPERATURA ZADANA CWU – 38 (gdzie i tak piec nagrzewa wodę do 41/42) TEMPERATURA MINIMALNA OGRZEWANIA PODŁOGOWEGO – 32 TEMPERATURA MAKSYMALNA OGRZEWANIA PODŁOGOWEGO – 33 TEMPERATURA PODŁOGÓWKI NA ZABEZPIECZENIU (posiadam termostat na rurach do podłogówki tuż po zaworze 4drogowym, mam tam na oko ustawione 34 ZAWÓR 4 DROGOWY – skala od otwarty – 1 do 6 – zamknięty – mam ustawione na 3 TEMPERATURA ZAŁĄCZENIA POMP 51 HISTEZA CO – 3 HISTEZA CWU – 1 SIŁA NADMUCHU – 28 PRACA PODAWANIE – 4:35 PODTRZYMYWANIE PODAWANIE – 13:45 POTRZYMYWANIE WIATRAK CZAS PRACY – 60s PODTRZYMYWANIE WIATRAK CZAS ZAŁĄCZENIA – 6:50 ILOŚĆ WĘGLA – 125kg DODATKOWE SPALANIE W DRUGIEJ KOMORZE – brak SPIEKI / POPIÓŁ – spieki małe liczne, pół na pół DODATKOWE DZWICZKI OD KOMORY POPIELNIKA – otwarte na 2 cm CZAS SPALANIA – od sobota 16 do piątek 8 rano, w tym przerwy w paleniu niedziela – 5h, poniedziałek, wtorek, środa, czwartek po 12h. Co daje: 6x24h – 8h (różnica 16- – 4x12h = 88h palenia. /*----------3 USTAWIENIA----------*/ TRYB PRACY POMPY – priorytet bojler TEMPERATURA ZADANA CO – 53 TEMPERATURA ZADANA CWU – 38 (gdzie i tak piec nagrzewa wodę do 41/42) TEMPERATURA MINIMALNA OGRZEWANIA PODŁOGOWEGO – 32 TEMPERATURA MAKSYMALNA OGRZEWANIA PODŁOGOWEGO – 33 TEMPERATURA PODŁOGÓWKI NA ZABEZPIECZENIU (posiadam termostat na rurach do podłogówki tuż po zaworze 4drogowym, mam tam na oko ustawione 34 ZAWÓR 4 DROGOWY – skala od otwarty – 1 do 6 – zamknięty – mam ustawione na 3 TEMPERATURA ZAŁĄCZENIA POMP 52 HISTEZA CO – 1 HISTEZA CWU – 1 SIŁA NADMUCHU – 28 PRACA PODAWANIE – 4:35 PODTRZYMYWANIE PODAWANIE – 13:45 POTRZYMYWANIE WIATRAK CZAS PRACY – 60s PODTRZYMYWANIE WIATRAK CZAS ZAŁĄCZENIA – 6:50 ILOŚĆ WĘGLA – 125kg DODATKOWE SPALANIE W DRUGIEJ KOMORZE – brak SPIEKI / POPIÓŁ – spieki małe sporo ale mniej niż poprzednio, więcej popiołu (niewiele więcej) od spieków DODATKOWE DZWICZKI OD KOMORY POPIELNIKA – zamknięte CZAS SPALANIA – od piątek/sobota 00:00 do wtorek 12, brak przerw. Co daje: 3x24h +12h = 84h palenia. Jak widać różnice są bardzo małe i znikome, nieważne co ustawie i tak swoje musi spalić jak się pali w domu to mam 24, 25 stopni, dom jest dobrze ocieplony, po 12h przerwy gdy na polu było od 0 – 5 stopni, w środku było ciepło około 23 stopnie. Zauważyłem również, że jak mam podłogówkę na minimum czyli ustawione na wartość 30min, a 31max, to się ona rozpala, ale tylko raz w ogóle jej nie podtrzymuje. Posiadam w domu 14 grzejników, ich ustawienia (w skali od 1 do 5) 1 – 5; 1 – 4; 6 – 3,5, 6 – 0 + podłogówka. Nie mogę grzać samymi grzejnikami, lub samą podłogówką, nie posiadam grzejników we wszystkich pokojach. Proszę o pomoc w ustawieniu pieca. Możliwość ustawienia podtrzymywania do 300 minut naprzeciwko moim 8 minut spędza mi sen z powiek. Proszę również o ewentualne rady ogólmo - piec'owe. Być może piec sam w sobie jest źle podłączony jeżeli tylko uzna ktoś, że są potrzebne zdjęcia kotłowni udostępnię je. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts