Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dechy na suficie i bloku

Cordat

Recommended Posts

Witam.

Wraz żoną wymyśliliśmy sobie że w łazience sufit pokryjemy dechami. W dwóch miejscach pomiędzy dechy chcemy włożyć listwy ledowe. łazienka jest malutka wymiary to zaledwie 130/200, Ze względu na profile ledowe które powinny wejść w sufit 25mm., co najmniej taką grubość będą miały dechy.

Zastanawiam się nad sposobem montażu tych desek ponieważ ze względu na małe rozmiary sufitu montaż ka kołki spowoduje że te deski nie będą już tak ładnie wyglądały ( jakby sufit miał ze 4 metry to małe wkręty były by praktycznie niezauważalne) myślałem nad klejeniem ich do sufitu, ale wolał bym jednak jakoś je pewniej zamocować, tym bardziej że sufit ma już swoje lata, poza tym w razie potrzeby dostania się do elektryki , oświetlenia musiał bym rwać (w przypadku kleju), może ma ktoś pomysł jak takie dechy zamontować ? Jeżeli nie to po prosu kołki zakleję szpachą do drewna i tyle, ale jakby ktoś znał jakąś estetyczniejszą metodę montażu to byłbym wdzięczny za wskazówki. :)

Wszystko zależy jakie to dechy (np. jakie wymiary), ale może możesz zastosować klej, np taki jak do klejenia podłóg (parkietów). Jeżeli dechy "dużego kalibru" to najlepiej jakiś mocny dwuskładnikowy poliuretanowy. Problem jest tylko z dociśnięciem do sufitu, ale to się da załatwić.

Deski będą zabezpieczone olejem Le Tonkinois.

@up

Mam rozumieć że na kołki będzie dobrze czy jedynie lepiej ?

W łazience zamontowałem wentylator z wyciągiem i higrostatem, ustawiony na 60%. wyciąg załącza się jedynie podczas brania kąpieli.

Edytowane przez Cordat