Radku4 20.01.2016 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 Witam, Mam nową instalację c.o. z PVC połączoną równolegle z rozdzielnią (każdy kaloryfer oddzielnie), w małym domku jednorodzinnym (50 m2). Niby robiliśmy próbę szczelności, ale .... Teraz gdy już rury są pod styropianem, betonem i terakotą okazuje się, że jednak spada ciśnienie na piecu i barometrach. Jest to ok. 0,8-1 bara na 2 tygodnie. No i pytanie do Was, drodzy forumowicze. Czy ratunkiem mogą być chemiczne uszczelniacze typu Repa-Therm czy Multiseal. Nie muszę chyba dodawać, że jestem zrozpaczony na myśl o konieczności zniszczenia dopiero co wykonanych prac w poszukiwaniu wycieku :( p.s. piec Junkers dwufunkcyjny, gazowy - serwisowany, sprawdzony, nowe naczynie wzbiorcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radku4 22.01.2016 09:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 Nikt nic nie wie? A może temat był już omawiany i mogę gdzieś poczytać opinie na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 22.01.2016 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 CO z PVC? co za system bo cos nie tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareli 31.01.2017 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 Miałem całkiem niedawno podobne problemy, piec blokował się min. raz na dobę z powodu ubytków wody w instalacji która była w tym roku modernizowana (trochę przerabiana). Nawalił najprawdopodobniej trójnik w podłodze. Usunięcie uszkodzenia byłoby kosztowne. Problem rozwiązałem środkiem REPA - Therm (1 l, cena 330zł/1l na allegro). Wyliczyłem sobie pojemność mojej instalacji na ok 150l i wlałem całość do największego kaloryfera z którego wcześniej spuściłem 5 litrów wody.Puściłęm instalację na 50st. celcjusza i 5 godz. tak aby pracowała nonstop, pożniej już tak jak sterownik dyktuje. Działanie było praktycznie natychmiastowe. Mam piec kondensacyjny Duotec i instalację PCV. Ubytki wody ustały całkowicie. Mam nadzieję , że na zawsze. Nie polecam tanich środków, ale tylko te które posiadają atesty. Oszczędzanie w tym przypadku jest nie wskazane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts