Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak podłączyć telewizor do gniazda antenowego?

crist

Recommended Posts

Witam,

proszę o radę, ponieważ jestem „zielony” w tej kwestii. Zleciłem firmie wykonanie w moim mieszkaniu instalacji telewizyjno-satelitarnej. Na zewnątrz zamontowali mi antenę SAT oraz drabinkową, a w ścianie w pokoju 2 gniazdka (w każdym są 3 wyjścia: TV, SAT oraz RADIO). Tłumaczyli mi, że jedno gniazdo w całości ma służyć do odbioru TV cyfrowej naziemnej a drugie TV satelitarnej. Czy tak jest w rzeczywistości? Czy po prostu mnie naciągnęli na konieczność montażu dwóch gniazd? Jeżeli oni mają rację, to jak podłączyć do takiego gniazda telewizor do odbioru stacji naziemnych?

Nie znalazłem takiego tematu na forum. Jeśli już był, to proszę o info.

Jest ok, tak ma być. Jedno z gniazd jest połączone z anteną siatkową (drabinkową), drugie gniazdo jest połączone z anteną TVSAT. Nie da się tego tak po prostu zlepić w całość, w tak prostej instalacji niezbędne są dwa oddzielne gniazda.

Do gniazda które jest połączone z anteną siatkową podłączasz bezpośrednio telewizor, pod wejście TV. Odbierzesz kanały analogowe i cyfrowe naziemne.

Do gniazda które jest podłączone do anteny TVSAT podłączasz tuner telewizji TVSAT, do wyjścia Sat. Tuner tvsat z telewizorem łączysz kablem HDMI (chyba że stary TV to wtedy jakiś scart jeszcze wchodzi w grę).