Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

laser a wykańczanie wnętrza

Recommended Posts

Witam,

Może ktoś podpowie czy laser krzyżowy będzie wystarczający do prac związanych z ociepleniem poddasza: wyznaczeniu poziomów sufitów, skosów, umiejscowieniu wieszaków pod ruszt na krowiach, wyznaczeniu wysokości ściany kolankowej oraz jej pionu.

Rozważam pomiędzy Boschem PLL360 który ma poziom 360stopni (podobno wygodniejszy przy wyznaczaniu sufitów) a Boschem GLL 2-15, który ma szerokość wiązki 120stopni w poziomie i 140 stopni w pionie. Podobno ten drugi ma wyraźniejszą i cieńszą wiązkę, czy to prawda ?

Nie wiem który będzie bardziej przydatny przy tych pracach, boję się że obracanie GLL 2-15 przy wyznaczaniu całego poziomu sufitu może nie być najlepszym rozwiązaniem, ale nie wiem jak to jest w praktyce bo do tej pory uzywalem tylko wagi wodnej. Znudziło mi się jednak latanie po drabinach od kąta do kąta ;) i liczę ze takie urzadzenie przyspieszy prace a nie będzie tylko drogim gadżetem.

Będę wdzięczny za wszelkie komentarze z Waszego doświadczenia.

Pozdrawiam,

ja_cek

@mietek440,

Tylko czy przy niebieskim Boschu przestawianie lasera ściana po ścianie aby oznaczyć poziom sufitu nie wprowadza dodatkowych problemów? Z PLL 360 ustawionym raz mam wyznaczony sufit w całym pokoju. Czy jasnośc świecenia PLL 360 można uznać za jedyny jego minus w porównaniu z GLL 2-15 ? A co z szerokością linii? Czy jest to istotny parametr czy w praktyce pomijalny przy wyborze lasera ?

@aiki,

dzięki. Znam dobrze filmy GipsKartonITD - naprawdę gość zrobił świetną robotę. Jednak laser takiej klasy nie ma u mnie uzasadnienia ekonomicznego, bo nie robię tego zarobkowo, tylko na własne potrzeby.