lookaszpl 21.01.2016 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 (edytowane) Witam, Mam problem z zimną posadzką przy ścianach zewnętrznych. Moje ocieplenie wygląda następująco - fundament ocieplony styropianem 10cm, na to folia kubełkowa. Styropian fasadowy 15cm. Między jednym a drugim styropianem ekipa od ociepleń zostawiła 1cm szparę na całym obwodzie domu. Sytuacja na zewnątrz wygląda tak, że fundament obsypany jest do wysokości ~5cm, na to kamyczki dekoracyjne, które nachodzą częściowo na elewacje, zasłaniając tym samym szparę o której wspominałem. W domu sytuacja wygląda tak, że jako ściana jest Porotherm 25cm, na fundamencie 14cm styropianu i ogrzewanie podłogowe i wylewka. Cała podłoga w domu ma temperaturę powiedzmy 25cm, jednak na obrzeżach (przy ścianie) temperatura schodzi do 10st.C. Najgorzej jest przy słupach żelbetowych (szkody górnicze). Rysunek poglądowy (kliknij aby powiększyć): Mam dwa pytania: - czy Waszym zdaniem opisane ochłodzenie przy ścianach zewnętrznych wynika z powyższej szpary między styropianem fundamentowym, a elewacyjnym? - jeżeli tak jest to w jaki sposób mogę w lecie zniwelować ten problem? Przypuszczam, że pianka izolacyjna z punktu widzenia ciepła byłaby najlepsza, ale tym samym "niszczę" dylatację między styropianem elewacji, a fundamentem. Moje drugie przypuszczenie to wełna, ale pewnie w takim miejscu szybko zamoknie/zawilgnie i straci swoje właściwości. Prosiłbym o pomoc w tym temacie. Pozdrawiam Łukasz Edytowane 21 Stycznia 2016 przez lookaszpl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 22.01.2016 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 A co to za pomysł z tą dylatacją płyt styropianowych ? ?Przecież na styropian fundamentowy powinna przyjść listwa startować (choc i ona niekoniecznie) a na nią styropian elewacyjny.Weź piankę i dokładnie to wypełnij. Warstwa pianki będzie sama w sobie dylatacją.Jesli ekipa, nie daj Boże, kleiła styropian tylko na placki, to ta szczelina powoduje napływ powietrza miedzy styropian a pustaki i dodatkowe wychładzanie ścian... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SO-JER 22.01.2016 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 Pianke na pistolecie metalowym i porządnie wypelnij centymetr po centymetrze tak zeby weszło aż za płyty styro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_Wisznia Mała 22.01.2016 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 Izolacja musi być ciągła. Wypełnij to pianą, ale sam bo to wymaga staranności. Jak weźmiesz jakiegoś Mietka to zachlapie Ci ją w 20min - będzie niedokładnie wypełniona. Mam tylko pytanie - czy ta szczelina była od początku? Może być tak, że ocieplenie ścian fundamentowych osiada razem z ich zasypką i stąd ta szczelina. Jeżeli tak to pianą tego nie przytrzymasz - będzie pękało dalej, a te późniejsze już węższe szczeliny trudno będzie dokładnie pianą wypełnić. W takim przypadku poczekaj z 2-3 lata od obsypania ścian fundamentowych - siądzie co ma siąść i wtedy wypełnisz. Teraz możesz nieco ograniczyć mostek wciskając docięte paski styropianu, które potem przed pianowaniem usuniesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SO-JER 22.01.2016 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 Myslisz ze wykonawca ocieplenia nie kleil styropianu do fundamentow ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 23.01.2016 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2016 Myslisz ze wykonawca ocieplenia nie kleil styropianu do fundamentow ? Przecież wiesz, że nieklejenie, tylko samo obsypywanie to "polska norma" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SO-JER 23.01.2016 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2016 chyba ze pańszczyzne odpracowywał to ok ale za pieniądze takie fuszerki robic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 23.01.2016 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2016 A to jest zrobione to nie fuszerka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts