Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Chciałbym zapytać szanownych fachowców z doświadczeniem jak zdjąc mechanicznie stare powłoki farb klejowych .

Mam zamiar pomalować dwa pomieszczenia farba emulsyjną ściany i sufit w starym budownictwie gdzie rządzi do tej pory kilka warstw farb klejowych z paru ładnych lat wstecz, wyremontowałem dwa poprzednie recznie mocząc ściany wodą i skrobakiem jechałem do gołego tynku ściany i sufit (polepa) z efektem zadowalającym ale jest to bardzo mozolna praca i wyczerpująca, a w związku z tym chciałbym zrobić to mechanicznie za pomoca żyrafy czy jest to realny pomysł czy żyrafa da radę czy nie zużyje zbyt dużo papieru i ewentualnie jaki sprzęt z odkurzaczem odsysającym polecacie ja znalazłem szlifierkę firmy menzer oraz skill brałem jeszcze pod uwage zielopnego Boscha z odkurzaczem ale to nie żyrafa więc sufit byłoby cięzko obrobić pozdrawiam i dziekuje za wypowiedzi

https://forum.murator.pl/topic/207730-usuni%C4%99cie-starej-pow%C5%82oki-farb-ze-%C5%9Bcian-i-sufitu/

Będzie ciężko znaleźć coś co Ci pomoże. Znam ten ból bo kilka pokoi tak obrabiałem, jedyna metoda która była skuteczna to odpowiednio wcześniejsze namoczenie ścian i jazda szpachelką. Słyszałem że niektórzy przed moczeniem lecą specjalnym wałkiem z kolcami (przy zrywaniu tapet chyba takie się stosuje), co ma przyspieszyć zmiękczenie warstw farby. Zaryzykowałbym z wałkiem tylko w przypadku późniejszego gładzenia ścian.