kanijczyk 22.01.2016 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 Witam.Za kilka dni wprowadzam się do nowego domu, w którym będziemy mieszkali we czwórkę, czyli ja, żona i dwójka dzieci -jedno 2 lata, a drugie 4 miesiące. W domu mam bardzo twardą wodę (27stopni niemieckich), w związku z czym chcę ją zmiękczyć.Niestety, ale będę też miał przydomową biologiczną oczyszczalnię ścieków (firmy Traidenis, typ NV), do której teoretycznie nie powinna być odprowadzana solanka z uzdatniacza wody. No i pytanie - jak byście na moim miejscu rozwiązali problem uzdatniania wody? Jest kilka rozwiązań:1) Solankę odprowadzać bezpośrednio do POŚ. Ale pewnie zabije to część bakterii i pogorszy działanie oczyszczalni, nie mówiąc o możliwości utraty gwarancji.2) Odprowadzenie solanki do studni chłonnej (tylko, że boję się, że będzie to miało mocno negatywny wpływ na wody gruntowe).3) Wykonanie zbiornika na solankę, który będzie co jakiś czas opróżniany przez szambiarkę. Problem jest tylko w tym, że mam wysoki poziom wód gruntowych bo są one na głębokości ok. 1,1 m.p.p.t. i w grę wchodzi chyba tylko betonowy zbiornik. No i robię POŚ bo chciałem uniknąć wzywania szambiarki:) Zaznaczam od razu, że nie mam w pobliżu żadnego rowu melioracyjnego.Zastanawiam się także czy skropliny z gazowego pieca kondensacyjnego mocno szkodzą na bakterie z POŚ. Czy ktoś z Was ma podobny problem, a jeśli tak to jak go rozwiązał? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 25.01.2016 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 Witam, ważną kwestią jest to jaka jest pojemność tej oczyszczalni? Jeżeli producent tej oczyszczalni nie zastrzegł wyraźnie że nie wolno odprowadzać solanki do POŚ to być może uda się dobrać coś odpowieniego.Ważną kwestią jest jak twardą masz wodę i co ile m3 będzie musiała odbywać się regeneracja złoża. To będzie miało chyba największy wpływ na żywotność Twojej przydomowej oczyszczalni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts