tomaczek4 23.01.2016 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2016 witam , z racji ze wlasnie wymienilem okna na plastiki nastepna inwestycja w domu bedzie elewacja,ile styropianu zastosowac ?Dom jest z 1968r , sciany sa z lesza ( nie z pustakow leszowych lecz lesz zalewany szalowane bylo deskami) , sciany z zewnatrz otynkowane . do domu miejscami dostaje sie grzyb , sciany maja 30 cm, z gory dziekuje za porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 23.01.2016 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2016 do domu miejscami dostaje sie grzyb. No to trzeba będzie te nowe okna podziurawić albo trzymać na rozszczelnieniu. Innymi słowy najpierw zadbaj o prawidłową wentylację w domu i to zanim: nastepna inwestycja w domu bedzie elewacja,ile styropianu zastosowac ?. Bez zrobienia wentylacji styropian jeszcze pogorszy sytuację. Jak się uporasz z grzybem, to białego styropianu min. 15 cm., szarego 12 cm. (zależy czym grzejesz, jaki chcesz uzyskać rezultat, jak masz osadzone okna itd). Powodzenia, pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 23.01.2016 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2016 witam , z racji ze wlasnie wymienilem okna na plastiki nastepna inwestycja w domu bedzie elewacja,ile styropianu zastosowac ?Dom jest z 1968r , sciany sa z lesza ( nie z pustakow leszowych lecz lesz zalewany szalowane bylo deskami) , sciany z zewnatrz otynkowane . do domu miejscami dostaje sie grzyb , sciany maja 30 cm, z gory dziekuje za porady. Żeby to miało sens, absolutne minimum to 12cm, najlepiej grafitowego. Jeżeli masz możliwość i np. nie będzie elewacja wystawała poza istniejące obróbki blacharskie dachu, może dać np. 15 grafitowego (optymalnie), a nawet 20cm. Przelicz sobie różnicę w koszcie pomiędzy różnymi grubościami - sam materiał, czyli styro i kołki, bo robocizna wychodzi tak samo bez względu na grubość. Dopasuj też do tego odpowiednią grubość styropianu, a lepiej - XPS na ściany fundamentowe (piwnicy), bo w takich domkach to przeważnie jest tylko wylany beton, rzadziej jakieś bloczki pod ziemią. Trzeba to obkopać wokół i też zaizolować, jak nie do dna, to chociaż z pół metra pod ziemię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 23.01.2016 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2016 Z tym grzybem to nie jest tak jednoznacznie, bo wentylacja swoje, ale równie ważne jest właśnie docieplenie ścian, bo wykrapla się i zagrzybia przeważnie w narożnikach, na wieńcach pod sufitem i przy podłogach parteru od wieńca stropu nad piwnicą. Wentylacja więc baaardzo ważna, ale bez ocieplenia ścian to po wymianie okien na nowe plastiki może się nie udać tego grzyba przepędzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zloty_66 08.02.2017 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2017 Witam Chciałbym się poradzić fachowców na temat jaka grubość styropiany zastosował do ocieplenia. Mam dom budowany w latach 90, parter pełne piętro i poddasze. Ściany na parterze: pustak(potocznie zwany żużlakiem) dylatacja i pełny suporeks. Na podłogach 15 cm styropianu. Ściany na pietrze: cegła biała dziurawka dylatacja i pełny suporeks. Strop na poddaszu docieplony styropianem od 10 cm do 18 cm - tak prosto było lane Dach zamierzam wymienić przed elewacją w tym roku i docieplić wełną. Drzwi mam nowe i okna też 3 szybowe.Pytanie jakiej grubości styropian zastosować czy wziąć grubszy z wyższym współczynnikiem przenikalności ciepla czy cieńszy z nizszym współczynnikiem?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 08.02.2017 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2017 Witam Chciałbym się poradzić fachowców na temat jaka grubość styropiany zastosował do ocieplenia. Mam dom budowany w latach 90, parter pełne piętro i poddasze. Ściany na parterze: pustak(potocznie zwany żużlakiem) dylatacja i pełny suporeks. Na podłogach 15 cm styropianu. Ściany na pietrze: cegła biała dziurawka dylatacja i pełny suporeks. Strop na poddaszu docieplony styropianem od 10 cm do 18 cm - tak prosto było lane Dach zamierzam wymienić przed elewacją w tym roku i docieplić wełną. Drzwi mam nowe i okna też 3 szybowe.Pytanie jakiej grubości styropian zastosować czy wziąć grubszy z wyższym współczynnikiem przenikalności ciepla czy cieńszy z nizszym współczynnikiem??Wziąść grubszy z wyższym współczynnikiem. A na poważnie, porachować różne przypadki i się dowiedz co "Tobie" się bardziej opłaca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zloty_66 08.02.2017 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2017 Zastanawiam się nad 10 cm z termoorganiki gold tam chyba jest współczynnik 0.36 tak też mi doradził mój kolega co się zajmuje dociepleniami jest droższy ale podobno warto dołożyć te parę złoty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 08.02.2017 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2017 A nie może być 10 cm grafitu 0,31 ... współczynnik się poprawi dla przegrody a koszt wzrośnie niewiele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 08.02.2017 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2017 Zastanawiam się nad 10 cm z termoorganiki gold tam chyba jest współczynnik 0.36 tak też mi doradził mój kolega co się zajmuje dociepleniami jest droższy ale podobno warto dołożyć te parę złoty Jeszcze raz. Co to oznacza "warto"? Mozna w miare precyzyjnie policzyć jakichs oszczędnosci na ogrzewniu możesz się spodziewać dokładajać 10cm 15 czy 20cm różnych styropianów. To nie boli. Sa do tego programu, ktoś to za stówke może policzyc żeby zestawić koszt docieplenia z oszczędnością na ogrzewaniu. Majac liczby mozna podjąć racjonalna decyzje bez bazowania na zdaniu kolego że "warto". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zloty_66 10.02.2017 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2017 A do styropianu grafitowego jaki klej stosować. Bo słyszałem że czasem styropian odpada bo jest zastosowany nieodpowiedni klej ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zloty_66 10.02.2017 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2017 Jeszcze raz. Co to oznacza "warto"? Mozna w miare precyzyjnie policzyć jakichs oszczędnosci na ogrzewniu możesz się spodziewać dokładajać 10cm 15 czy 20cm różnych styropianów. To nie boli. Sa do tego programu, ktoś to za stówke może policzyc żeby zestawić koszt docieplenia z oszczędnością na ogrzewaniu. Majac liczby mozna podjąć racjonalna decyzje bez bazowania na zdaniu kolego że "warto". Tak wszystko się zgadza ale mam już teraz gruby mur i okna mam osadzone ok. 10 od zewnątrz dając grubszy styro będę miał głęboko osadzone okna więc zastanawiam się nad cieńszym styro z niższym współczynnikiem przenikalności ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SO-JER 10.02.2017 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2017 Lepiej zastanów sie nad grubszym styro i ponownym montażem okien na lico z murem a najlepiej w warstwie ocieplenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zloty_66 10.02.2017 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2017 No tak tylko mam już w środku tynki porobione a jak przesune okna to w środku mi się zrobi wnęka na 40 cm albo lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 10.02.2017 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2017 A do styropianu grafitowego jaki klej stosować. Bo słyszałem że czasem styropian odpada bo jest zastosowany nieodpowiedni klej ?? ja grafitowy styro kleiłem pianką i nie wyobrażam sobie robić tego klejem z worka , niczego nie kołkowałem ale też z ilością pianki przesadziłem tak ze 80 proc za dużo ale jestem pewny że jak zawieje ksawery to nic się nie stanie , wiem bo robiłem sam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SO-JER 11.02.2017 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2017 No tak tylko mam już w środku tynki porobione a jak przesune okna to w środku mi się zrobi wnęka na 40 cm albo lepiej musisz przemyslec sprawe bo skoro i tak juz inwestujesz w dobre ocieplenie to czemu nie poprawić okien za jednym zamachem? w srodku to tylko dwa dni balaganu, troche tynku troche gladzi i wymiana parapetow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 11.02.2017 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2017 jak robić to porządnie, żeby za 10 lat się nie okazało że izolacja ma znowu grubość nie przystającą do teraźniejszości i kosztów energii. samo dołożenie izolacji wiele nie kosztuje (tylko materiał izolacyjny, ale nie klej, robociznę, siatkę i tynk), jedyny problem to te okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zloty_66 11.02.2017 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2017 No właśnie dom jest stary budowany w latach 90 wtedy budowano inaczej a teraz się wszystko zmienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zloty_66 11.02.2017 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2017 Problemu jest bo wykosztowalem się na parapety i płytki są juz w łazienkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SO-JER 11.02.2017 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2017 Skoro na elewacje wydasz 30tys to dolozyc 2tys na poprawki i miec spokoj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zloty_66 13.02.2017 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 Kolega który będzie mi robił ocieplenie wyliczył mi 17 tys z robociznaStyropian termoorganiki fasada gold 10cm kleje siatka tez z lepszej półki wiec zastanawiam się nad tym grafitem 10cmOczywiście to jest bez tynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts