lorak86 23.01.2016 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2016 (edytowane) WitamMinęło już kilka lat od ostatnich postów na ten temat. Jestem na etapie projektu domu z piętrem użytkowym do 140m2 (indywidualny) dlatego chcę sobie już teraz troszkę ułatwić.W kotłowni piec gazowy kondensacyjny nadmuchowy i odkurzacz centralny.Również Rekuperator chciałem tam zmieścić ale w ostateczności może to być strych. [ATTACH=CONFIG]344180[/ATTACH] Lato/ zima:1. Zamykana rewizja z wpuszczoną pompą do odsysana skroplin.2. Czapka z filtrem przeciw owadom i gryzoniom Wiosna/jesień:1. Czapka z filtrem przeciw owadom i gryzoniom z wpuszczoną pompą do odsysana skroplin.2. Zamykana rewizja z wpuszczoną pompą do odsysana skroplin. Oczywiście zamykanie i czapka będą zamieniane kiedy będę chciał. Wszystko na rurach jak najtańszych (do kanalizacji). Chcę to zrobić sam.O wykop się nie martwię ponieważ zrobię go razem z wykopaniem fundamentów.Chcę zrobić w linii prostej aby nie używać żadnych kolanek no i łatwiej będzie zrobić spadek. Jaka długość będzie odpowiednia przy fi 200? 50m wystarczy? W kotłowni wszystko podłączone do Rekuperatora.Od niego oczywiście wyrzutnia.Nawiew od reku idzie przez zawór zwrotny prosto do kominka DGP. Z DGP poprzez zawór zwrotny już rurami spiro do pomieszczeń.No i oczywiście z łazienek, kuchni i garderoby prosto do Reku w kotłowni. Wszystko co będę mógł chcę zrobić sam. EDIT: Nie chcę tutaj zaczynać kłótni na temat łączenia reku z DGP.Chcę po prostu zrobić jak najtaniej GWC własnymi rękoma. Co do łączenia Rekuperatora z DGP Sugerowałem się TYM opisem. U mnie ma wyglądać dokładnie tak samo jak na rysunku. TUTAJ kolejny dowód, że się da.NASTĘPNE potwierdzenie, że się da. Tanio i samemu. Edytowane 25 Stycznia 2016 przez lorak86 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lorak86 27.01.2016 18:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2016 Na prawdę nikt nie pomoże?Będę miał piec gazowy nadmuchowy więc połączenie nie jest już problemem.Lecz czy taki GWC może być? Czy lepiej zrobić samemu żwirowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArsTECH 31.01.2020 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2020 Nie wolno łączyć powietrza doprowadzanego do komory spalania kominka z GWC. Jest ryzyko zaciągania powietrza z kominka przez rekuperator!DGP jeśli pobieramy powietrze z pomieszczenia i nawiewamy do tego samego lub sąsiedniego, to mamy do czynienia z cyrkulacją i nie zaburzamy w ten sposób bilansu nawiew/wywiew budynku. DGP nie gryzie się z wentylacją. Do samodzielnego montażu polecam http://grzebieniowygwc.pl/oferta/#ceny. Bardzo szczegółowa instrukcja, niski koszt materiałów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts