Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja grawitacyjna probem

Recommended Posts

Witam,mam kłopot z wentylacją grawitacyjną a mianowicie nie działa prawidłowo to znaczy pojawia się wilgoć w narożnikach górnych pokoi i na oknach,na każdym oknie jest zamontowany nawiewnik,w kuchni jest piec kuchenny,mieszkanie jest na parterze a nad nami są trzy kondygnacje strychu nieocieplonego i z tego powodu sufity są zimne,blok nieocieplony,wysokość kominów które zaznaczyłem na niebiesko mają ze 12m wysokości,mechaniczna wentylacja odpada ze względu na piec w mieszkaniu a nie mam możliwości zrobienia kotłowni,zrobiłem w kuchni w kominie wywiew ale sprawdzając świeczką to powietrze leci do korytarza,jak to rozwiązać?Pozdrawiam.

Dodam że do pieca jest doprowadzane powietrze z zewnątrz

20160123_115740.jpg

Edytowane przez Tomek1976w

Witam,mam kłopot z wentylacją grawitacyjną a mianowicie nie działa prawidłowo to znaczy pojawia się wilgoć w narożnikach górnych pokoi i na oknach,na każdym oknie jest zamontowany nawiewnik,w kuchni jest piec kuchenny,mieszkanie jest na parterze a nad nami są trzy kondygnacje strychu nieocieplonego i z tego powodu sufity są zimne,blok nieocieplony,wysokość kominów które zaznaczyłem na niebiesko mają ze 12m wysokości,mechaniczna wentylacja odpada ze względu na piec w mieszkaniu a nie mam możliwości zrobienia kotłowni,zrobiłem w kuchni w kominie wywiew ale sprawdzając świeczką to powietrze leci do korytarza,jak to rozwiązać?Pozdrawiam.

Dodam że do pieca jest doprowadzane powietrze z zewnątrz

Witaj, na załączonym rysunku zaznaczyłem niebieską strzałką prawdopodobny ruch strumieni powietrza w Twoim mieszkaniu. Zakładam, że masz w każdym oknie nawiewnik otwarty oraz podcięte drzwi w każdym pokoju. Na czerwono są strefy, których powietrze nie opływa. Nie opływa z prostej przyczyny, płynie od wlotu do wylotu najkrótszą drogą. Ot fizyka. Czy w strefach na czerwono występuje kłopot?

strumienie powietrza.jpg