piotrs1 23.01.2016 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2016 Witam serdecznie, Jako, że to mój pierwszy post, witam Was serdecznie. Jestem z dziewczyną w trakcie kupna mieszkania od developera. Wiemy jednak, że na tym osiedlu jest dosyć twarda woda. Mamy tam znajomych i widzimy, że kamień w prysznicu czy kranach jest dosyć duży. Pytanie co można zrobić, żeby systemowo to jakoś rozwiązać? Mieszkanie jest w stanie surowym, więc możemy jakieś urządzenie zainstalować, żeby zmiękczało wodę w całym mieszkaniu. Chodzi zarówno o wodę ciepłą jak i zimną. Pytanie, czy mamy jakieś możliwości rozwiązania tego problemu na etapie wykończeniowym. Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 23.01.2016 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2016 Z zimną wodą nie ma problemu. Trzeba mieć tylko miejsce na zmiękczacz. Ale z ciepłą to nie mam pojęcia jak to zrobić jeśli ciepłą wodę macie z ciepłowni czy jakiejś centralnej kotłowni. No chyba, że sami podgrzewacie wodę to wtedy nie ma żadnego problemu, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrs1 23.01.2016 12:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2016 Właśnie ciepła woda jest z ciepłowni miejskiej. Czytałem właśnie, że może być problem z ciepłą wodą, ale były to tematy z 2013r i myślałem, że może coś się w tej sprawie zmieniło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 24.01.2016 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2016 Ja to rozwiązałem to w ten sposób, że zmiękczacz zamontowałem na wlocie wody zimnej (jest tylko jeden wspólny pion na kuchnie i łazienkę). W ten sposób w kibelku, pralce, zmywarce i kranach wody zimnej mam wodę zupełnie miękką. Jeśli korzystam z wody ciepłej to wszędzie są zainstalowane baterie z mieszaczami, więc woda jest mieszanką wody miękkiej (zimnej) i twardej (ciepłej). Efekt jest taki, że woda jest zazwyczaj mniej twarda niż woda surowa. A prysznic czy wannę po użyciu można spłukać zimną wodą. Działa to całkiem dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 25.01.2016 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 Witam serdecznie, Jako, że to mój pierwszy post, witam Was serdecznie. Jestem z dziewczyną w trakcie kupna mieszkania od developera. Wiemy jednak, że na tym osiedlu jest dosyć twarda woda. Mamy tam znajomych i widzimy, że kamień w prysznicu czy kranach jest dosyć duży. Pytanie co można zrobić, żeby systemowo to jakoś rozwiązać? Mieszkanie jest w stanie surowym, więc możemy jakieś urządzenie zainstalować, żeby zmiękczało wodę w całym mieszkaniu. Chodzi zarówno o wodę ciepłą jak i zimną. Pytanie, czy mamy jakieś możliwości rozwiązania tego problemu na etapie wykończeniowym. Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Pozdrawiam Zmiękczacz ma sens kiedy uzdatnisz wodę zimną a potem ją podgrzewasz. W takim wypadku, jeżeli posiadasz w bloku centralne ogrzewanie to instalacja zmiękczacza mija się z celem. Musiałbyś zainstalować tylko zmiękczacz - do wody zimnej. Albo doprowadzić wodę zimną do pomieszczenie i dopiero podgrzewać ją po jej zmiękczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts