lenorq 23.01.2016 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2016 Jestem zainteresowany kupnem urządzenia 2 w 1, a dokładnie heblarko pilarkę, grubościówkę krajzegę.Co polecacie do 1000 zł?Upatrzyłem sobie ten model: KRAFTDELE KD589 (1200W). Czy zna KTOŚ z Was ową firmę? Jest godna polecenia czy też nie? Jeśli nie Kraftdele to co byście polecili. Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
c32bud 23.01.2016 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2016 Krafdele brzmi prawie jak niemiecka, ale zdaje się że to chińczyk.. Jak wszystkie te sprzęty z alledro-go w tych cenach. Zależy oczywiście do czego to ma być ale sprzęt na 230 V i 1200 W (i tak pewnie naciągane) nie zachęca... Ja szukałem samej krajzegi i samoróbki na trójfazowym silniku około 3-5,5 KW dopiero coś mogły zdziałać sensownego w zależności od wielkości piły. Wszystko zależy do czego i jak często ma to być używane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lenorq 23.01.2016 17:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2016 Krafdele brzmi prawie jak niemiecka, ale zdaje się że to chińczyk... Co byś w takim razie polecił w podobnej cenie lub trochę wyższej nawet o te 500zł (razem 1500). Coś na deseń tego Estlandsa...? http://elektrotech24.com/images/MASZYNA4W1/8.jpeg Wszystko zależy do czego i jak często ma to być używane.. Głównie do nie wielkich rzeczy do heblowania desek, wyrównywania grubości no i wiadomo cięcia. Drzwi, skrzynki, obróbka wszelaka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
c32bud 23.01.2016 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2016 Co byś w takim razie polecił w podobnej cenie lub trochę wyższej nawet o te 500zł (razem 1500). Coś na deseń tego Estlandsa...? http://elektrotech24.com/images/MASZYNA4W1/8.jpeg Głównie do nie wielkich rzeczy do heblowania desek, wyrównywania grubości no i wiadomo cięcia. Drzwi, skrzynki, obróbka wszelaka... Cudów nie ma, Westands to też chińczyk i raczej ciężko będzie kupić po taniości coś nowego i nie chińskiego. Do zastosowań hobbystycznych pewnie i Kraft wystarczy na jakiś czas, im większa moc to i cena wyższa jak widać po westlandzie. Jak jest możliwość dołożyć do mocniejszego to bym dołożył choć te podawane KW są czasami nieprawdziwe, trzeba sprawdzać bo na portalach kłamią niestety często i dotyczy to większości sprzętów mechanicznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lenorq 23.01.2016 19:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2016 CDo zastosowań hobbystycznych pewnie i Kraft wystarczy na jakiś czas, im większa moc to i cena wyższa jak widać po westlandzie. Jaką moc byś polecał?raczej dołożę Więc spoko. Dzięki za szybką i konkretną odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 23.01.2016 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2016 ...Ja szukałem samej krajzegi i samoróbki na trójfazowym silniku około 3-5,5 KW dopiero coś mogły zdziałać sensownego w zależności od wielkości piły. Może coś takiego (#6): http://forum.muratordom.pl/showthread.php?90419-Jaka-piła-tarczowa-do-domu Do tej piły wykonałem (jako wyposażenie) prowadnicę, co pozwala mi wykorzystywać ją jako trak Tej "krajzegi" jak na razie nie sprzedaję (jest mi nieustannie potrzebna!), ale sam jestem dowodem na to, że można coś takiego samodzielnie zmajstrować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
c32bud 24.01.2016 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2016 Może coś takiego (#6): http://forum.muratordom.pl/showthread.php?90419-Jaka-piła-tarczowa-do-domu Do tej piły wykonałem (jako wyposażenie) prowadnicę, co pozwala mi wykorzystywać ją jako trak Tej "krajzegi" jak na razie nie sprzedaję (jest mi nieustannie potrzebna!), ale sam jestem dowodem na to, że można coś takiego samodzielnie zmajstrować Niestety po lekkim zgłębieniu tematu doszedłem do tego samego wniosku, że jak ma być sensowne i nie za kosmiczną kwotę to trzeba zrobić samemu. Znaczy pospawać konstrukcje, kupić silnik 3 fazowy odpowiedniej dla swoich potrzeb mocy i kupić średnicę i rodzaj piły jaką potrzebujemy. Z tym że piszę cały czas o samej krajzedze bo maszynki podane przez autora wątku to all in one. Ale robiąc od podstaw kosztowo wyjdzie podobnie jak marketówka tylko parametry i solidność będą na korzyść samoróbki. Ja miałem łatwiej bo stół częściowo (bez blatu) i łoże (chyba tak się to nazywa) już posiadałem. Problemem tych słabych marketówek jest właśnie oszczędność materiałowa , cienkie blachy oraz słabe silniki co powoduje potem irytacje przy pracy bo "się huśta" albo przy grubszym lub twardszym elemencie piła się blokuje. Autorowi konkretnej maszyny nie polecę ze wzgledu jak wyżej ale polecałbym wybranie najmocniejszej maszyny jaka mieści się budżecie optymalnie jak napisałem i kolega JTD potwierdził pośrednio 3-5,5 KW do zastosowań hobbystycznych ale częstszych niż kilka razy w roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 24.01.2016 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2016 (edytowane) ... Z tym że piszę cały czas o samej krajzedze bo maszynki podane przez autora wątku to all in one. Ale robiąc od podstaw kosztowo wyjdzie podobnie jak marketówka tylko parametry i solidność będą na korzyść samoróbki. Zgadza się Najczęściej urządzenie, które ma być do wszystkiego, jest przeważnie do ...niczego Moja piła też potrafi się czasami zatrzymać przy grubych klocach i nieodpowiednim cięciu, ale kolejne doświadczenia pomogły mi uniknąć kłopotów i ...wypadku przy pracy P.S. Porada dla "samorobów": Nie należy zmniejszać prędkości tarczy stosując przekładnię pasową, aby piła była "silniejsza", bo wtedy będzie miała zbyt małą prędkość obwodową!! Tarcza mojej piły jest osadzona bezpośrednio na wale silnika (silnik typu "jamnik") i w związku z tym ma te same obroty (2820 obr/min.). Szczególnie jest to ważne przy tarczach z węglikami. Każdy szanujący się producent tarczy podaje zakres prędkości obwodowych, które są dla niej wymagane. Edytowane 24 Stycznia 2016 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts