bednark 23.01.2016 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2016 Witam forumowiczów. Zamierzamy pokryć dach dachówką ceramiczną. W okolicy jest sporo otwartych terenów nizinnych z dość mocnymi wiatrami. Pobliskie gospodarstwa już kilkukrotnie straciły dachy. Co prawda z blachy, ale zdarzyło sie, że i cementówki pozrywało. Czy ktoś mógłby polecić jakieś rozwiązanie, które pozwoliłoby wzmocnić pokrycie? Dekarz mówił mi o klamrach bocznych. Czy to zda egzamin? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 23.01.2016 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2016 Klamry boczne to zestaw podstawowy. Niech wymyśli coś co nie wyrywa dachówek na wkręta i spinkę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 23.01.2016 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2016 Warto rozważyć pełne deskowanie dachu. W przypadku ewentualnego zerwania nawet paru dachówek nie powstaną szkody w poddaszu. Dom nie zostanie zalany i nie będzie konieczności demontażu zabudowy g/k, kosztownego remontu poddasza i wymiany ocieplenia. Warto pamiętać, że zrywanie dachówek następuje podczas silnych nawałnic, którym towarzyszą intensywne opady deszczu a nawet gradu. Po zerwaniu dachówek woda błyskawicznie zalewa poddasze. Po pokryciu wstępnym spłynie, nie wyrządzając żadnych szkód... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 23.01.2016 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2016 Być moze jest możliwość innego mocowania dachówek, u mnie każda erlus miała możliwość dodatkowego mocowania na wkręt, więc podjąłem decyzję, ze każda ma być dodatkowo mocowana. Dekarz mocno przy tym klął ale poszło dość szybko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czjedras 24.01.2016 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2016 Być moze jest możliwość innego mocowania dachówek, u mnie każda erlus miała możliwość dodatkowego mocowania na wkręt, więc podjąłem decyzję, ze każda ma być dodatkowo mocowana. Dekarz mocno przy tym klął ale poszło dość szybko. NIestety ale tak własnie jest. Dekarze w sezonie biorą sporo robót i nie mają czasu na "dopieszczanie" kazdego dachu, dlatego nie sugerują klientom rozwiązań bardziej czasochłonnych. Ale to fakt. Sa producenci, którzy oferują specjalne systemy wiatrowe chroniące przed zerwaniem, tak jak napisał poprzednik z wkrętem. Wpisz w googla dachówka system wiatrowy i wyskocza ci ofert producentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 24.01.2016 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2016 Nie ma potrzeby mocować każdą dachówkę, wystarczy tak jak zaleca producent. Podstawowe kanony sztuki dekarskiej mówią, że należy bezwzględnie mocować wszystkie dachówki okapowe, szczytowe i kalenicowe oraz w koszach, narożach, przy kominach i oknach. Gęstość mocowania na połaci zależy od kąta nachylenia połaci, strefy wiatrowej, lokalizacji budynku. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts