Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SAS Multi 17kw + RecalART MultiFun - problem z temperaturą żądaną

cameleon81

Recommended Posts

Witam,

od paru dni grzeję swój zimny dom w stanie jeszcze niezamieszkanym, piecem, jak w temacie. Póki co pali jak smok. Groszku ubywa w zastraszającym tempie. Instalator zalecił ustawienie trybu ręcznego, żeby go porządnie rozbujać. Dogrzewam póki co drewnem, którego mam pod dostatkiem. Instalator zapodał temperaturę żądaną na 55 stopni. Jednak kocioł ma duże problemy, żeby tą temperaturę osiągnąć. Czasem się to udaje i przechodzi w stan podtrzymania, jednak często dojdzie powiedzmy do 54 stopni i stoi, po czym temp maleje. Używam ekogroszka Energo z polecenia znajomego, który wielu różnych już próbował i ten mu się najlepiej sprawdza. Moje aktualne ustawienia to:

palenie -czas podawania: 12 sekund

palenie- czas postoju: 70 sekund

wentylator 30%

podtrzymanie - podawanie 12 sekund

postój 30min

wentylator 35%

Przesłony na wentylatorze nie posiadam. Mam lekko uchylone okienko na drzwiczkach od popielnika, bo bez tego słabo się pali. Na podtrzymaniu najdłużej, jak zauważyłem był ok 13 min. Obawiam się, że bez drzewa było by jeszcze gorzej. Jakie polecicie ustawienia w moim przypadku, żeby go porządnie rozbujać? No chyba że zimny piec, w wyziębionym domu zawsze będzie miał na początku takie problemy? Dodam, że od uruchomienia pieca (tj. od 5 dni) temperatura w domu wzrosła z ok 10 do 20 stopni. Ogrzewanie podłogowe góra i dół. Będę wdzięczny za pomoc..

• 2 weeks później...