Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

mam problem z otrzymaniem Warunków Zabudowy. Sytuację na działkach można zobaczyć na rys: http://zapodaj.net/9d8c53eb7028d.jpg.html . Jest to teren miejski, z tym, że kiedyś to była wieś, którą została włączona do miasta - kilka lat temu. Dom mniej więcej chcę postawić na działkach C i D, które są moje. Działki A i B są problematyczne, gdyż ich właściciele nie żyją. Dla Działki B urzędniczce udało się odnaleźć spadkobiercę, ale już dla działki A niestety nie.

Jeszcze kilka lat temu były te dwie działki wpisane w rejestr w kartografii jako fosa a właścicielem była gmina, jednak nie było nic takiego wpisanego w Księgi Wieczyste i miasto "zaczęło to prostować". Urzędniczka wzywała potomków właścicielki tej osoby jednak żadna nie ma papieru na potwierdzenie że są spadkobiercami.

I teraz przedstawiła mi dwie opcje:

- występowanie o kuratora nad daną działką (A)

- podział moich działek C i D tak nie graniczyć z działką A

Podział z tego co patrzyłem to by mnie kosztował ok. 1500zł za geodetę + ok 2000zł za notariusza, także średnio mi się to podoba.

Orientujecie się ile mnie więcej schodzi z ustaleniem takiego kuratora? Dodam tylko że męczę się z tymi WZ od października. A może macie jakieś inne pomysły? Jest np opcja żeby napisać jakieś pismo do Ministerstwa czy coś że obszar inwestycji nie oddziałuje na tą działkę, albo coś w ten deseń? Jest to fosa o szerokości 1m więc nic się z tym nie da zrobić, a wstrzymuje mnie z budową domu.