Liliputek 24.01.2016 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2016 Witam, chciałam zasięgnąć porady wg OZC zapotrzebowanie na ciepło będzie wynosiło ok. 9,7 MWh (ogrzewanie będzie podłogowe, WM). Rozważamy ogrzewanie w postaci bufora, ale czy jest ekonomiczne uzasadnienie do połączenia go z solarami? Czy w ogóle jest taka możliwość? Tak sobie myślimy z mężem, że solary mogłyby pomagać przy CWU... Czy ktoś ma może doświadczenie z takim połączeniem? Z drugiej strony, czy nie lepie byłoby wydane pieniądze na solary zainwestować w PC... Nie wiem jeszcze czy w gminie są i jeśli są, to jakie, dopłaty do instalacji solarnych. Z góry dziękuję za podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 24.01.2016 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2016 Tylko PC ...Nie komplikować bo tylko wyzwalanie kasy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 24.01.2016 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2016 Solary nie działają w nocy i w pochmurne dni.PC działa zawsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 15.04.2017 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2017 Solary nie działają w nocy i w pochmurne dni. PC działa zawsze Ale za to solary nie wystawiają rachunków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 16.04.2017 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2017 Ale za to solary nie wystawiają rachunków. Chociaż to jest uczciwe . Nic nie dają , więc nie powinny wystawiać rachunków. Kiedyś popełniłem taki układ u siebie w domu (20 m2 ) działa tylko na potrzeby cwu nigdy nie zadziałały na co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 16.04.2017 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2017 Chociaż to jest uczciwe . Nic nie dają , więc nie powinny wystawiać rachunków. Kiedyś popełniłem taki układ u siebie w domu (20 m2 ) działa tylko na potrzeby cwu nigdy nie zadziałały na co Nic nie dają a działają na potrzeby cwu? Co robisz z nadmiarem ciepła z 20m2? Marnujesz bezpowrotnie zamiast gdzieś to magazynować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 17.04.2017 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2017 Co warto zrobić: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 17.04.2017 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2017 (edytowane) Nic nie dają a działają na potrzeby cwu? Co robisz z nadmiarem ciepła z 20m2? Marnujesz bezpowrotnie zamiast gdzieś to magazynować? Na cwu działają , To prawda . Nadmiar ciepła - korzystam z tego co jest wytworzone . oszczędzam 50 -70 zł miesięcznie przez góra 6 miesięcy( mam PC gruntową). czyli 500 zł rocznie. Pracują już 7 lat . wymieniłem sterownik z 350 zł ( sam bez usługi). czyli już zaoszczędziłem 3150 zł minus prąd na czuwanie i pracę pompek.( ladowanie przez wymiennik ) Masz jakiś sposób na magazynowanie na zimę? Edytowane 17 Kwietnia 2017 przez fachman19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 17.04.2017 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2017 Nic nie dają a działają na potrzeby cwu? Co robisz z nadmiarem ciepła z 20m2? Marnujesz bezpowrotnie zamiast gdzieś to magazynować? No nie wpadł na to że jak w lipcu ma nadprodukcję to żeby do grudnia w buforze trzymać. Ale jak mu teraz powiedziałeś to będzie zbierał w lipcu i sierpniu i w styczniu i lutym miał z tego CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 18.04.2017 23:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2017 Na cwu działają , To prawda . Nadmiar ciepła - korzystam z tego co jest wytworzone . oszczędzam 50 -70 zł miesięcznie przez góra 6 miesięcy( mam PC gruntową). czyli 500 zł rocznie. Pracują już 7 lat . wymieniłem sterownik z 350 zł ( sam bez usługi). czyli już zaoszczędziłem 3150 zł minus prąd na czuwanie i pracę pompek.( ladowanie przez wymiennik ) Masz jakiś sposób na magazynowanie na zimę? Zawór trójdrogowy mieszający wpięty w dolne źródło pompy ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 19.04.2017 05:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2017 Zawór trójdrogowy mieszający wpięty w dolne źródło pompy ciepła. Poprawia samopoczucie i kosztuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 20.04.2017 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2017 Poprawia samopoczucie i kosztuje Mniej niż 100 a przy tym wie co z tym nadmiarem ciepła zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
energetykmechanik 20.04.2017 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2017 Pompa jest rozwiązaniem dużo bardziej niezawodnym. To nowy dom, czy modernizacja obecnej instalacji co? To ważne jeśli chodzi o kwestie dotacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts