Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bufor+solary?

Liliputek

Recommended Posts

Witam,

chciałam zasięgnąć porady :) wg OZC zapotrzebowanie na ciepło będzie wynosiło ok. 9,7 MWh (ogrzewanie będzie podłogowe, WM).

Rozważamy ogrzewanie w postaci bufora, ale czy jest ekonomiczne uzasadnienie do połączenia go z solarami? Czy w ogóle jest taka możliwość?

Tak sobie myślimy z mężem, że solary mogłyby pomagać przy CWU...

Czy ktoś ma może doświadczenie z takim połączeniem?

Z drugiej strony, czy nie lepie byłoby wydane pieniądze na solary zainwestować w PC... Nie wiem jeszcze czy w gminie są i jeśli są, to jakie, dopłaty do instalacji solarnych.

Z góry dziękuję za podpowiedzi. :)

• 1 year później...
Chociaż to jest uczciwe . Nic nie dają , więc nie powinny wystawiać rachunków.

Kiedyś popełniłem taki układ u siebie w domu (20 m2 ) działa tylko na potrzeby cwu nigdy nie zadziałały na co

Nic nie dają a działają na potrzeby cwu?

Co robisz z nadmiarem ciepła z 20m2? Marnujesz bezpowrotnie zamiast gdzieś to magazynować?

Co robisz z nadmiarem ciepła z 20m2? Marnujesz bezpowrotnie zamiast gdzieś to magazynować?

Na cwu działają , To prawda .

Nadmiar ciepła - korzystam z tego co jest wytworzone . oszczędzam 50 -70 zł miesięcznie przez góra 6 miesięcy( mam PC gruntową).

czyli 500 zł rocznie.

Pracują już 7 lat . wymieniłem sterownik z 350 zł ( sam bez usługi). czyli już zaoszczędziłem 3150 zł minus prąd na czuwanie i pracę pompek.( ladowanie przez wymiennik )

Masz jakiś sposób na magazynowanie na zimę?

Edytowane przez fachman19

No nie wpadł na to że jak w lipcu ma nadprodukcję to żeby do grudnia w buforze trzymać.

Ale jak mu teraz powiedziałeś to będzie zbierał w lipcu i sierpniu i w styczniu i lutym miał z tego CO.

Na cwu działają , To prawda .

Nadmiar ciepła - korzystam z tego co jest wytworzone . oszczędzam 50 -70 zł miesięcznie przez góra 6 miesięcy( mam PC gruntową).

czyli 500 zł rocznie.

Pracują już 7 lat . wymieniłem sterownik z 350 zł ( sam bez usługi). czyli już zaoszczędziłem 3150 zł minus prąd na czuwanie i pracę pompek.( ladowanie przez wymiennik )

Masz jakiś sposób na magazynowanie na zimę?

Zawór trójdrogowy mieszający wpięty w dolne źródło pompy ciepła.