Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką grubość styropianu dobrać do ściany 44cm?

Ika171

Recommended Posts

te 44 cm to nic nie znaczy- to znaczy tyle co około 4cm izolacji z lambdą 0,04 W/mK da to opór cieplny w przybliżeniu tej ściany ..

1 m2K/W co daje U 1 W/m2K czyli jednym m2 przy różnicy jednego stopnia siup ucieka 1 wacik .. jak jest -20 to ucieka tych wacików 40...

I co teraz chcesz z tym zrobić ? dać wyprawkę pod tynk 5cm izolacji za której położenie cena będzie taka sama jak za położenie 30cm.

Powiesz mi że 30cm jest dużo ? a jak byś miał każdy kran cieknący który wyciąga Ci z domu na ogrzanie wody 3 -4 tony węgla to byś też się zastanawiał ..

czy jak będzie ciekł 20% mniej to będzie już ok .. mniej lub więcej tak wygląda podejście do pytania ile cm ..

wg mnie minimum 20cm grafitowego - lub 30białego ..

• 4 weeks później...
Gość Konto usunięte_1*
te 44 cm to nic nie znaczy- to znaczy tyle co około 4cm izolacji z lambdą 0,04 W/mK da to opór cieplny w przybliżeniu tej ściany ..

1 m2K/W co daje U 1 W/m2K czyli jednym m2 przy różnicy jednego stopnia siup ucieka 1 wacik .. jak jest -20 to ucieka tych wacików 40...

I co teraz chcesz z tym zrobić ? dać wyprawkę pod tynk 5cm izolacji za której położenie cena będzie taka sama jak za położenie 30cm.

Powiesz mi że 30cm jest dużo ? a jak byś miał każdy kran cieknący który wyciąga Ci z domu na ogrzanie wody 3 -4 tony węgla to byś też się zastanawiał ..

czy jak będzie ciekł 20% mniej to będzie już ok .. mniej lub więcej tak wygląda podejście do pytania ile cm ..

wg mnie minimum 20cm grafitowego - lub 30białego ..

ja do tak samo grubej ściany 42 cm ale z pustką w środku około 4-5 cm daję 12 cm grafitowego 0,032 , więcej nie dam bo dach ogranicza możliwości i tyle a ta pustka w ścianie to też rodzaj ocieplenia więc nie powinno być najgorzej - no dachu na pewno nie bedę zmieniał z powodu 4 czy tam 5 cm więcej styro :)

A ja tutaj

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?246229-Stare-kamienice-kt%C3%B3rych-grubo%C5%9B%C4%87-mur%C3%B3w-przekracza-40-cm-nie-wymagaj%C4%85-ocieplenia&p=7077102#post7077102

mam zalecenia żeby:

Stare kamienice, których grubość murów przekracza 40 cm, nie wymagają ocieplenia, niezależnie od wystroju, ponadto wyłączone są z obowiązku wykonania audytu energetycznego.