Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A nie lepiej cieńsza ścian np.24cm a grubsze ocieplenie. W ten sposób osiągniesz lepsze U ściany, mało tego m2 takiej ściany wyjdzie taniej niż tej z grubszego gazobetonu. Propnuję 24 cm BK+ 20 cm styro....

te 44 cm to nic nie znaczy- to znaczy tyle co około 4cm izolacji z lambdą 0,04 W/mK da to opór cieplny w przybliżeniu tej ściany ..

1 m2K/W co daje U 1 W/m2K czyli jednym m2 przy różnicy jednego stopnia siup ucieka 1 wacik .. jak jest -20 to ucieka tych wacików 40...

I co teraz chcesz z tym zrobić ? dać wyprawkę pod tynk 5cm izolacji za której położenie cena będzie taka sama jak za położenie 30cm.

Powiesz mi że 30cm jest dużo ? a jak byś miał każdy kran cieknący który wyciąga Ci z domu na ogrzanie wody 3 -4 tony węgla to byś też się zastanawiał ..

czy jak będzie ciekł 20% mniej to będzie już ok .. mniej lub więcej tak wygląda podejście do pytania ile cm ..

wg mnie minimum 20cm grafitowego - lub 30białego ..

Merkava jest jedno ale... Nie wiadomo czy ma na tyle wysunięty okap by na ścianę można byłoby przykleić 20 cm styro.

Tak czy inaczej 20cm styro to dobry pomysł.

• 4 weeks później...
Gość Konto usunięte_1*
te 44 cm to nic nie znaczy- to znaczy tyle co około 4cm izolacji z lambdą 0,04 W/mK da to opór cieplny w przybliżeniu tej ściany ..

1 m2K/W co daje U 1 W/m2K czyli jednym m2 przy różnicy jednego stopnia siup ucieka 1 wacik .. jak jest -20 to ucieka tych wacików 40...

I co teraz chcesz z tym zrobić ? dać wyprawkę pod tynk 5cm izolacji za której położenie cena będzie taka sama jak za położenie 30cm.

Powiesz mi że 30cm jest dużo ? a jak byś miał każdy kran cieknący który wyciąga Ci z domu na ogrzanie wody 3 -4 tony węgla to byś też się zastanawiał ..

czy jak będzie ciekł 20% mniej to będzie już ok .. mniej lub więcej tak wygląda podejście do pytania ile cm ..

wg mnie minimum 20cm grafitowego - lub 30białego ..

ja do tak samo grubej ściany 42 cm ale z pustką w środku około 4-5 cm daję 12 cm grafitowego 0,032 , więcej nie dam bo dach ogranicza możliwości i tyle a ta pustka w ścianie to też rodzaj ocieplenia więc nie powinno być najgorzej - no dachu na pewno nie bedę zmieniał z powodu 4 czy tam 5 cm więcej styro :)

A ja tutaj

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?246229-Stare-kamienice-kt%C3%B3rych-grubo%C5%9B%C4%87-mur%C3%B3w-przekracza-40-cm-nie-wymagaj%C4%85-ocieplenia&p=7077102#post7077102

mam zalecenia żeby:

Stare kamienice, których grubość murów przekracza 40 cm, nie wymagają ocieplenia, niezależnie od wystroju, ponadto wyłączone są z obowiązku wykonania audytu energetycznego.