Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Membrana wstepnego krycia...

ANATOM

Recommended Posts

Witam serdecznie.

Obecnie dom mam w stanie surowym zamknietym.

Dzisiaj pojechalem na budowe zobaczyc ja sie ma dach po ostatnich obfitych opadach sniegu i deszczy, obecnie mamy mocna odwilz.

Zauwazylem, ze membrana wstepnego krycia jest w duzej czesci mokra, co prawda nic z niej nie kapie bo nie ma zadnych miejsc mokrych na podlodze ale zaniepokoil mnie ten fakt i nie wiem czy to ttak ma byc, ze ona przy takiej aurze namaka itp czy swiadczy to o jakiejs mocnej nieszczelnosci dachowek jako pokrycia dachu.

Zalaczam zdjecia tego co dzis zastalem na budowie.

IMG_20160124_133713341.jpg

IMG_20160124_133744257_HDR.jpg

IMG_20160124_133808817_HDR.jpg

IMG_20160124_133931846.jpg

IMG_20160124_133942210.jpg

Witam serdecznie.

Obecnie dom mam w stanie surowym zamknietym.

Dzisiaj pojechalem na budowe zobaczyc ja sie ma dach po ostatnich obfitych opadach sniegu i deszczy, obecnie mamy mocna odwilz.

Zauwazylem, ze membrana wstepnego krycia jest w duzej czesci mokra, co prawda nic z niej nie kapie bo nie ma zadnych miejsc mokrych na podlodze ale zaniepokoil mnie ten fakt i nie wiem czy to ttak ma byc, ze ona przy takiej aurze namaka itp czy swiadczy to o jakiejs mocnej nieszczelnosci dachowek jako pokrycia dachu.

Zalaczam zdjecia tego co dzis zastalem na budowie.

[ATTACH=CONFIG]344347[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]344348[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]344349[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]344350[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]344351[/ATTACH]

A trzeba było dodatkowo zastosować obicie z płyt osb w celu zwiększenia sztywności trwałości dachu, zminimalizowania strat ciepła itd.

Czy aby wiesz o czym piszesz?:confused:

"ANATOM" to normalne zjawisko i pokazuje, że dosuwanie izolacji cieplnej do folii wstępnego krycia nie jest dobrym rozwiązaniem. Pozdrawiam.

to mnie pocieszyles ta informacja :)

chcialem jeszcze dopytac o to ukladanie waty, jaka odlegloc zrobic od tej membrany wstepnej?

to mnie pocieszyles ta informacja :)

chcialem jeszcze dopytac o to ukladanie waty, jaka odlegloc zrobic od tej membrany wstepnej?

Aż tak nie panikuj , teraz masz zupełnie inna sytuacje , nieogrzewany i nieocieplony dach plus duża wilgotność w pomieszczeniu z tzw. wilgoci technologicznej.

Para wodna w powietrzu styka się ta zimna membrana i jak w jakimś punkcie dochodzi do tzw. punktu rosy to się wykrapla, nie jest to na całej powierzchni tylko w specyficznych obszarach w których w membranie "zaakumulowało się więcej zimna " a powietrze stykające jest kapeczkę cieplejsze i ma dużą wilgotność.

Jak już będzie ocieplał najlepiej zrobić to w miesiącach ciepłych po usunięciu wilgoci technologicznej. Jak już ocieplisz ta wełną i okryjesz paroizolacją od środka to taka sytuacja jak obecnie nie będzie możliwa bo nie będzie tam tyle pary wodnej, a dodatkowo będzie tam szczelina wentylacyjna.

Ja jestem zwolennikiem ocieplania styropianem a nie wełną, ale to już szczegół...