ANATOM 24.01.2016 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2016 Witam serdecznie. Obecnie dom mam w stanie surowym zamknietym. Dzisiaj pojechalem na budowe zobaczyc ja sie ma dach po ostatnich obfitych opadach sniegu i deszczy, obecnie mamy mocna odwilz. Zauwazylem, ze membrana wstepnego krycia jest w duzej czesci mokra, co prawda nic z niej nie kapie bo nie ma zadnych miejsc mokrych na podlodze ale zaniepokoil mnie ten fakt i nie wiem czy to ttak ma byc, ze ona przy takiej aurze namaka itp czy swiadczy to o jakiejs mocnej nieszczelnosci dachowek jako pokrycia dachu. Zalaczam zdjecia tego co dzis zastalem na budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sar.Adamus 24.01.2016 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2016 Witam serdecznie. Obecnie dom mam w stanie surowym zamknietym. Dzisiaj pojechalem na budowe zobaczyc ja sie ma dach po ostatnich obfitych opadach sniegu i deszczy, obecnie mamy mocna odwilz. Zauwazylem, ze membrana wstepnego krycia jest w duzej czesci mokra, co prawda nic z niej nie kapie bo nie ma zadnych miejsc mokrych na podlodze ale zaniepokoil mnie ten fakt i nie wiem czy to ttak ma byc, ze ona przy takiej aurze namaka itp czy swiadczy to o jakiejs mocnej nieszczelnosci dachowek jako pokrycia dachu. Zalaczam zdjecia tego co dzis zastalem na budowie. [ATTACH=CONFIG]344347[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]344348[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]344349[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]344350[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]344351[/ATTACH] A trzeba było dodatkowo zastosować obicie z płyt osb w celu zwiększenia sztywności trwałości dachu, zminimalizowania strat ciepła itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 24.01.2016 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2016 ^^ pierdu pierdu..... A co do mokrej membrany to para wodna się skrapla na jej powierzchni.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANATOM 24.01.2016 20:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2016 sztywnosc dachu jest dobra wiec nie ma potrzeby nabijania osb itd. Wracajac do tematu taki stan membrany i to ze tak sie skroplila para i tak to wyglada jest normalnym objawem dachu z dachowka cementowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 24.01.2016 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2016 ... zminimalizowania strat ciepła itd. Czy aby wiesz o czym piszesz? "ANATOM" to normalne zjawisko i pokazuje, że dosuwanie izolacji cieplnej do folii wstępnego krycia nie jest dobrym rozwiązaniem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANATOM 25.01.2016 14:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 Czy aby wiesz o czym piszesz? "ANATOM" to normalne zjawisko i pokazuje, że dosuwanie izolacji cieplnej do folii wstępnego krycia nie jest dobrym rozwiązaniem. Pozdrawiam. to mnie pocieszyles ta informacja chcialem jeszcze dopytac o to ukladanie waty, jaka odlegloc zrobic od tej membrany wstepnej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pauul 25.01.2016 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 chcialem jeszcze dopytac o to ukladanie waty, jaka odlegloc zrobic od tej membrany wstepnej? Minimum wynosi 2cm, 3-4cm będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 26.01.2016 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2016 to mnie pocieszyles ta informacja chcialem jeszcze dopytac o to ukladanie waty, jaka odlegloc zrobic od tej membrany wstepnej? Aż tak nie panikuj , teraz masz zupełnie inna sytuacje , nieogrzewany i nieocieplony dach plus duża wilgotność w pomieszczeniu z tzw. wilgoci technologicznej. Para wodna w powietrzu styka się ta zimna membrana i jak w jakimś punkcie dochodzi do tzw. punktu rosy to się wykrapla, nie jest to na całej powierzchni tylko w specyficznych obszarach w których w membranie "zaakumulowało się więcej zimna " a powietrze stykające jest kapeczkę cieplejsze i ma dużą wilgotność. Jak już będzie ocieplał najlepiej zrobić to w miesiącach ciepłych po usunięciu wilgoci technologicznej. Jak już ocieplisz ta wełną i okryjesz paroizolacją od środka to taka sytuacja jak obecnie nie będzie możliwa bo nie będzie tam tyle pary wodnej, a dodatkowo będzie tam szczelina wentylacyjna. Ja jestem zwolennikiem ocieplania styropianem a nie wełną, ale to już szczegół... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts