Gość M@riusz_Radom 17.07.2004 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2004 Na początku : Witajcie ! To mój pierwszy, mam nadzieję, iż nie ostatni post na tym forum Przymierzam się do budowy niedużego (max 120m) przytulnego i prostego konstrukcyjnie domku.Zapomniałbym, ma być TANI w budowie, co jak co, ale fundusze to mam ograniczone (max 100k na zamkniecie budowy pod klucz).Dom ma stanąć na działce o powierzchni 800m, ten etap mam już za sobą, działkę już kupiliśmy. Po długich poszukiwaniach nasz wybór padł na projekt OLA 2 pracowni Horyzont, link do opisu http://tinyurl.com/5ytbz Jedyne co chclibyśmy zmienić to : zlikwidować balkon po lewej stronie a co za tym idzie wstawić zwykłe okna do 2 mniejszych sypialni oraz zabudować w jakiś sposób pomieszczenie nad garażem, może zrobić tam małe miejsce na moje duuze akwarium?? Na razie planuje wstawić tam akwarium i dwa wygodne fotele, tak, zeby sie relaksować po dniu ciężkiej pracy Czy ktoś z Was zbudował już domek w oparciu o ten projekt i mógłby nam powiedzieć na co uważać, co można poprawić, zmienić.. No i jak to budować?? W projekcie dom zbudowany ma być z Ytonga a ja raczej nastawiałbym się na coś TAŃSZEGO tylko co ?? No i dach nie z dachówek tylko blachy szwedzkiej.. Mówią, że wyjdzie taniej.. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Józia S. 17.07.2004 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2004 Projekt niczego sobie, ale koszt budowy napewno przekroczy twoje oczekiwania o jakieś 100% (sięgnie 200k, i żeby tylko). Czy likwidacja balkonu wiąże się z likwidacją wykusza? To napewno obniży koszty. Najtańszym materiałem budowlanym jest chyba suporex. Ja z niego budowałam - jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 17.07.2004 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2004 Hmm, czemu sądzisz, że zamknięcie budowy zakończy się taką kwotą? Może tak : Planujemy wykończyć tylko i wyłącznie parter, góra może poczekać kilka lat, nie śpieszy się nam..Wstępne ustalenia mam tylko ze znajomą brygadą murarzy, "zaśpiewali" sobie na początek 13k za zestawienie wszystkiego po dach Zapytam inaczej, kto z Was zbudował domek i wydatki zamknął kwotą 100-110k ? Moze podeslecie link do projektów które budowaliście ?Domek jednorodzinny z uzytkowym poddaszem + garaż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomas matla 18.07.2004 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2004 KUP SOBIE LEPIEJ MIESZKANKO W 'STARYM BUDOWNICTWIE' I ZRÓB Z NIEGO BOMBONIERKĘ ,STAN SUROWY OTWARTY PR. OLA II BĘDZIE CIĘ KOSZTOWAŁ 110,A GDZIE RESZTA? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 19.07.2004 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2004 Khm, ja tez chyba zyje w innym swiecie..Zauważ, że nie wszyscy budują się w okilicach Warszawy to i ceny mogą być inne.. Na chwile obecną (prowadzę rozmowy z budowlańcami) uważam, że dam radę zamknąć budowę kwotą 120k <- i to bez problemu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 19.07.2004 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2004 Mariusz Na dzień dobry wiatrołap, brakuje jednych drzwi w 1 jak będziesz przyjmował zimą dużo gości to będą musieli nachuchać w pomieszczeniach 2, 3, a nawet 4, ktoś zapomniał o drzwiach między 1 i 2. Wyjście z garażu na ogód, to dodatkowej wejście o wysokim zagrożeniu (o prywatności od ogrodu, z drzwiami do domu przez garaż i , jeżeli koszty to bym kill him. Jak z tarasu zrobisz daszek to wiele nie stracisz. To i tak pokoje dla dzieci, a przynajmniej wojny nie będzie i nie będą inaczej niż drzwiami do domu włazić , a dwoje drzwi balkonowych zamienisz na okna i nie ma zagrożenia, że ktoś ten tarasik spier..tego, a potem bedziesz się z zaciekami woził. Drzwi na taras od stołu w jadalni przerobiłbym na okienko i wepchnął we wnękę stó do końca. Umniejszysz koszty tarasu, a jak wytniesz drzwi w garażu, to zostaną 3, a nie 5 dostępów do domu bez znaczącego obniżenia jakościowego. W spiżarni dałbym drzwi troche bliżej ściany zewnętrznej domu. Można wtedy jeszcze wygospodarować przestrzeń przy kominie pod półki. To chyba tyle. PS. Jakbyś mógł to oceń http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=28909 dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 19.07.2004 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2004 Dzieki za cenne uwagi ! Odpowiednio, drzwi między 1 a 2 pewnie by się przydały, raczej na pewno powinny tam być i będą ! Co do drzwi garażowych, mają bć tylko jedne - te przez które wjeżdza samochód, z drugich zrezygnowaliśmy od razu. W salonie (3) zostawiamy wyjście tylko i wyłącznie na ogród, to na tył domu jest zbędne, planujemy wstawić tam jedynie okno.Będzie ładny widoczek na drzewka i tuje, no i zostaną tylko 3 wejścia do domu... Na piętrze rezygnujemy z małego tarasu, zrobimy tam mały daszek, coby się nie budynek tak gwałtownie "nie zaczynał" ) Na razie nie będziemy też robić dużej wylewki wokół domu, za pare lat planuję wyłożyć częśc terenu kostką brukową (tarasik + małe wcięcie w ogród, będzie mały plac do grillowania) Zastanawiamy się też, czy nie zmniejszyć kotłowni i pralni, w zamian zwiększymy troszkę łazienkę.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 19.07.2004 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2004 Z tą kotłownią i łazienką to wystarczy komin o 90 stop. obrócić i już z grzywki. U góry jest duża, a na dole to do obsługi bieżącej i gości (więcej chyba nie trzeba)Ja bym zostawił z tyłu, no chyba, że się nie da. Fajnie się siedzi w takiej wnęce z dosyniętym stołem. Co do tarasu to poczytaj o cudach z drewnianymi na formu, jast kilka wątków. Może to prawe okienko w 8 wyciąć. Na fasadzie byłoby symetrycznie do wejścia, a niewiele ciemniej w pomieszczeniu gospodarczym (koszty). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts