Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płyta fundamentowa a podmokły teren.

gonzol78

Recommended Posts

Witam.

Potrzebuję opinii, pomocy przy moim problemie. Mianowicie chciałbym postawić domek drewniany (długość 7m, szerokość 4m i wysokość 3m), szkieletowy na działce rekreacyjnej. Problem w tym, że działka znajduje się na podmokłym, grząskim terenie. 50-60cm pod ziemią można dokopać się do wody i tu pojawia się problem z usytuowaniem takiego domku. Zazwyczaj stawia się je na około 40 bloczkach, lecz z uwagi na usytuowanie terenu nie mogę skorzystać z tej opcji ponieważ domek po jakimś czasie osiądzie bezpośrednio na ziemi. Mam kilka pomysłów lecz nie wiem czy będą one właściwe. Oto one:

1. Zerwać darń, ustawić na ziemi płyty chodnikowe 50x50x6cm i na nich bloczki-najniższy koszt i praca

2. Zerwać darń, wysypać i ubić piach (grubość warstwy ok 10cm), ustawić na ziemi płyty chodnikowe 50x50x6cm i na nich bloczki-czy to wystarczy?Czy po usunięciu darni wyłożyć na spód folię? Z drugiej strony taka folia nie pozwoli wody deszczowej wsiąknąć w ziemię.

3. Zerwać darń, wysypać ręcznie suchy beton do stabilizacji w workach, ewentualnie B15 lub B20 (6-8cm). Myślę że potrzebowałbym około 3ton takiego betonu. Czy może być bez zbrojenia? Ta opcja jest najdroższa i pracochłonna i dodatkowo obciąży całą konstrukcję.

Nie mogę sobie pozwolić na wylanie fundamentu bezpośrednio z gruszki ponieważ teren działki jest około 50m od drogi dojazdowej.

Proszę o opinie i rady.

Pozdrawiam Krzysiek.

Obawiam się, że głębiej nic stabilnego nie ma. Działka jest na wyspie Puckiej a tam sam torf.
Wyspa Pucka? :) Tam wszyscy stawiali na fundamentach. Chyba nie jest tak źle z gruntem. Płyta fundamentowa załatwia sprawę, tylko, że tanie to nie będzie a i dojazd dla betoniarki to raczej konieczność. Chyba usypałbym półmetrowy placek z piachu, ubił to i na to bloczki, w miarę gęsto. Na bloczki folię w całości pod cały dom i na to szkielet. Powinno być ok.