Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wiata i jej koszty (w przyszłości przerobiona na garaż)

Havoxos

Recommended Posts

Witam, jestem przed planami postawienia wiaty o wymiarach 4x6 m. Planuję ją stawiać na lato więc mam czas na przemyślenie wszystkiego.

Interesują mnie też koszty takiej wiaty, w przyszłości chciałbym obudować ściany,ocieplić, zamontować bramę, aby przerobić to na garaż.

Póki co sama wiata, (4x6m) myślałem ją postawić na krokwiach drewnianych 12x12 a mianowicie 7 słupów, czyli na boczne i tylną ścianę przypadały by po 3 słupy. Dach jednospadowy oparty na krokwiach 6x12, myślałem co metr czyli wyszło by 7 sztuk. Słupy osadzone na kotwach zabetonowanych w ziemi. Dach z blachy trapezowej. Koszt blachy znam bo było by to około 400-500 zł. Chciałbym obliczyć całościowy koszt takiej wiaty przy robocie wiaty samemu. Nie znam dokładnie cen drewna. Doliczyć trzeba było by jeszcze kantówki które przypadną na krokwie dachowe, i na nie zostanie przykręcona blacha (po położeniu foli,a by nie skraplała się woda).

Jestem otwarty na propozycje, i jeśli ktoś zna dokładniejsze ceny.

Witam

Policz ile drzewa potrzebujesz, pomnóż razy cenę m3 drzewa i otrzymasz wynik. Dolicz "żelastwo" takie jak wkręty i kątowniki i poznasz cenę.

np. ta Twoja belka 12x12cm, długa załóżmy na 250cm, daje nam 0.12mx0.12mx2.5m = 0,036m3 drzewa, razy np. 800zł za m3 drzewa daje nam 28,8zl za sztukę.

Policz ile w sumie potrzebujesz m3 drzewa konstrukcyjnego, podzwoń po okolicznych tartakach i będzie wszystko jasne.

Albo jeszcze łatwiej podzwoń i popytaj o konkretne wymiary za metr bieżący.

Zrób sobię tabelkę w excelu i tyle.

Czyli np

wymiar długość ilość metrów bieżących cena metra koszt

np. 12x5 5m 7 (długość x ilość) np. 4,5 (cena razy metrów)

PS. Zamiast dachu blaszanego nie lepszy drewniany + jedna warstwa dość taniej papy termozgrzewalnej?