Konsultant Viessmann 03.10.2018 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2018 Jeżeli w budynku ma być tylko jeden grzejnik a reszta ogrzewanie podłogowe to można myśleć o rezygnacji z zaworu mieszającego. Oczywiście grzejnik w łazience należy dobrać do parametrów ogrzewania podłogowego. Czy musi być sprzęgło i dodatkowa pompa za sprzęgłem to zależy od oporów hydraulicznych zaplanowanej instalacji. Bez obliczeń (projektu) jest to tylko wróżenie z fusów. Polecam wykonać projekt, pomoże on uniknąć wielu błędów i późniejszych rozczarowań. A koszt poniesiony na projekt najprawdopodobniej się zwróci już przy zakupie osprzętu (instalacja dobierana na m2 lub m3 w większości przypadków jest mocno przewymiarowana) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Serwisbb 04.10.2018 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2018 Witam Dziękuję za odpowiedz Niestety wszystkie mądre głowy które były u mnie na wycenie nie potrafią zrozumieć a co dopiero zrobić projekt. Sam zakup kotła graniczył z cudem heh Przedstawiciele firmy Viessmann w UK ( przynajmniej w moim rejonie ) głównie zajmują się sprzedażą kotłów innych marek takich gigantów jak IDEAL , Worchester czy Baxi .... Odnośnie podłogówki którą mi proponowali to były to gotowe zestawy które ładnie tu nazywają "UNDERFLOOR HEATING PACK " i są to zestawy liczone na m2 . Niestety nie byli mi wstanie odpowiedzieć czy posiadają np mieszacz .Ale powtarzali w kółko że jest tam dobra niemiecka pompa i że będzie to działać Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 04.10.2018 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2018 (edytowane) Teoretycznie powinno to pójść bezpośrednio z kotła bez sprzęgła i mieszacza.Gdyby to był inny kocioł to bym powiedział że na 100%pójdzie.Akurat ten model nie ma mocnej pompy(maksymalna wydajność do 1000l/h i przy tym przepływie nie jest w stanie pokonać oporów instalacji 20kPa) Przydałyby się obliczenia.Zrób w miarę krótkie pętle do 80m.Rozdzielacz musi być z przepływomierzami(rotametrami)Zadbaj o odpowiednią średnicę rur do rozdzielacza.Najwyżej jak instalacja nie będzie działać poprawnie(=nie uzyskasz odpowiednich przepływów na rotametrach)to wtedy dołożysz sprzęgło hydrauliczne i dodatkową mocniejszą pompę za nim,to by była przeróbka w obrębie kotłowni.Sterowanie pogodowe(czujnik zewnętrzny)wg.krzywej grzewczej. Zero grzejnika,ewentualna drabinka w łazience elektryczna. Projekt OZC w istniejącym budynku(nie nowo budowanym) nie jest taki prosty bo nie wiemy jakich użyto materiałów do budowy a tym bardziej współczynników przewodzenia ciepła dla tych materiałów.Dopiero na podstawie OZC można zrobić projekt podłogówki (tu też są potrzebne m.in. dane dotyczące rodzaju pokrycia podłogi panel,płytki co by dobrać odpowiedni rozstaw rur w poszczególnych pomieszczeniach)Tak że to wszystko nie jest takie proste jakby mogło się wydawać. Edytowane 4 Października 2018 przez Kondensat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markop8002 04.10.2018 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2018 WitamProsze o pomoc, czym roznia sie oba zestawy: https://technika-grzewcza.eu/vaillan...uplikat-1.html https://technika-grzewcza.eu/vaillan...uplikat-1.html Jaka jest roznica miedzy kotlami, vc 256/5-5, a vc 256 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Serwisbb 05.10.2018 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2018 Witam ponownie Dziękuję za wszystkie rady które otrzymałem od forumowiczów. Były naprawdę bardzo pomocne Kolejne pytanie na temat pieców Znajomy posiada dom około 140m2 powierzchni użytkowej . Zastanawia się nad zmianą kotła i poleciłem mu piec marki Viessmann . Pytanie następujące . Posiada on w domu tylko grzejniki i nie planuje w najbliższym czasie ogrzewania podłogowego . Grzejniki ma dość spore ( według kalkulatora purmo są zdecydowanie większe niż proponowane do kotła pracującego przy temperaturze na wejściu/wyjściu 75/65/20) i myślę że mogły by spokojnie pracować przy temperaturach na zasilaniu / powrocie 55/45/20 z kotłem kondensacyjnym vitodens 200w wraz z vitotronikiem 200. . Pytanie brzmi czy dobrym pomysłem jest montować taki kocioł czy może przy takiej instalacji lepiej zastosować inny kocioł np z regulatorem pokojowym ? Mieszkam w Anglii i minimalna temperatura jaka była w przeciągu ostatnich kilku lat to -7 Pozdrawiam Lukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 05.10.2018 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2018 (edytowane) Instalacja z samymi grzejnikami nie jest "wymagająca" dlatego też obsłuży ją każdy kocioł.Ważną rzeczą na którą należy zwrócić uwagę to dostęp do serwisu.Gdyby kolega mieszkał w Polsce to bym mu polecił kocioł Termet Ecocondens GoldPrzy samych grzejnikach nie warto kupować "wypasionego" kotła ponieważ nie wykorzystasz jego automatyki a głównie ona robi cenę Edytowane 5 Października 2018 przez Kondensat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Serwisbb 07.10.2018 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2018 Instalacja z samymi grzejnikami nie jest "wymagająca" dlatego też obsłuży ją każdy kocioł.Ważną rzeczą na którą należy zwrócić uwagę to dostęp do serwisu. Gdyby kolega mieszkał w Polsce to bym mu polecił kocioł Termet Ecocondens Gold Przy samych grzejnikach nie warto kupować "wypasionego" kotła ponieważ nie wykorzystasz jego automatyki a głównie ona robi cenę Dziękuję za odpowiedź Mam tutaj dostępne kotły marki : baxi , worcester , ideal , biasi , viessmann , vaillant , ariston. Który kocioł z tych marek polecacie do ogrzewania samymi grzejnikami ? Pozdrawiam Lukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 08.10.2018 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2018 W Polsce firma Viessmann ma 24-godzinny program opieki technicznej.W przypadku, gdy konieczny okaże się przyjazd służb serwisowych, pracownicy naszej Infolinii organizują ich przyjazd w jak najkrótszym czasie. Więcej informacji o naszym serwisie znaleźć można TUTAJ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts