Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie/ogrzanie podłogi...nowej podłogi

mvmaniek

Recommended Posts

Wiem że temat był poruszany wielokrotnie jednak w zadnym nie znalazlem satysfakcjonujacej mnie odpowiedzi, dlatego proszę o pomoc, jeśli wiesz. Będę z góry bardzo wdzięczny.

PROBLEM: ZIMNA PODLOGA - obecnie kladąc termometr pokazuje mi ok 10-13 stopni. Brak piwnicy, parter. Byly budynek gosp, przerobiony na mieszkanie. Prawdopodobnie na gruncie. Wcześniej byly plytki, Wyrownalem posadzke i polozylem nowe plytki panelowe(wydane ok 3000 zl). Nie bylem swiadomy ze tak bedzie ciągnac od podlogi... Polak mądry po szkodzie ... Przegladajac rozne fora znalazlem kilka opcji. Bardzo was prosze o opinie na ich temat.

1. Najdroższa. Zbic wszystko, polozyc styropian i na nowo plytki lub panele. Lub ewentualnie ogrzewanie podlogowe...

2. W związku ze nie chce pozbywac sie tej nowej, ladnej podlogi pomyslalem ze na okres zimowy kladlbym XPS 5 cm a na to dywan lub wykladzine. Na wiosne/lato bym ściągał. Troche zachodu i koszt mniejszy niz w pierwszym przypadku.

3. Nie wiem co jeszcze. Doradzcie.

4. Nałożyć grube kapcie... oczywiście zarcik :)

Wiem że temat był poruszany wielokrotnie jednak w zadnym nie znalazlem satysfakcjonujacej mnie odpowiedzi, dlatego proszę o pomoc, jeśli wiesz. Będę z góry bardzo wdzięczny.

PROBLEM: ZIMNA PODLOGA - obecnie kladąc termometr pokazuje mi ok 10-13 stopni. Brak piwnicy, parter. Byly budynek gosp, przerobiony na mieszkanie. Prawdopodobnie na gruncie. Wcześniej byly plytki, Wyrownalem posadzke i polozylem nowe plytki panelowe(wydane ok 3000 zl). Nie bylem swiadomy ze tak bedzie ciągnac od podlogi... Polak mądry po szkodzie ... Przegladajac rozne fora znalazlem kilka opcji. Bardzo was prosze o opinie na ich temat.

1. Najdroższa. Zbic wszystko, polozyc styropian i na nowo plytki lub panele. Lub ewentualnie ogrzewanie podlogowe...

2. W związku ze nie chce pozbywac sie tej nowej, ladnej podlogi pomyslalem ze na okres zimowy kladlbym XPS 5 cm a na to dywan lub wykladzine. Na wiosne/lato bym ściągał. Troche zachodu i koszt mniejszy niz w pierwszym przypadku.

3. Nie wiem co jeszcze. Doradzcie.

4. Nałożyć grube kapcie... oczywiście zarcik :)

2 estetyka, pływająca podgłoga. nie widze tego i szczerze trudno mi to sobie wyobrazić.

Kosztowne trudno. Zbij wszystko zrób porządną izolację, podsypkę, połóż dobry styropian i zalej posadzkę.

Żeby coś doradzać trzeba wiedzieć co jest. Ty takiej wiedzy nie masz więc pozostaje ci zrobić odkrywkę gdzieś w rogu. Zdjąć/odkuć kolejne warstwy zbadać co masz.

Skoro to bud gospodarczy to obstawiam brak izolacji termicznej, i chyba brak było (wymaganych prawem) projektów i pozwoleń lub projektant olał sprawę. Zrobiłeś zmianę sposobu użytkowania budynku? - rzetelnie zrobione papiery pokazały by ten problem przed wydaniem kasy.

Żeby coś doradzać trzeba wiedzieć co jest. Ty takiej wiedzy nie masz więc pozostaje ci zrobić odkrywkę gdzieś w rogu. Zdjąć/odkuć kolejne warstwy zbadać co masz.

Skoro to bud gospodarczy to obstawiam brak izolacji termicznej, i chyba brak było (wymaganych prawem) projektów i pozwoleń lub projektant olał sprawę. Zrobiłeś zmianę sposobu użytkowania budynku? - rzetelnie zrobione papiery pokazały by ten problem przed wydaniem kasy.

Prawdą jest że nie wiem co tam jest. Najprawdopodobniej nie ma izolacji termicznej, dlatego pytam co uważacie na temat pkt 2, zwlaszcza ze byloby to robione tylko na zimę. Czas zrobienia na powierzchni ok 30m2 to pewnie ze 2-3h we 2 osoby.

Na swoje pytania odpowiedziałeś sobie w pierwszym poście. Wyczerpująco.

Pomysł z czasowym (zimowym) XPS dyskusyjny, musiałbyś zaryzykować. Nie widzę na tym dywanu, prawdopodobnie będzie za miękkie w codziennym użytkowaniu. Może z jakąś grubą wykładziną, jak do samochodów? Taką w wypukłe kółka?

Zdałyby na tym egzamin prawddopodobnie panele. Ale co pół roku demontaż i montaż???

Wiem

Kamień jest zawsze zimny. Latem aby się ochłodzić siadamy na kamieniu, co w sumie jest niezdrowe, dlatego mądry wybiera kłodę drewna i na niej siada. Również zimą drewno jest cieplejsze od kamienia. To wie chyba każdy...

Bez usuwania włożonych 3000zł nie zrobisz nic... Wystarczyło wykonać elektryczne ogrzewanie podłogowe przed układaniem płytek panelowych.