mvmaniek 24.01.2016 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2016 Wiem że temat był poruszany wielokrotnie jednak w zadnym nie znalazlem satysfakcjonujacej mnie odpowiedzi, dlatego proszę o pomoc, jeśli wiesz. Będę z góry bardzo wdzięczny. PROBLEM: ZIMNA PODLOGA - obecnie kladąc termometr pokazuje mi ok 10-13 stopni. Brak piwnicy, parter. Byly budynek gosp, przerobiony na mieszkanie. Prawdopodobnie na gruncie. Wcześniej byly plytki, Wyrownalem posadzke i polozylem nowe plytki panelowe(wydane ok 3000 zl). Nie bylem swiadomy ze tak bedzie ciągnac od podlogi... Polak mądry po szkodzie ... Przegladajac rozne fora znalazlem kilka opcji. Bardzo was prosze o opinie na ich temat. 1. Najdroższa. Zbic wszystko, polozyc styropian i na nowo plytki lub panele. Lub ewentualnie ogrzewanie podlogowe... 2. W związku ze nie chce pozbywac sie tej nowej, ladnej podlogi pomyslalem ze na okres zimowy kladlbym XPS 5 cm a na to dywan lub wykladzine. Na wiosne/lato bym ściągał. Troche zachodu i koszt mniejszy niz w pierwszym przypadku. 3. Nie wiem co jeszcze. Doradzcie. 4. Nałożyć grube kapcie... oczywiście zarcik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sar.Adamus 24.01.2016 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2016 Wiem że temat był poruszany wielokrotnie jednak w zadnym nie znalazlem satysfakcjonujacej mnie odpowiedzi, dlatego proszę o pomoc, jeśli wiesz. Będę z góry bardzo wdzięczny. PROBLEM: ZIMNA PODLOGA - obecnie kladąc termometr pokazuje mi ok 10-13 stopni. Brak piwnicy, parter. Byly budynek gosp, przerobiony na mieszkanie. Prawdopodobnie na gruncie. Wcześniej byly plytki, Wyrownalem posadzke i polozylem nowe plytki panelowe(wydane ok 3000 zl). Nie bylem swiadomy ze tak bedzie ciągnac od podlogi... Polak mądry po szkodzie ... Przegladajac rozne fora znalazlem kilka opcji. Bardzo was prosze o opinie na ich temat. 1. Najdroższa. Zbic wszystko, polozyc styropian i na nowo plytki lub panele. Lub ewentualnie ogrzewanie podlogowe... 2. W związku ze nie chce pozbywac sie tej nowej, ladnej podlogi pomyslalem ze na okres zimowy kladlbym XPS 5 cm a na to dywan lub wykladzine. Na wiosne/lato bym ściągał. Troche zachodu i koszt mniejszy niz w pierwszym przypadku. 3. Nie wiem co jeszcze. Doradzcie. 4. Nałożyć grube kapcie... oczywiście zarcik 2 estetyka, pływająca podgłoga. nie widze tego i szczerze trudno mi to sobie wyobrazić. Kosztowne trudno. Zbij wszystko zrób porządną izolację, podsypkę, połóż dobry styropian i zalej posadzkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 24.01.2016 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2016 Żeby coś doradzać trzeba wiedzieć co jest. Ty takiej wiedzy nie masz więc pozostaje ci zrobić odkrywkę gdzieś w rogu. Zdjąć/odkuć kolejne warstwy zbadać co masz. Skoro to bud gospodarczy to obstawiam brak izolacji termicznej, i chyba brak było (wymaganych prawem) projektów i pozwoleń lub projektant olał sprawę. Zrobiłeś zmianę sposobu użytkowania budynku? - rzetelnie zrobione papiery pokazały by ten problem przed wydaniem kasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mvmaniek 25.01.2016 13:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 Żeby coś doradzać trzeba wiedzieć co jest. Ty takiej wiedzy nie masz więc pozostaje ci zrobić odkrywkę gdzieś w rogu. Zdjąć/odkuć kolejne warstwy zbadać co masz. Skoro to bud gospodarczy to obstawiam brak izolacji termicznej, i chyba brak było (wymaganych prawem) projektów i pozwoleń lub projektant olał sprawę. Zrobiłeś zmianę sposobu użytkowania budynku? - rzetelnie zrobione papiery pokazały by ten problem przed wydaniem kasy. Prawdą jest że nie wiem co tam jest. Najprawdopodobniej nie ma izolacji termicznej, dlatego pytam co uważacie na temat pkt 2, zwlaszcza ze byloby to robione tylko na zimę. Czas zrobienia na powierzchni ok 30m2 to pewnie ze 2-3h we 2 osoby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 25.01.2016 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 Na swoje pytania odpowiedziałeś sobie w pierwszym poście. Wyczerpująco.Pomysł z czasowym (zimowym) XPS dyskusyjny, musiałbyś zaryzykować. Nie widzę na tym dywanu, prawdopodobnie będzie za miękkie w codziennym użytkowaniu. Może z jakąś grubą wykładziną, jak do samochodów? Taką w wypukłe kółka?Zdałyby na tym egzamin prawddopodobnie panele. Ale co pół roku demontaż i montaż??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 26.01.2016 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2016 Ja bym założył ciepłe kapcie a jak będzie cieplej wziął się do generalnego remonty. A teraz się do tego przygotował, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 26.01.2016 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2016 Ja bym założył ciepłe kapcie a jak będzie cieplej wziął się do generalnego remonty. A teraz się do tego przygotował, Przyłączam się do powyższego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 27.01.2016 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2016 Wiem Kamień jest zawsze zimny. Latem aby się ochłodzić siadamy na kamieniu, co w sumie jest niezdrowe, dlatego mądry wybiera kłodę drewna i na niej siada. Również zimą drewno jest cieplejsze od kamienia. To wie chyba każdy... Bez usuwania włożonych 3000zł nie zrobisz nic... Wystarczyło wykonać elektryczne ogrzewanie podłogowe przed układaniem płytek panelowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts