Rembrandt 25.01.2016 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 Witajcie,W moim domu planuję rozwiązać ogrzewanie w sposób następujący:Pompa ciepła z zasobnikiem na w.u + kominek. Proszę o informacje czy ktoś ma taki zestaw i coś może o nim powiedzieć. Planuje w piwnicy mieć grzejniki normalne, bo w piwnicy chciałbym mieć pokój imprezowy czy coś w tym stylu więc też nie zawsze tam będzie grzane, grzejniki powinny wystarczyć(zdaję sobie sprawę, że z racji pompy ciepła będą pracować w niższej temp niż z pieca na gaz na przykład) parter planuję cały w płytkach i podłogówce, ewentualnie w salonie trochę paneli na podłodze. Góra to raczej podłogówka z tym, że pasowałoby panele(podobno są takie do podłogówki) w łazienkach płytki i grzejniki na ręczniki.Do tego jakieś sterowniki żeby utrzymywana była temp powiedzmy w nocy 18 stopni a w dzień 20-22.Czy to dobre rozwiązanie? Co się z tym wiąże - robił ktoś porównanie przy budowie nowego domu ile więcej wychodzi pompa ciepła zamiast pieca na ekogroszek na przykład?Gdzieś czytałem, że komuś wyszło tylko 15 tyś więcej niż z piecem - to możliwe? Oprócz tego różnie piszą co do sprawności pompy ciepła przy dużych mrozach bo kominek chcę jakby były duże mrozy faktycznie albo weekendowo ale żeby nie było tak, że jest -10 i muszę palić w kominku...? ps. kominek z płaszczem wodnym czy nie? Z góry dzięki za wszelkie sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 25.01.2016 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 Wszędzie podłogówka plus drabinki w łazienkach, wszystko na jednym obiegu a ewentualnie piwnice można rozdzielić pod oddzielny sterownik ...Kominek zwykły bez płaszcza ...Cała kompletna kotłownia z PC i zasobnikiem CWU w przeciętnym dość przyzwoicie ocieplonym domku to koszt ok 30-34 tys do tego oczywiście podłogówka ...Nie komplikować instalacji bo to tylko podnosi koszty inwestycyjne a nic nie daje w zamian ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 25.01.2016 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 Witajcie, Co się z tym wiąże - robił ktoś porównanie przy budowie nowego domu ile więcej wychodzi pompa ciepła zamiast pieca na ekogroszek na przykład? Gdzieś czytałem, że komuś wyszło tylko 15 tyś więcej niż z piecem - to możliwe? Znajomy robił i jak liczyliśmy to faktycznie jemu sama instalacja PC wyszła około 15 - 20 tyś złotych drożej, rozbieżność zależna by była od instalacji jaka potrzebna byłaby do ekogroszku, rodzaju kotła itp... jednak on ma też panele i w lecie wodę dogrzewa słońcem, jako, że nie można dopuszczać do nadmiernego wychłodzenia gruntu, ponieważ wówczas spada sprawność. Dlatego też w zimie korzysta z PC w lecie z paneli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rembrandt 25.01.2016 07:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 Nie komplikować instalacji bo to tylko podnosi koszty inwestycyjne a nic nie daje w zamian ... Masz na myśli ,żeby nie dawać osobnego sterownika na parter i górę? Bo myślałem żeby to podzielić na 2 sekcje i wtedy obniżać temp jak nie jest potrzebna. jako, że nie można dopuszczać do nadmiernego wychłodzenia gruntu, ponieważ wówczas spada sprawność. Jak nie dopuszczać? A może z racji, że planuje piwnicę mogę zrobić odwierty do pompy które by zaczynały się na poziomie piwnicy? Zawsze to chyba cieplejszy grunty niż od poziomu parteru...? Poza tym jak jest z panelami na podłodze i podłogówką? Podobno są do tego specjalne przystosowane panele ale czy na pewno się to sprawdza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rembrandt 27.01.2016 07:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2016 Podbijam - jeśli ktoś ma taką wiedzę proszę o sugestie w temacie pzodrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paulinica 31.01.2016 23:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 Mieszkam w domu od 8 lat, mamy tu pompę ciepła, podłogówka na parterze, na piętrze grzejniki. Do tego rozprowadzenie ciepła kominkowego do pokoi na piętrze. Dom należy do mojej mamy. Ja sama teraz planuję budowę i już wiem, żeby wszędzie robić podłogówkę. Pompa z dwoma obiegami na grzanie domu jest na pewno droższa od takiej z jednym, a nie widzę potrzeby montowania dwuobiegowej, jeśli wszędzie jest taki sam ogrzewania i wszędzie ma być taka sama temperatura. Tu u mojej mamy są dwa obiegi, bo jednak inna temperatura idzie w podłogę, a inna w grzejniki.Jak temperatura na zewnątrz spada poniżej -15, to czuje się w domu, że nie jest zbyt ciepło. Wtedy dogrzewamy dom kominkiem. Ja u siebie planuję też wentylację mechaniczną, także to też na pewno sporo zmieni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rembrandt 01.02.2016 11:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 Mieszkam w domu od 8 lat, mamy tu pompę ciepła, podłogówka na parterze, na piętrze grzejniki. Do tego rozprowadzenie ciepła kominkowego do pokoi na piętrze. Dom należy do mojej mamy. Ja sama teraz planuję budowę i już wiem, żeby wszędzie robić podłogówkę. Pompa z dwoma obiegami na grzanie domu jest na pewno droższa od takiej z jednym, a nie widzę potrzeby montowania dwuobiegowej, jeśli wszędzie jest taki sam ogrzewania i wszędzie ma być taka sama temperatura. Tu u mojej mamy są dwa obiegi, bo jednak inna temperatura idzie w podłogę, a inna w grzejniki. Jak temperatura na zewnątrz spada poniżej -15, to czuje się w domu, że nie jest zbyt ciepło. Wtedy dogrzewamy dom kominkiem. Ja u siebie planuję też wentylację mechaniczną, także to też na pewno sporo zmieni. Dziekuję za rzeczową i przydatną odpowiedź ! Mile widziane są dalsze sugestie do tego co napisałem wyżej:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts