Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ogrzewanie Riwiery 3

anield

Recommended Posts

Witam, czy nie orientuje się ktoś jakie będą koszty ogrzewania Riwiery 3

dom: 100% podłogówka, kominek z płaszczem wodnym wentylacja mechaniczna z rekuperacja , pustak ceramiczny 30 (lub 38), wełna 15 lub 20

oto dane domu

Dane techniczne:

Kubatura: 1277,99 m3

Powierzchnia zabudowy: 168,43 m2 (z podcieniami: 188,29 m2)

Powierzchnia całkowita: 318,26 m2

Powierzchnia netto: 220,74 m2 + garaż 32,73 m2

Powierzchnia użytkowa:

214,39 m2 wg PN-70/B-02365

220,74 m2 + garaż wg PN-ISO 9836:1997

Powierzchnia dachu: 230,56 m2

Nachylenie dachu: 30 stopni

Wysokość budynku: 9,13 m (9,53 m z podmurówką)

Szerokość budynku: 16,70 m

Długość budynku: 11,20 m

Min szerokość działki: 23,30 m

Min długość działki: 19,20 m

Wysokość pomieszczeń: 2,7 i 2,5 m

Materiały:

Fundamenty - betonowe ławy i ściany fundamentowe z bloczków betonowych

Ściany zewnętrzne - ściany murowane - pustaki porotherm 30(lub38) + wełna mineralna + tynk cienkowarstwowy

Strop - Teriva

Elewacje - tynk cienkowarstwowy na styropianie

Pokrycie dachu - dachówka ceramiczna

Charakterystyka Energetyczna

Dla domu standardowego z wentylacją grawitacyjną:

Ep - 92,3 kWh/(m2)

Ek - 82,4 kWh/(m2 rok)

EUco - 65,83 kWh/(m2 rok)

Dla budynku z wentylacją mechaniczną i rekuperacją:

Ep - 75,72 kWh/(m2)

EUco - 33,97 kWh/(m2 rok)

Mając tylko tyle danych, to raczej nikt się nie orientuje.

Chcesz grzać ten dom wyłącznie kominkiem? Raczej musisz mieć do tego jeszcze inne źródło ogrzewania.

Czym chcesz palić w tym kominku(brykiet, jeśli drewno to jakie?), jaka temp w domu?

Jeszcze nie wiesz ile wełny na ścianę (i dlaczego wełna?), nie wiadomo ile w dachu, ile izolacji i jakiej pod parterem.

Jakie okna (U?) zamontujesz?

Itd, itp, wiele jeszcze pytań należy zadać i wiele odpowiedzi uzyskać. Obliczenie kosztów grzania to nie espresso z mlekiem, potrzeba czasu.

A tutaj nawet wolny czas nie pomoże, brak danych.

Chyba że zrobisz wszystko dokładnie jak w projekcie-to wynik masz podany.

Najlepiej zleć wykonanie OZC, będziesz wiedział za ile i jak ogrzewać.

Albo pobaw się sam z orientacyjnymi szacunkami na "cieplowlasciwe".

Pozdrawiam.

Mając tylko tyle danych, to raczej nikt się nie orientuje.

Chcesz grzać ten dom wyłącznie kominkiem? Raczej musisz mieć do tego jeszcze inne źródło ogrzewania.

Czym chcesz palić w tym kominku(brykiet, jeśli drewno to jakie?), jaka temp w domu?

Jeszcze nie wiesz ile wełny na ścianę (i dlaczego wełna?), nie wiadomo ile w dachu, ile izolacji i jakiej pod parterem.

Jakie okna (U?) zamontujesz?

Itd, itp, wiele jeszcze pytań należy zadać i wiele odpowiedzi uzyskać. Obliczenie kosztów grzania to nie espresso z mlekiem, potrzeba czasu.

A tutaj nawet wolny czas nie pomoże, brak danych.

Chyba że zrobisz wszystko dokładnie jak w projekcie-to wynik masz podany.

Najlepiej zleć wykonanie OZC, będziesz wiedział za ile i jak ogrzewać.

Albo pobaw się sam z orientacyjnymi szacunkami na "cieplowlasciwe".

Pozdrawiam.

Dane jakie firma mgprojekt raczej mnie nie interesują, bo nie wiadomo ile w tym prawdy, to raz a dwa chce zmienić cegłę porotherm z 25cm na 30cm(0,60 lambda) lub 38cm (0,35lambda) chciałem dac 15cm wełny przy 30cm wyszło by około 0,20 lambda ściany już z tynkiem a przy 38 okolo 0,18 "nie wiem czy dobrze liczę"

dlaczego wełna? budowlańcy z którymi rozmawiałem,twierdzą ze wełna najlepsza, jestem laikiem w tej branży wiec nie mam nic do dodania ani podważania ich tez.

Kominek z płaszczem wodnym to na 100%(kominek hybrydowy - na pelety)20-22 stopni, mam blisko gaz wiec wypadało by go podłączyć,w przyszłości chciałem pompe ciepła z fotowoltaikami, jeżeli chodzi o dach, także wełna 30 cm jeszcze dokładnie nie wiem, fundament na pewno płyty XPS 10cm x 2 na przeplatankę.

Na dzień dzisiejszy nie wiem jak i co dokładnie, podoba mi się dom Riwiera 3. Jeżeli dom, dobrze ocieplony będzie na rok palił 5-6 tys to zmienię projekt na mniejszy, na razie szukam odpowiedzi czy dom taki jak Riwiera 3 może palić do 3tys na rok a jeżeli tak to jak to zrobić:) za rozsądna cenę

Trochę "machlaczysz jak w GS-ie nawozami".

Chcesz kominek na pellet, do tego gaz, fotowoltanikę a na koniec pompę ciepła:o dołożyc. Brakuje tylko ekogroszku!

Jeśli bierzesz pod uwagę pompę ciepła P-W, to zapomnij o fotowoltanice czy gazie. Obiad ugotujesz na indukcji.

Ogrzewanie takiego domu w 3tys PLN spokojnie realne. Jak dopilnujesz staranności wykonania rozumnej izolacji.

O kominku na pellet w takiej sytuacji zapomnij. Jak lubisz ogień w domu zbuduj tradycyjny kominek, taniej i wystarczy.

Mieszkamy w domu 147m2 p.u., a w zasadzie 172m2, koszt CO+CWU mieści się w 2500 PLN rocznie. Ogrzewane gazem.

Pompą ciepła byłoby taniej. Zrób porządną izolację+ PC powietrze-woda i nie cuduj.

Edit

A ta wełna to w jakiej sprawie najlepsza? Czyżby chodziło o legendarne "oddychanie ścian", wymyślone przez fachoffcuffff? Styro mniej kłopotliwy na ścianie, wilgoć mu nie szkodzi za bardzo.

Edytowane przez noc

Rozumiem, czyli normalny kominek z płaszczem wodnym,pompa ciepła woda - powietrze dobra izolacja i wentylacja z rekuperacja?

Mi się wydawało, ze to pompy ciepła gruntowe z odwiertami są najlepsze, jeżeli chodzi o ciepło w domu oraz niezawodność, tylko podobno rachunki za prąd bardzo wysokie, i dlatego chciałem to połączyć z fotowoltanikami, gaz miałbyć tylko na początek, bo jednak inwestycja w pompe to około 60tys + fotowoltaniki kolejne 60tys wiec potrzebuje około 2 lat,jeżeli bym już podłączył pompe i foto to automatycznie rezygnuje z gazu, tylko tez zaskoczyła mnie opinia ludzi z Viessman ponieważ chciałem usłyszeć jaką mają ofertę,to Panowie zaznaczyli ze jak obok jest gaz to tylko podłączać, ze pompy ciepła gruntowe najlepiej montować tam gdzie tego gazu nie ma w pobliżu lub koszty podłączenia są drogie :) tego samego zdania jest mój architekt, twierdzi ze jeżeli nie ma na "coś" dotacji, to się nie opłaca, bo taki system zwraca się po 15 latach (i nie wiadomo czy tyle dożyje)

Jeżeli chodzi o wełnę to tak zgadza się, charakteryzują się wysokim stopniem przepuszczania pary wodnej, styropian pod względem wysokich temperatur dodatnich się kurczy, zmniejsza objętość, mój znajomy rozbierał budynek, i z 15 cm styropianu zostało 10 cm, słońce ,wysoka temperatura robią swoje dlatego chciałbym tego uniknąć :)

Jeżeli chodzi o porządną izolacje tzn jaka?jakie okna bo jest tu ich około 20 sztuk? i czy może od razu do okien zastosować tzw. "Ciepły Montaż"?

Ostatnio tez dowiedziałem się, ze grzanie prądem jest jeszcze tańsze jak gaz, co było dla mnie szokiem!

Zobacz jaką mi zaproponowali instalacje

1) > 30 cm izolacji od gruntu

2) wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepłą

3) ogrzewanie podłogowe kable , maty lub grzejniki elektryczne

4) klimatyzacja/ogrzewanie kanałową pompą ciepłą (inwertorowa)

5) zasobnik ciepłej wody z pompą ciepła.

Małe koszty inwestycyjne, opłaty roczne koło 2000zł i największy komfort.

Szczerze to zgłupiałem :confused:

Edytowane przez anield

• 3 weeks później...

Jeśli ogrzewanie głównie kominkiem to polecamy nasze rozwiązanie:

Kominki hybrydowe nampellet i drewno.

Kominki mają zbiornik nampellet wystarczający nawet na 30 dni.

Automatyczne rozpalanie drewna i pelletu, sterowanie przez internet, czysta szyba i system automatycznego czyszczenia paleniska.

Polecam:

http://www.iwonapellets.pl