sony87 25.01.2016 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 witam,planuję budowę domu, chciałbym zrobić wszędzie podłogówkę (parter +poddasze), ewentualnie drabinki w łazienkach do suszenia ręczników (jeszcze nie jestem pewien czy to ma sens)Docelowo chciałbym ogrzewać dom gazem kotłem kondensacyjnym, ale w razie "W" chce mieć możliwość podłączenia pieca na paliwo stała - mam ogrom darmowego drzewa i nieco obawiam się kosztów gazu więc nie chcę na etapie budowy rezygnować z komina do pieca na paliwa stałe.Do rzeczy:Planowałem postawić komin systemowy z pustaka z przewodem spalinowym fi 200 (ceramiak) z podwójną wentylacją (dwa kanały po140x125. Wtedy te kanały wentylacyjne mają rozmiar 140x125. Do jednego włożyłbym rurę z kwasówkki fi 80 żeby móc podłączyć kocioł kondensacyjny.1. w takim razie czy drugi kanał wentylacyjny 125x140 =175cm2 nie jest za mały do wentylacji kotłowni ? wyczytałem gdzieś że ma być 200cm2, prawda to?2. czy powinno się używać do kondensatów rur podwójnych czy może być tak jak napisałem rura z kwasówki w sztychcie ? czy do tego kanały wentylacyjnego lpiej włożyć rurę 80/125 podwójną3 zamiast pustaka spalinowo-powietrznego mógłbym zastosować pojedyńczy pustak spalinowy + oddzielny podwójny pustak wentylacyjny, wtedy kanały mają nieco większy przekrój 170x120, wtedy mamy już ponad 200cm2 dla wentylacji kotłowni, ale jakby trzeba było rurę podwójną to się chyba nie zmieści ? może jakieś inne rozwiązanie zaproponujecie ?wiadomo, najlepiej by było postawić komin spalinowo-powietrzny dla paliw stałych plus oddzielny dla kondensatu ale wiadomo, chodzi o koszty.podając wymiary bazowałem na kominach Cj blok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
genezyp 25.01.2016 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 U mnie wystarczył komin wentylacyjny ceramiczny fi150 do którego wsadzona jest rura z kwasówki fi60. Do tego trzeba kupić zestaw do szachtu kominowego. Wychodzi duzo taniej niż podwójna rura z kwasówki (tej trzeba tylko kawałek od kotła do komina). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts