Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł kondensacyjny - komin+wentylacja, jak to ugryźć

sony87

Recommended Posts

witam,

planuję budowę domu, chciałbym zrobić wszędzie podłogówkę (parter +poddasze), ewentualnie drabinki w łazienkach do suszenia ręczników (jeszcze nie jestem pewien czy to ma sens)

Docelowo chciałbym ogrzewać dom gazem kotłem kondensacyjnym, ale w razie "W" chce mieć możliwość podłączenia pieca na paliwo stała - mam ogrom darmowego drzewa i nieco obawiam się kosztów gazu więc nie chcę na etapie budowy rezygnować z komina do pieca na paliwa stałe.

Do rzeczy:

Planowałem postawić komin systemowy z pustaka z przewodem spalinowym fi 200 (ceramiak) z podwójną wentylacją (dwa kanały po140x125. Wtedy te kanały wentylacyjne mają rozmiar 140x125. Do jednego włożyłbym rurę z kwasówkki fi 80 żeby móc podłączyć kocioł kondensacyjny.

1. w takim razie czy drugi kanał wentylacyjny 125x140 =175cm2 nie jest za mały do wentylacji kotłowni ? wyczytałem gdzieś że ma być 200cm2, prawda to?

2. czy powinno się używać do kondensatów rur podwójnych czy może być tak jak napisałem rura z kwasówki w sztychcie ? czy do tego kanały wentylacyjnego lpiej włożyć rurę 80/125 podwójną

3 zamiast pustaka spalinowo-powietrznego mógłbym zastosować pojedyńczy pustak spalinowy + oddzielny podwójny pustak wentylacyjny, wtedy kanały mają nieco większy przekrój 170x120, wtedy mamy już ponad 200cm2 dla wentylacji kotłowni, ale jakby trzeba było rurę podwójną to się chyba nie zmieści ?

może jakieś inne rozwiązanie zaproponujecie ?

wiadomo, najlepiej by było postawić komin spalinowo-powietrzny dla paliw stałych plus oddzielny dla kondensatu ale wiadomo, chodzi o koszty.

podając wymiary bazowałem na kominach Cj blok