Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomoc w dobraniu materiału - docieplenie zewnetrzne

Recommended Posts

Witam,

Poszukuję materiału pod styropian , a mianowicie termoorganika galaxy 033 grafit lub swisspor 033. Czy jestescie wstanie wymienic jakie konkretnie mają byc kleje, siatki itp. Chodzi o to, aby to wszystko do siebie pasowało.

ps. termoorganika czy swisspor ?

ps2. zbierałem kilka wycen i wychodziło zawsze 120-130zł/m2 ALE materiał wg mnie pozostawiał wiele do zyczenia. Np. styropian Arbet 045 15cm policzony za 165zł brutto/m2, gdzie moge miec wyzej wymieniony w tej cenie... z reszta materialu tak samo

Edytowane przez snk

1 - grunt antyodparzeniowy jezeli potrzebny (Silka, gazobeton, Ytong): Caparol Sylitol 111 0,1kg/m2

2 - klej do styropianu Caparol 190S 5,5-7kg/m2

3 - styropian

4 - kolki z trzpieniem poliamidowym 4szt/m2

5 - zaslepki do kolkow grafitowe 4szt/m2

6 - siatka Caparol 165g/m2 1,1m2/m2

7 - klej do siatki Caparol 190 szara 4,5kg/m2

8 - Putzgrunt610 w kolorze tynku - 0,3kg/m2

9 - Tynk Amphisilan FP K15 (silikonowy) 2,5kg/m2 Thermosan NQG K15 (lepszy silikonowy) 1,9kg/m2 lub... mineralny malowany farba silikonowa

no i jeszcze dodatkowe "gadzety" narozniki alu lub pcv z siatka, okapniki, przyokienne z siatka, pianki pistoletowe, tasmy, folie , bonie jezeli wystepuja.

Termo czy swiss? lepiej zapytac 0,033 czy 0,031 bo tu roznica jest nie "tylko 0,002" ale i w samej jakosci styro

wgle jak 0,045 za 120zl? jak za 165zl?

wgle co to za wyceny :)

BTW: jezeli rozmawiasz z powaznym wykonawca powinien Ci policzyc tak, na przykladzie tej 0,045:

http://astrobud.pl/pl/p/Styropian-Swisspor-Fasada-0%2C045/220

89 netto * 1,08 = 96,12 brutto/m3 powinien wyjsc Ci styropian jezeli kupuje go wykonawca i wbudowuje jako towar z usluga.

na maila to na maila :) jest w stopce. a nie na PW - bo tu to byle jak dziala, ale widzialem :)

Zabila mnie ta wycena... to jest drozej niz w STO tak szybko patrzac... a wycena jest na izoterm... ceny sa oderwane od rzeczywistoci srednio +40% przy tej klasie produktow.

to wykonawca wycenial czy hurtownia?

"wyklikaj sobie" koszyk na mojej stronie na podstawie tej wyceny tyle ze nie znajdziesz u mnie Izotermu :) ... w tej klasie to sobie cerral gipsico wyklikaj :) i koszyk prawde Ci powie.

Kolki mam wstawione tylko chyba 2 dlugosci i to z trzpieniem metalowym, wiec moga byc tylko tansze