Liliputek 24.08.2016 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 TsunamiM o matko, ale macie przejścia z prądem u nas to szło bardzo sprawnie... chyba bo w sumie mało co załatwialiśmy, nasz kochany sąsiad tez robił przyłącze i on nam wszystko załatwił :)ale w ciągu 3 miesięcy licznik był... teraz musimy tylko zmienic prąd na taki "zwykły" i uważam, że ta Twoja inspiracja rzygacza jest bardzo fajna U nas ponoć opóźnienie w tynkach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liliputek 24.08.2016 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 Nie zarzekaj się, człowiek w desperacji zdolny do różnych dziwnych rzeczy jest ja do urzedu gminy chodzę z 7-miesięcznym dzieckiem, więc załatwiaja wszystko szybko, na co im nagły wybuch płaczu? Aczkolwiek i bez dziecka sa mili Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TsunamiM 24.08.2016 13:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 (edytowane) Liliputku, u nas opóźnienie z tynkami tygodniowe. Ale dowiedziałam się dopiero dzisiaj. I tak dobrze, że zanim przyjechał agregat - miał być wieczorem. My nie mieliśmy budowlanego prądu, bo wyżej wspomniany podwykonawca mnie namówił, żebym wzięła od sąsiada, a oni podłączą prąd do czerwca. Głupia byłam, że mu wierzyłam... Liliputku a jak będą Wam tynkować sufity skoro macie mieć już podłogówkę? Chciałam ocieplić podłogę na gruncie to powiedzieli mi, żeby tego nie robiła, bo oni się na drabinach przemieszczają i to wszystko będzie albo zniszczone albo zafajdane tynkiem... Edytowane 24 Sierpnia 2016 przez TsunamiM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TsunamiM 24.08.2016 13:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 pestko, dzięki za łańcuchowe inspiracje! Coś na pewno wybierzemy. Ta mała szklarnia też mi się kiedyś w oczy rzuciła. Póki co mam plan zrobić szklaną, ale zobaczymy czy nie zderzę się za bardzo z finansową rzeczywistością. Wracając jeszcze do załatwiania spraw "na dzieci" - w Tauronie zawsze mnie wpuszczają bez kolejki jak z dzieciakami jestem. Jestem z nimi sama, więc muszę je wszędzie ze sobą zabierać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liliputek 24.08.2016 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 u nas tynki będa jednak przed podlogówką... nałozyły sie na to w sumie.. terminy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TsunamiM 24.08.2016 18:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 Liliputku no to dobrze, bo chyba byłyby problemy. Dla mnie te tynki to jakiś normalnie święty graal. Jak z nimi się wszystko uda, to już się nam wszystko uda. Takie mam wewnętrzne przekonanie... Szczególnie, że cała ta sprawa z tym pieprzonym agregatem mnie wykańcza psychicznie... My się z opóźnienia nawet cieszymy, bo jeszcze jest kilka spraw do poprawek i brakłoby nam jednego dnia, żeby to na cito zrobić. Żeby też ściany podeschły, taras się skończył izolować, studnia w pełni była sprawna... Tymczasem ekipa hydraulików rozprowadziła wodę w całym domu, zamontowała już stelaże do WC, wyprowadziła też jakieś pierwsze rury do podłogówki i zamontowała sterowniki - 8 sterowników w 8 pomieszczeniach. Jestem z tej ekipy bardzo zadowolona, są grzeczni, robią łądnie, czysto, szybko, bardzo dokładnie. Za całość + podłogówka chcą 16 tys zł z materiałami. Przyznam się szczerze, że kompletnie się nie orientuję w cenach, bo byłam tak zmęczona pertraktowaniem z wykonawcami od tarasu, że bralam z polecenia pierwszego, ktory przyjechał... Mając na uwadze, że mój WUJEK wziął od nas 14 tys zł za inst. wod-kan-CO w 50-metrowym mieszkaniu, uwżam, że 16 tys zł to przyzwoita cena... Z rodziną najlepiej na zdjęciach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 24.08.2016 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 Znalazłam ten link do okrągłej szklarni http://www.treehugger.com/slideshows/green-food/build-a-geodesic-dome-solar-greenhouse-to-grow-your-own-food/page/4/#slide-top Wszystko na zdjęciach pokazane. Zamiast szkła można użyć szkła syntetycznego, albo poliwęglanu. Poliwęglan jest mniej przezroczysty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaja2 24.08.2016 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 To nasz hydraulik potraktował nas bardzo laskawie - wszystko razem z materiałami kosztowało nas ok. 11 tys (musiałabym dokładnie sprawdzić); fakt że nie ma w tym stelaży do WC. No ale też nasz domek jest niewielki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TsunamiM 25.08.2016 12:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2016 gaju, macie trochę mniejszy dom. A podłogówka po całości?My mamy tak jakby 3 łazienki (bo jedna psia), jakieś 200 metrów po podłodze (może nawet trochę więcej, i różne wymyślunki moje - typu kratka odpływowa u psów, żeby można było to pomieszczenie karcherem traktować, dwa krany na zewnątrz, dwie pralki w różnych pomieszczeniach. I było też duużo prucia wylewki, żeby poprzerabiać to, co było przygotowane, bo wszystko nie tak zrobiliśmy na początku. Czy ktoś może mi polecić jakiegoś producenta drzwi drewnianych, żeby były nie za drogie i nie za tanie, najlepiej jakieś sprawdzone?Jestem ciemna jeśli o drzwi chodzi. Chcemy koniecznie z montażem. Jedni mają ceny z kosmosu - ok 5 tys netto, inni trochę za niskie i podejrzane 2000 netto. Myślę, że przyzwoita cena to okm 3500 zł, ale wysyłanie zapytań i czekanie tydzień na odpowiedź już mnie wkurza. Gdzie próbować, żeby było warto i nie marnować już czasu??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 25.08.2016 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2016 Tydzień to i tak krótko Ja mam drzwi drewniane z Misińca. Niestety zbudowane są z drewna sosnowego, czyli miękkie. Pracują jak je słońce przypiecze czy silny mróz chwyci, ale nie było sytuacji, że nie mogłam klucza w zamku przekręcić, były zroszone, czy coś złego się z nimi działo. Kolory tak samo piękne jak pierwszego dnia. I tanie były Mam z szybkami i bez. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leila87 25.08.2016 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2016 Liliputku no to dobrze, bo chyba byłyby problemy. Dla mnie te tynki to jakiś normalnie święty graal. Jak z nimi się wszystko uda, to już się nam wszystko uda. Takie mam wewnętrzne przekonanie... Szczególnie, że cała ta sprawa z tym pieprzonym agregatem mnie wykańcza psychicznie... My się z opóźnienia nawet cieszymy, bo jeszcze jest kilka spraw do poprawek i brakłoby nam jednego dnia, żeby to na cito zrobić. Żeby też ściany podeschły, taras się skończył izolować, studnia w pełni była sprawna... Tymczasem ekipa hydraulików rozprowadziła wodę w całym domu, zamontowała już stelaże do WC, wyprowadziła też jakieś pierwsze rury do podłogówki i zamontowała sterowniki - 8 sterowników w 8 pomieszczeniach. Jestem z tej ekipy bardzo zadowolona, są grzeczni, robią łądnie, czysto, szybko, bardzo dokładnie. Za całość + podłogówka chcą 16 tys zł z materiałami. Przyznam się szczerze, że kompletnie się nie orientuję w cenach, bo byłam tak zmęczona pertraktowaniem z wykonawcami od tarasu, że bralam z polecenia pierwszego, ktory przyjechał... Mając na uwadze, że mój WUJEK wziął od nas 14 tys zł za inst. wod-kan-CO w 50-metrowym mieszkaniu, uwżam, że 16 tys zł to przyzwoita cena... Z rodziną najlepiej na zdjęciach Tsunami, czy w tych 16 tys jest kocioł ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anulla1986 26.08.2016 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2016 TYnki to najbardziej syfska robota jaką w domu miałam :/ jest okropnie w czasie tynków na podłodze jest wszystko a więc na prawde było by szkoda rozkładać podłogówkę przed tynkami i wylewki też bym nie polecała robić bo uwalą wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TsunamiM 26.08.2016 10:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2016 leila87, nie. Bufor to osobny wydatek ok 12 tys zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TsunamiM 26.08.2016 17:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2016 Od dziś jestem w żałobie. Może brzmi to patetycznie, ale już porzuciłam nadzieję, że przeprowadzimy się w tym roku ze względu tylko i wyłącznie na prąd. Przyszły warunki na zwiększenie mocy, która jest potrzebna do buforu. Miał być aneks do umowy, przyszła nowa umowa o nowy przyłącz z datą na 20.02.2018r. Nawet już mi się nie chce o tym prądzie myśleć. Ale niestety znów rozważamy zmianę ogrzewania na paliwo stało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iscra 26.08.2016 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2016 Od dziś jestem w żałobie. Może brzmi to patetycznie, ale już porzuciłam nadzieję, że przeprowadzimy się w tym roku ze względu tylko i wyłącznie na prąd. Przyszły warunki na zwiększenie mocy, która jest potrzebna do buforu. Miał być aneks do umowy, przyszła nowa umowa o nowy przyłącz z datą na 20.02.2018r. Nawet już mi się nie chce o tym prądzie myśleć. Ale niestety znów rozważamy zmianę ogrzewania na paliwo stało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaja2 26.08.2016 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2016 O kurczę!Tsunami...a nie da się jakos tego odkręcić? Skoro miał być aneks do umowy, to może powalczyć o ten aneks, powołując się na ustalenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 26.08.2016 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2016 A jaką moc to co nazywasz bufor (?) Potrzebuje.Standard w taryfie G12 jest 25KW. To nie wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TsunamiM 27.08.2016 06:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2016 Pierwsza nasza umowa jest na 11. Występowaliśmy o warunki na podniesienie mocy do 30 i nawet gość z elektrownii do mnie zadzwonił, że zrobi nam aneks do umowy. Po czym tydzień później przychodzi nowa umowa. Klient mojego męża czeka na podniesienie mocy już 8 miesięcy. Nie wyobrażam sobie sytuacji, gdy naszym jedynym ogrzewaniem jest bufor ciepła z czymś w rodzaju grzałki elektrycznej, która nie pójdzie na 11 kW, a na podniesienie mocy mielibyśmy czekać kolejny rok. To jest chore.Oczywiście zadzwonię do elektrownii w poniedziałek. Przydzielono nam do tej umowy nowego opiekuna. Ale ręce mi opadły i myślę, że niewiele to zmieni. Może skończy się na jakichś pobożnych obietnicach, że zwiększą moc w ciągu paru miesięcy, a skończy się na tym, że będziemy w koziej dupie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamik 27.08.2016 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2016 Tsunami, przepraszam, że tak włażę w środek rozmowy , ale z czym dla energetyki od strony technicznej-urządzeń, wiąże się podniesienie mocy? Czy oni ciągną inny kabel, czy tylko inne zabezpieczenia w rozdzielnicy dają? W tej samej szafce mieszczą się zabezpieczenia, czy musi być większa? Oczywiście pytam dlatego, że może łatwiej i szybciej byłoby zostawić stare warunki, a później wystąpić o zwiększenie mocy, ale już dla istniejącego przyłącza. Inwestycje zawsze idą inną ścieżką niż modernizacje istniejącej sieci. Zgaduję (bo oczywiście nie wiem tego na pewno:-)), że informacja o aneksie a nie nowej umowie, mogła dotyczyć takiej właśnie sytuacji, czyli zmiany istniejącego przyłącza. Jeśli obecna umowa nie została jeszcze zrealizowana (brak przyłącza), to nie ma do czego tego aneksu "przypiąć", energetyka mając podpisaną umowę z podwykonawcą, wyłonionym często w przetargu, na określone zadanie, musiałaby podpisać nową umowę, na nowy zakres, prawdopodobnie z nowym wykonawcą, wyłonionym w nowym przetargu. Nie wiem, czy tu tak jest, ale niestety w instytucjach wydających pieniądze publiczne, procedury są zabójcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TsunamiM 27.08.2016 06:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2016 mamik, właśnie wszyscy, z którymi rozmawiałam w TAURONIE mówili tak jak Ty, że podłączą mi wg starej umowy, a zwiększą moc wg nowych warunków (identycznych, jak poprzednio). Skrzynka już stoi, kwestia odebrania instalacji i przyłącz 11kW będziemy mieli. W skrzynce chyba trzeba zwiększyć zabezpieczenie do 50A. I to już sprawia, że sprawa zwiększenia mocy zaczyna być zależna od terminów podwykonawców, itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts