Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Santiago G1 - nasze małe marzenie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 956
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dziś po wizycie na budowie trochę się zmarwtiłam, bo niestety temperatura przy wylewaniu betonu zrobiła swoje i już parę godzin później było widać pęknięcia. Mamy ich sporo. Pożałowałam po raz kolejny, że jesteśmy tak daleko od budowy i nie mogliśmy polewać stropu częściej. I też jestem zła na naszzego majstra, że nie przykrył betonu folią, może wyglądałoby to teraz lepiej.

Nasz sąsiad podlewał strop 3 razy dziennie, ale jak widać było to za mało.

Jutro dzwonimy do Kierownika Budowy,żeby to koniecznie sprawdził. :(

Hej,

Gratuluję postępów prac, widoki przepiękne !!! :) Budujecie się w gminie Myślenice ? :)

Co do pęknięć stropu, to przy podlewaniu 3 razy dziennie, nie powinno się nic stać... My też tak podlewaliśmy, jakieś 3 x dziennie - więcej na pewno nie, a też były wtedy upały i nic nie pękło ...

Co właściwie z tym teraz się robi ?

leila87 w powiecie myślenickim!

Wybraliśmy ostatecznie dachówkę z Creatona Domino czarna matowa. Do tego stalowe rynny.

http://www.deco.com.pl/wp-content/uploads/2013/08/creaton-domino-czarna-mat.jpg

Okna połaciowe - Roto. 3 w wymiarach 74x160 i 3 mniejsze 74x118, z termoblokiem.

Zostały jeszcze okna na parter i drzwi.Uff :)

Niechaj, na razie nie naprawiamy, ponoć są to skurczowe, niegroźne. Kierownik budowy zadecyduje jak beton przestanie się wiązać, a to trwa niby 28 dni od wylania, także czekamy i zobaczymy. :)

Dachówka też mi się bardzo podoba. Dodatkowo każdą osobno można wkrętem przywiercić, dzięki czemu zamknęłam buzię mojemu wykonawcy, który straszył mnie, że mi wiatr je będzie zrywał. Nie powiem, żeby się ucieszył, że musi to robić z ponad dwoma tysiącami sztuk :p

Z oknami na parterze mamy przeboje. Zrobiliśmy chyba kilkanaście wycen i jestem niemal przekonana, że część ze sprzedawców mnie najnormalnie w świecie oszukuje ze współczynnikami U. Mamy takie małe okienko, które przy najcieplejszym profilu i trzech szybach osiąga ledwo 1,1, a w niektórych wycenach na najtańszych profilach z oferty i z pakietem dwóch szyb to samo okno ma U=1. Nie pomyślałabym nawet, że tak można robić ludzi w balona, biorąc pod uwagę, że są teraz określone normy dla okien. Wszystko trzeba sprawdzić samemu pięc razy... :/

Chcielibyśmy zrobić to w miarę tanio, a oczywiście dobrze. Zostaniemy chyba przy oknach na profilach Veki. Jeszcze tylko myślę nad producentem.

I dodatkowy koszt, który jednak jest dla mnie priorytetowy to bezpieczne szyby w oknach balkonowych, suwance i stałym dużym szkleniu. Ktoś kiedyś powiedział, że jeśli matka sobie wyobraża jakieś rzeczy, które robią jej dzieci, to znaczy, że są one rzeczywiście w stanie to zrobić. Także będę spać spokojnie z myślą, że nie wbiegną w okno balkonowe i nie pokiereszują się spadającą szybą :p Miałam taki incydent z drzwiami, jako dziecko - także nie jest to niemożliwe ;)

Teraz szukamy wykonawcy dla wentylacji mechanicznej - tych chyba ze świecą szukać. 9 tys zł za sam montaż??? Oszaleli :/

Dziś z banku wyprowadzili mnie z równowagi. Nie chcą nam wypłacić drugiej transzy, bo im brakuje kilkunastu tysięcy złotych. Otóż studni nie uznają, bo nie jest przyłączona do domu, kominów też nie policzą, bo nie ma dla nich osobnej rubryki i oni nie wiedzą gdzie je mają rozpisać. To nic, że zapłaciliśmy za to wszystko ponad 12 tysięcy. Ech... Tym samym musiałam nieplanowo pojechać na budowę zrobić zdjęcia naszych ścian poddasza i zalążków konstrukcji dachu - bo murłaty już położone. :)

Mam nadzieję, że teraz się odczepią, bo dachówka już zamówiona na przyszły tydzień...

Dziś bardzo niesprzyjąjąca pogoda i smętne zdjęcia :)

http://www.niedlapsakielbasa.vizz.pl/Wildfriends-2015/wp-content/uploads/DSC_3921.jpg

http://www.niedlapsakielbasa.vizz.pl/Wildfriends-2015/wp-content/uploads/DSC_3922.jpg

http://www.niedlapsakielbasa.vizz.pl/Wildfriends-2015/wp-content/uploads/DSC_3923.jpg

No tempo macie porażające! nie dogonimy Was nie ma szans :-)

dzięki temu, że Cię z banku wygonili masz nowe zdjęcia.

Na zdjęciach nie widać, czy laliście schody z betonu, czy drewniane robicie? My będziemy lać, tylko mam mieszane uczucia co do zabiegu ;-/ ale chyba niewiele da się z tym zrobić, bo spocznikowe nie zmieszczą się nad belką. Jak to macie rozwiązane?