pestka56 28.07.2016 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2016 Z inteligencją domową nie pomogę, ale zajrzyj do wątku Autorusa. On się zmaga z różnymi nowoczesnymi rozwiązaniami i fajni ludzie się tam kręcą. Wydaje mi się, że dość niedawno była dyskusja o różnych inteligentnych rozwiązaniach. A tego „odzyskwie ściekowej” nie rozumiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TsunamiM 28.07.2016 21:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2016 Hej pestko, odzyskwa ściekowa, takie urządzenie do odzyskiwania energii z zużytej ciepłej wody - szarej (tej z kąpieli i umywalek).Znalazłam to kiedyś w jakimś czasopiśmie i teraz jakoś zaczęłam o tym myśleć, szczególnie, że producent zapewnia, że jest ona wydajniejsza niż panele solarne. Niestety niewiele o tym jeszcze "słychać" w internecie.Jest opatentowana, tylko jeden producent, koszt 1800 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 28.07.2016 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2016 Hm... muszę poczytać Znasz ten wątek? http://forum.muratordom.pl/showthread.php?203309-ja%C5%9Bkowe-quot-wynalazki-quot/page64Wyskoczył mi w wyszukiwarce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TsunamiM 29.07.2016 14:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2016 pestka, widziałam ten wątek, ale niewiele z tego rozumiem Ogólnie te mądre rzeczy, co tam piszą, to nie dla mnie. Ja potrzebują łopatologicznego wytłumaczenia. Chociaż wydaje mi się, że ta odzyskwa miałaby sens, gdyby na piętrze był prysznic. A tak to z samych umywalek, ile cepła można zyskać? Pewnie niedużo. Z wanny zazwyczaj spuszczamy już zimną wodę, a pod prysznic na paterze już tego nie podłączymy. Także pomysł chyba umrze. Pieniędzy oczywiście nie ma. :/ Zresztą nie spodziewałam się, że pojdzie gładko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 29.07.2016 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2016 Dla mnie to ta odzyskwa i inne podobne, to bardziej ciekawostka. Ile tej wody trzeba by spuszczać, żeby to naprawdę był jakiś efekt. Bajer Kasy nie ma, bo bank się zaparł, czy po prostu opóźnienie ? Trzymam kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TsunamiM 29.07.2016 15:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2016 (edytowane) Od początku wszystko trwa dłużej niż obiecywali Póki co czekamy w kolejce do rozliczenia, mam nadzieję, że się nie będą przyczepiać do niczego tym razem. Ale trwa to już tydzień. Dobrze, że są karty kredytowe Może wyjdę na małą egoistkę, ale gdyby ruch drogowy w moich okolicach był taki jak przez ostatni tydzień przy ŚDM, to mogłabym tu mieszkać całe życie. Zero samochodów, zero korków, zero kolejek. Nawet mi te tabuny kolorowych, śpiewających ludzików nie przeszkadzają. Są przynajmniej młodzi i weseli, nie tacy, jak ci typowi łagiewniccy pielgrzymi, emerytki z różańcami w ręce i nosem na kwintę. Chyba będzie mi tego brakowało od poniedziałku Edytowane 29 Lipca 2016 przez TsunamiM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liliputek 29.07.2016 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2016 u nas też wiecznie czekalismy na kasę... no, ale wszystko było w terminie maksymalnym, ale terminie.... Aczkolwiek ja tam napastowałam bank i dzwoniłaam kiedy będzie słyszałam, że w Krakowie pustki! i tez uważam, że pielgrzymi ze ŚDM są sympatyczni O odzyskiwaniu ciepła ze zuzytej wody to nawet nie słysząłam.. ciekawe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nk 29.07.2016 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2016 (edytowane) Czytam o odzyskwie ściekowej, Jak myślicie warta inwestycji? Myśmy zainstalowali taką odzyskwę z Dworku Polskiego. Trudno mi powiedzieć czy się opłaca. Jest taki wątek, jest też wypowiedź mwie (dom pasywny) o konieczności izolacji wszystkich jej elementów. Staraliśmy się to zapewnić. Zastanawia mnie czy będzie konieczność czyszczenia takiej odzyskwy, bo u nas niestety jest ona zbudowana za "geberitem". Ogólnie należę do ludzi, którzy lubią rozwiązania oszczędzające energię i zasoby naturalne, ale czy jest to funkcjonalne, trwałe i w jakim okresie się zwraca - trudno powiedzieć. Życzę powodzenia. P.S. Odzyska w Dworku P. tylko do prysznica na piętrze - takie jest zalecenie producenta. Są też odzyskwy pod sam brodzi prysznicowy, ale to inne rozwiązanie. Edytowane 29 Lipca 2016 przez nk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TsunamiM 30.07.2016 06:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2016 nk, dzięki za informacje! Raczej na górze zrezygnujemy z prysznica, także odzyskwa nie miałaby sensu u nas. Zaraz wyjeżdżam nadzorować pracę nad ogrodzeniem Dziś montaż podmurówki, jako że mierzyli tydzień temu słupki na wariata - będzie ciekawie. Jak pogoda dopisze to za tydzień zamontujemy hydrofornię i przyłączymy wreszcie studnię. I czas na szambo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TsunamiM 30.07.2016 17:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2016 Oficjalnie rozpoczynam projekt TARAS. Moja wiedza budowlana jest na bardzo niskim poziomie, nie mam naprawdę czasu czytać o wszystkim i zgłębiać każdy etap budowy. Czasem polegam na fachowcach do tego stopnia, że nawet sama nie czytam karty danego produktu, który wybieramy. Ale taras nad ogrzewanymi pomieszczeniami to coś nad czym się od dłuższego czasu niemal doktoryzuję. Szczególnie, że w tym zakresie dobrych rozwiązań jest jak na lekarstwo i ludzi mających o tym pojęcie też. Decyzja zapadła - wybraliśmy system odwróconego stropodachu. I znalazłam wreszcie wylewkarza, który za przyzwoite pieniądze wykona nam wylewkę spadkową na całej pow. tarasu - ze spadkiem 2%. Start w nadchodzącym tygodniu. Muszę zamówić 2,5 kubika piasku. I ma teraz pytanie - do czego jeszcze piasek może nam być potrzebny w dalszych pracach? Za transport płacę sporo, także mogę zamówić od razu więcej. Doradzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 30.07.2016 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2016 Do wylewek, ponoć najlepszy rzeczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 30.07.2016 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2016 Jeśli masz jakieś plany ogrodnicze, a w ogrodzie ziemia słaba i będziesz nawozić ziemię ogrodniczą, albo gdy masz glinę i będziesz potrzebowała rozluźnić, to piasek rzeczny się przyda i to bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 31.07.2016 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2016 Zapytam o Grentona męża, u nas będzie inteligencja ale w wydaniu Raspberry Pi + Domoticz. Piasek jeszcze potrzebny jest do układania ścieżek, podjazdów. U nas trochę piachu zostało, ale czeka nas zrobienie schodów, tarasu, ścieżek, ogrodzenia, no i..glina na działce. Tak że pewnie jeszcze będziemy domawiać.Ile płacicie za tonę? U nas było to 60 zł i dowóz każdorazowo 40/50 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaja2 31.07.2016 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2016 Strasznie macie drogi ten piasek! My płaciliśmy 25 zł za tonę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 31.07.2016 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2016 My też 25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 01.08.2016 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2016 25?? No to przepłaciliśmy i to grubo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 01.08.2016 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2016 Myśmy zainstalowali taką odzyskwę z Dworku Polskiego. Trudno mi powiedzieć czy się opłaca. Ogólnie należę do ludzi, którzy lubią rozwiązania oszczędzające energię i zasoby naturalne, ale czy jest to funkcjonalne, trwałe i w jakim okresie się zwraca - trudno powiedzieć. Boszzzzzzz nareszcie ktoś z normalnym podejściem Tak samo jak my - lubimy tego typu rozwiązania bez uporczywego wyliczania co i kiedy się zwróci i czy się opłaca. Aktualnie montujemy instalacje do odzysku wody deszczowej. Tsunami idziecie jak burza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TsunamiM 01.08.2016 14:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2016 (edytowane) mother, ja to nie wiem ile jeszcze dokłądnie mam za tonę. Jutro się dowiem. Ale na północy Polski jest dużo złóż, z których się piasek pozyskuje, w małopolsce jest chyba najmniej - stąd ta cena. Jestem tak wk**** po dzisiejszym dniu (montaż okien, taras cd.,), że mnie szlag trafi. Muszę ochłonąć! Edytowane 1 Sierpnia 2016 przez TsunamiM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 01.08.2016 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2016 Jestem tak wk**** po dzisiejszym dniu (montaż okien, taras cd.,), że mnie szlag trafi. Muszę ochłonąć! No dawaj, wyrzuć to z siebie, co się stało?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niechaj 01.08.2016 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2016 Właśnie, poskarż się nam, może troszkę Ci ulży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts