Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Santiago G1 - nasze małe marzenie

Recommended Posts

Dzięki Dziewczyny, ja jestem naszą ścianą zachwycona. Wreszcie nie widać jak się pochlapie i łatwo można zmyć - bo nad zlewem to jednak upierdliwa jest goła ściana.

Niechaj, zlew się spisuje super, pisałam o tym gdzieś wcześniej - bez zarzutu. Co do umywalki w łazience jest wystarczająca. Byłam przerażona tą wielką baterią do niej, ale konsultowałam się z kimś kto się zna i on podał nam dokładną wysokość jaką powinna mieć wylewka. Dzięki temu nie chlapie się nic, batera idealnie współgra z umywalką, a że docelowo ta ma być używana do mycia rąk, to większa nie jest tam potrzebna.

Tymczasem po przejściach i dłuuuugim oczekiwaniu dziś stanęły schody do nieba... :)

17457917_1228081383905688_4830431439846620478_n.jpg?oh=6c4c4a9355f744db2702477888222447&oe=5962C9D9

• Odpowiedzi 956
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 weeks później...

maly biały domku, tak zdjęcie wyszło, ale ta ściana jeszcze nawet nie pomalowana. :p

Matko, dziękuję, że pytasz. Mały już na świecie, spędziliśmy trochę więcej czasu w szpitalu, niż normalnie, ale wszystko jest ok i jesteśmy już w domu. :) A Mały Książę jest teraz w centrum naszego świata - nie ma innej opcji. :)

17834233_1241507605896399_2293756472102037848_o.jpg?oh=78c1f8466e2d3ee104133c877b826be8&oe=594FE7A0

Mamy trochę nowości w domu...

Półka samodzielnie wykonana:

17634411_1245422475504912_4966732789448830819_n.jpg?oh=6b8518bef2d824f58dd30a8b4a8d13a5&oe=5988327B

Witrynka z ikei też w kuchni, lustra w łazience, wiszące kwietniki, listwy podsufitowe i nowe firanki - którym byłam trochę przeciwna, ale Mama mi je sprezentowała, a że póki co szereg innych wydatków, to na razie wiszą... :)

Dziś czekamy na stolarza, który miał montować parapety w kuchni, w kolejce czekają też balustrady do zamontowania przy oknach na poddaszu.

Zaczynamy zbierać dokumenty do odbioru. Jeszcze mnóstwo pracy przed nami, a termi z bank minął 7 kwietnia - cóż było to dla nas nierealne, by w pół roku od wypłaty ostatniej transzy odebrać dom. Szczególnie, że teraz robimy wszystko sami, a prace zewnętrzne uniemożliwiała zima... Mam nadzieję, że to już ostatnie tak stresujące miesiące budowy, a później już będziemy wieść slow life na wsi :D

Gratuluję Małego Księcia! :D:D

Bardzo się cieszę, że Rodzinka w komplecie w nowym domku.

A domek coraz ładniejszy :) Półka świetna i pomysłowa, wg mnie bardzo pasuje do Twojej kuchni.

Nie stresuj się terminem w banku, ponoć pół roku to jest u nich przedłużenie "z marszu", bo mało kto się w narzuconym wcześniej terminie wyrabia :)

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...

Dziękujemy za gratulacje, synek jest uroczy, co tu mówić... :)

Nasze prace idą jak krew z nosa. Dalej ocieplamy dom... Nie powiem, ale mój Tata z mężem rzygają już tym styropianem. :) Trzeba jeszcze ocieplić pół ostatniej ściany szczytowej i położyć siatkę wokół suwanki. Pogoda nam wszystko tak opóźniła, że aż szkoda o tym gadać.

Mamy barierki na okna balkonowe, ale trzeba je jeszcze zamontować. Zrobiliśmy odbiór kominiarski, co ogólnie prawie było katastrofą, bo jak zwykle okazało się, że kominy nie mają odwodnienia wełny (?), a są systemowe, więc nie wiem jak można było te klocki ułożyć źle (?) ale wg kominiarza źle zrobione... Nie ma doprowadzenia powietrza do kotłowni - trzeba wywiercać dziurę, wentylacja mechaniczna działa źle ( to sprawdzone przez firmę i okazuje się, że kominiarz to swoją laską może wiatr w polu mierzyć, a nie w anemostatach). No ale nasłuchać się musieliśmy, jakie to głupie, niepotrzebne i chorobotwórcze jest, a tyle pieniędzy kosztowało... Czy każdy kominiarz tak ma?

Poza ociepleniem, zostały nam sufity na poddaszu i możemy starac się o odbiór domu. Ale ile to jeszcze potrwa?

Szambo na naszym gliniastym terenie to zmora. Ledwo wytrzymujemy miesiąc. A jesteśmy jedyni w okolicy, którzy szambo wywożą jak należy. Ze studnią sprawa się unormowała, choć jeszcze na zewnątrz mamy tunele okopowe i nie wiadomo co. Często mamy kilkusekundowe przerwy w dostawie prądu, a wtedy wyrzuca nam różnicówkę w hydrofornii, co wyłącza pompę i zazwyczaj przekonuję się o tym dopiero stojąc pod prysznicem... :)

Pod dachem - tam gdzie jeszcze nie dociepliliśmy ścianki kolankowej gniazdo zbudowały pleszki. Mamy cztery maluszki. :) Takie miłosne, urocze gniazdko. :) Widuję jeszcze parę pliszek, które latają nad innym naszym oknem, ale nie mogę namierzyc czy coś zbudowały u nas czy nie.

Schody - wreszcie dokończone, trwało to wieczność. Po wszystkich wpadkach udalo nam się zejść z ich ceny o 1100 zł + opaska na wylewkę na górze w gratisie. Teraz myślimy nad tymczasowymi barierkami do odbioru, ale nie mam pomysłu jak je zrobić bez dziurawienia schodó, a jeśli chodzi o docelowe, to podobają mi się bardzo niestandardowe rozwiązania, co utrudnia sprawę zamówienia akich balustrad,

Taka balustrada podoba mi się najbardziej:

b5ed6c247c4007649474d484e85752cd.jpg

I taki pochwyt, który możemy zrobić samodzielnie:

d2e0b0f13728238d4d6a290d9d85e5cc.jpg

Niektórzy chyba z zazdrości negują to, na czym kompletnie się nie znają.

Jakie odwodnienie wełny?? Też mamy komin systemowy (no, pół komina na razie) i nie ma tam niczego takiego :sick:

Chyba po to jest system, żeby poskładać klocki i mieć spokój, więc uznaję, że producent przygotował komplet.

Dżizas, szambo co miesiąc wypompowujecie? A robiliście test szczelności? Może woda z gleby do niego wcieka?

Tak gdybam, bo też mam szambo w glinie i nie chciałabym zbankrutować przez asenizację ;)

Bardzo nietypowa ale ładna barierka :D Ciekawa jestem, czy możliwa w Polsce do zrealizowania :)

Pochwyt interesujący i faktycznie łatwy do realizacji.

A ocieplanie elewacji dopiero przed nami... Coś mi się wydaje, że prędzej, niż bym chciała :rolleyes: Łudzę się, że z parterowym domem pójdzie nam szybko, bo ściany szczytowe ocieplimy od wewnątrz wełną. Tak czy siak, trochę się boję tego etapu.

matko, każde szambo ma zaświadczenie o szczelności, ale powiedzmy sobie szczerze - nie istnieje betonowe szambo, przez które woda z gruntu gliniastego się nie będzie dostawać. Gdybyśmy robili je jeszcze raz, to poważnie rozważyłabym dołożenie do plastikowego. Albo nie wiem czy coś by to dało, ale chociaż nawieźć wykop pod szambo duuuużą ilością piasku, by zrobić grunt przepuszczalny, bo nawet sam drenaż to za mało przy dużych opadach deszczu. U nas wypompowanie szamba 10 tys m3, to koszt 200 zł :/

Gratuluję księcia i całej rodzinki.

Bardzo podobają mi się płytki w kuchni.

Też mam szambo na glinie i nie zauważyłam aby po deszczach szybciej się zapełniało wywozimy co ok 3 tygodnie czasem mc zależy jak często nasz student do domu zawita, a tak jesteśmy w dwójkę ale porównując zużycie z licznika a materiał do wywozu jest ok.

Macie studnie to chyba nie ma licznika ? Jest was piątka więc wody idzie więcej, nasze szambo 100 zł wywóz odkąd lokalne wodociągi kupiły szambiarkę wszystkie okoliczne szambonurki też maja takie same ceny.

Szambo montowane na piasku pokrywa na cemencie.

W naszym szambie jest czysta woda przywieziona od strażaków i specjalnie sprawdzaliśmy, czy nam tej wody nie przybywa. Szambo szczelne. A test szczelności u nas był do wykonania dopiero po osadzeniu zbiornika, podpisuje to kierbud.

Pokrywę mamy pogrubioną, najazdową, osadzona jest na zaprawie.

Wywóz tak samo 2 stówy kosztuje, w zależności od firmy, są drobne różnice w cenach.

Barierka genialna! Idealna do wieszania małych dzieł sztuki - mimo jednego dziecka na stanie brakuje mi miejsca, a co dopiero u Ciebie;) Do tej pory myślałam o sznurkach od podłogi do sufitu, albo tradycyjnych tralkach, ale teraz mam nowego zawodnika na podium.

Kupa z tym szambem;) ale 200zł/msc dla 5os i zwierzaków to i tak nienajgorzej (miejskiej kanalizacji płacę teraz za 6os dwa razy tyle:/).

Byle do odbioru! Proszę o jakieś nowe zdjęcia domowych smaczków :)

No u nas na bank się leje z gruntu do szamba, mamy duże, więc jest łączone i na tych łączeniach są newralgiczne miejsca.

Może rzeczywiście raz na miesiąc to normalnie, ale mamy 10000 m3, nie pamiętam naszego zużycia w Krakowie, muszę zapytać mamy. Jednak tak czy siak trudno przeskoczyć z 200 zł za wodę i ścieki na 2 miesiące na 200 zł za same ścieki co miesiąc albo i częściej.

Trochę zdjęć mam, choć niewiele nowości w domu. Nie pochwaliłam się co prawda, że mamy piękny podjazd z tłucznia, wreszcie obok siebie mieszczą się dwa auta i można suchą stopą wejść do domu. :)

Nasz najfajniejszy domowy nabytek - Kartofelka:

http://www.niedlapsakielbasa.vizz.pl/Wildfriends-2015/wp-content/uploads/DSC_7511.jpg

Póki co ściana z niedźwiedziami została zaadaptowana jako kącik dla dzieci. Brakuje im swoich pokoi, no ale trzeba chwilę poczekać. Nie od razu Rzym zbudowano ;)

http://www.niedlapsakielbasa.vizz.pl/Wildfriends-2015/wp-content/uploads/DSC_7637.jpg

Moja karuzela dla Mikołaja:

http://www.niedlapsakielbasa.vizz.pl/Wildfriends-2015/wp-content/uploads/DSC_7638.jpg

Firanki - nie jestem do nich przekonana, w sensie w ogóle do firanek. Ale póki co niech będą, w przyszłości na suwankę raczej zaopatrzę się w zasłonki, ale też bardzo zwiewne, bo jednak muchy i inne latające poczwary pchają się do domu. Jestem jednak zadowolona z listew przysufitowych, zamiast standardowych karniszy. Firanka jest gładka, jednego koloru, tu się słońce dziwnie odbiło:

http://www.niedlapsakielbasa.vizz.pl/Wildfriends-2015/wp-content/uploads/DSC_7643.jpg

http://www.niedlapsakielbasa.vizz.pl/Wildfriends-2015/wp-content/uploads/DSC_7646.jpg

Pierwsze lampy - te akurat zawisną w kuchni, sztuk 2. Czarne lampy ładnie grają z białymi kuchniami, a urzekły mnie te drewniane wstawki, które nam idealnie pasują. Zawisną niedługo.

http://www.niedlapsakielbasa.vizz.pl/Wildfriends-2015/wp-content/uploads/DSC_7647.jpg

Parapety w kuchni - jeszcze niedokończone, niestety wyszły trochę za wysoko w niektórych miejscach, także trzeba je trochę przystrzyc. :) Są jesionowe, ale pomalujemy je na kolor dębowy i będą ładnie pasowaly do blatu. Mamy takiego stolarza, który może jakoś talentem nie grzeszy, ale zrobi nam to i owo za naprawdę śmieszne pieniądze. Także nie narzekamy.

http://www.niedlapsakielbasa.vizz.pl/Wildfriends-2015/wp-content/uploads/DSC_7649.jpg

http://www.niedlapsakielbasa.vizz.pl/Wildfriends-2015/wp-content/uploads/DSC_7650.jpg

Pierwsza witrynka - obiecałam sobie, że z każdej wycieczki do Ikei przywiozę jakąś szafkę. Także powoli uzupełniamy, jeszcze kilku brakuje.

http://www.niedlapsakielbasa.vizz.pl/Wildfriends-2015/wp-content/uploads/DSC_7651.jpg

I szafa, której chyba nie pokazywałam. Pax, kupiona w marcu. Załapaliśmy się na promocję - za każde wydane 500 zł, 50 zł zwrot. Ładnie sobie ją obudujemy i będzie wnęka pełną gębą.

http://www.niedlapsakielbasa.vizz.pl/Wildfriends-2015/wp-content/uploads/DSC_7660.jpg

Jutro może pokażę bliżej schody. :)

Edytowane przez TsunamiM

To dorosła króliczyca, ale miniatura, która urosła trochę większa. Pół życia za nią, adoptowaliśmy ją od znajomego weterynarza. Fajna, nauczona wielu rzeczy, towarzyska i nie trzeba jej niańczyć, jakby to było z maluszkiem, a przy trójce dzieci wychowywać jeszcze królicze dziecko to byłby sajgon ;)