haito 25.01.2016 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 Witam W domu rodzinnym mam dębową klepkę, grubość podajrze z pół cm (i lakierowana), taka klepka jak to kiedyś była w takich kwadratach po 5 sztuk na przemian.Podłoga ta ma już 25 lat, ani razu nie była cyklinowana, jest dobra do dnia dzisiejszego. Oczywiście w butach po domu nikt nie chodzi, w miarę było dbane. Teraz mam pytanie co znaczy, że współczesny parkiet jest miękki albo że deska barlinecka jest miękka. Czy te materiały są bardziej miękkie od tej mojej klepki dębowej ? Bo wszyscy piszą miękka a nikt nie pisze porównania i nie wiadomo co to oznacza. Czy jak będę dbał tak samo o parkiet albo deskę barlinecką to też będzie służyć 25 lat ? Czy one rzeczywiście są tak bardzo miękkie, że strach cokolwiek na to upuścić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 25.01.2016 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 E tam jak ci coś spadnie to sie zrobi wgniecenie, które nie rzuca sie w oczy. W desce barlineckiej najgorsze są zarysowania w poprzek deski. U mnie po 3 latach jestem zadowolony, mam jedną rysę którą zrobił mój 2 letni syn jak zostawiłem nieopatrznie śrubokręt na podłodze. Za jakieś 2 lata jak kolejne dziecko osiągnie wiek "niepsucia" sobie zdemontuje ten kawałek odłogi i wymienię te dwa kawałki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adriano33 28.01.2016 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 Wszystko zalezy do tego co spadnie na tą deskę. Nie zawsze powstaną wgniecenia, ale zazwyczaj nie sa one ogromne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts