Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uzbrojenie działki Pilny temat.

davidoff91

Recommended Posts

Witam.

Wiem, że jest dużo już podobnych tematów, ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania. A odnośnie mam działkę budowlaną, która znajduje się pomiędzy 4 innymi działkami. Moja działka ma dostęp do drogi osiedlowej.

Teraz pytanie:

jeżeli przez moją działkę idzie woda oraz gaz do działki obok to czy mogę się do niego przyłączyć i jakie mogą być koszty tego przyłącza i co potrzebuje?

Czy jeżeli sam zamontuje skrzynkę elektryczną, przekopie się za ogrodzenie do drogi (slupa elekt.) oraz zakopie peszla i przeciągne kabel to jakie bedą koszty montarzu licznika, podlączenia do slupa oraz czy są wtedy koszty miesięczne i w jakiej sumie (nawet kiedy nie bedzie uzywana energia)?? I czy w ogole to jest legalne czy mozna tak zrobić?

Proszę o szybką odpowiedź.

Pozdrawiam

Oczywiście ze możesz sie podłączyć. Przez moją działkę tez szła woda. O kosztach nie powiem bo to było kilka lat temu ale musisz przejść standardowe procedury. Tyle, że będziesz miał łatwiej.

Odnośnie tego peszla to IMO nie da sie tego tak zrobić. Musi być oficjalnie przez energetykę załatwiany.

Konieczne jest złożenie wniosku o warunki techniczne przyłączenia do sieci każdego z dostawców mediów.Inaczej się nie da,skrzynka elektryczna jest własnością energetyki ona też wykonuje przyłącze do niej.Każdy gestor sieci w warunkach określi Ci jak i co i kiedy...

Koszty prąd w zależności od zamówionej mocy opłatę na stronie ma każdy operator.

Woda trzeba zrobić projekt uzgodnić można wycenić i zrobić przyłączenie przez lokalne wodociągi,można firmą zewnętrzną.