kuba7283 25.01.2016 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 Witam, Jestem na etapie zakupu planów budowy domu i jestem w stałym kontakcie z architektem. Chce żeby instalacje od Klimatyzacji kanałowej, rekuperacji i dystrybucji gorącego powietrza były uwzględnione i nie było problemu z ich umieszczeniem. Teraz moje pytanie: czy każda z tych instalacji może mieć tą samą jedną instalacje? W jaki sposób regulować temperaturę klimatyzacji w każdym pomieszczeniu bez żadnego urządzenia na ścianie. Dziękuję za odpowiedzi:) BR Kuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 26.01.2016 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2016 (edytowane) czy każda z tych instalacji może mieć tą samą jedną instalacje? W jaki sposób regulować temperaturę klimatyzacji w każdym pomieszczeniu bez żadnego urządzenia na ścianie. Dziękuję za odpowiedzi:) BR Kuba Nie. Te instalacje muszą być prowadzone oddzielnie. Ale mogą korzystać z wspólnego końcowego nawiewnika. Wentylacja to wydajności rzędu 50 - 200 m3/h Klimatyzacja to 1200 - 2000 m3/h Więc stosujemy inne przekroje rur. Indywidualna regulacja temperatury klimatyzacji w domu to drogie rozwiązanie. Dzieje się tak, ponieważ jednostka chłodząca wystarcza jedna (kanałowa) Aby sterować temperaturą indywidualnie, musisz sterować ilością nawiewanego powietrza do pomieszczeń. Potrzebne są regulatory przepływu Np. LVC-LowVelocity firmy Trox lub React Swegon i termostat z regulacją proporcjonalną 0-10V. Oczywiście klimatyzator nie może być pierwszy lepszy, tylko z inverterową jednostką wewnętrzną. Edytowane 26 Stycznia 2016 przez _John Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 28.01.2016 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 dodałbym też że nawiewnikii lepiej by były osobne, wentylacja zimą pracuje delikatnie a grzejąca klima robi zadymę, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 28.01.2016 23:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 dodałbym też że nawiewnikii lepiej by były osobne, wentylacja zimą pracuje delikatnie a grzejąca klima robi zadymę, Skrzynka rozprężna i nawiewnik szczelinowy załatwia sprawę. Kosztuje to więcej, ale estetyka bez porównania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 29.01.2016 00:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 lepszą skrzynką rozprężną od skrzynki rozprężnej jest pomieszczenie gdzie trafia powietrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
doris13 08.03.2016 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2016 Nie. Te instalacje muszą być prowadzone oddzielnie. Ale mogą korzystać z wspólnego końcowego nawiewnika. Wentylacja to wydajności rzędu 50 - 200 m3/h Klimatyzacja to 1200 - 2000 m3/h Więc stosujemy inne przekroje rur. @John, niepokoi mnie Twoja wypowiedź. Czy ja dobrze rozumiem, że nie połączyłbyś instalacji Rekuperacji z Klimatyzacją tak jak na poniższych schematach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts